• Lorem ipsum

Recept: zomerse glutenvrije salade

16 Jul 2019
door Jop van der Meij

Aardappel-ei salade à la Matthijs

Matthijs is in zijn vrije tijd een gepassioneerde kok, die goed bekend is met de do’s en don’ts van glutenvrij koken, omdat zijn vriendin glutenintolerant is.

“Deze salade heb ik ontwikkeld omdat ik aardappelsalades meestal papperig en onsmakelijk vond. Het is glutenvrij en vegetarisch, en bevat geen noten. Bereidingstijd is ongeveer een uur, met 10 minuten actieve tijd. Het kan enkele uren van te voren bereid worden.

Door het gebruik van rauwe sjalot en knoflook kan de salade vrij scherp zijn. Als dit een probleem is, overweeg dan van tevoren de extra stap (stap 4) van het inmaken van de ui en knoflook. Dit kan de dag van tevoren gedaan worden.”

Bereidingstijd: 60 minuten

Ingrediënten (Bijgerecht/hoofdgerecht voor 2-4 personen)

 • 500 gram krieltjes, in de schil
 • 3 eieren
 • 1 stevige sjalot
 • 1 teen knoflook
 • Mayonaise (zelfgemaakt/uit de winkel/vegan)
 • Basilicum (of peterselie)
 • Balsamico-azijn
 • Peper
 • Zout
 • Optioneel: water (voor het inmaken)

Bereidingswijze

 1. Kook de hele krieltjes in de schil. Dit kan in de oven, in de pan, of in de magnetron. Volg de aanwijzingen op de verpakking. Een vork moet probleemloos door de aardappel heen geprikt kunnen worden. Zet opzij en laat helemaal afkoelen.
 2. Kook de eieren. Nadat de kooktijd is verstreken, leg de eieren meteen in een bad met koud water om het kookproces te stoppen. Wanneer helemaal afgekoeld, pel en leg terzijde. “Afhankelijk van smaak kunnen de eieren harder of zachter gekookt worden. Zelf prefereer ik een ei van 6 minuten, waarbij de dooier wel solide is maar ietwat smeuïg blijft. Bij een zachter ei zal de dooier wegvloeien in de dressing, bij een harde dooier voegt dit een extra textuur toe die het gerecht niet per se ten goede komt.”
 3. Snijd de sjalot door de lengte en vervolgens in zeer dunne plakjes. Scheid de stukjes door ze voorzichtig met de vingertoppen te beroeren.
 4. (Optioneel): Hier moet de keuze gemaakt worden of je de sjalot en de knoflook wilt inmaken. Zo ja, doe ze dan in een afsluitbare, hittebestendige container. Kook in een pan balsamicoazijn, een gelijke hoeveelheid water, en een stevige hoeveelheid zout (en optioneel andere specerijen) tot het zout geheel is opgelost en het mengsel borrelt. Giet de hete pekel in de container, sluit af, en laat afkoelen. Zet de container een nacht in de koelkast, en gebruik wanneer de salade gemaakt moet worden. De ingemaakte sjalot en knoflook kunnen op deze manier lang bewaard worden, alhoewel de sjalot na enkele dagen minder prettig kan worden qua kleur, smaak en textuur.
 5. Snijd de afgekoelde krieltjes in 2en/4en en de eieren in 6en. Breng ze in een grote kom bij elkaar, en voeg de mayonaise, sjalot en knoflook toe. Als de sjalot en de knoflook niet zijn ingemaakt, voeg dan een scheutje balsamico-azijn toe. Roer voorzichtig door elkaar (de stukken aardappels en eieren moeten intact blijven). Proef voor smaak en voeg zout, peper en meer azijn toe naar smaak. Snijd of scheur een royale hoeveelheid basilicum, strooi dit over de salade, en roer dit er uiterst voorzichtig in.
 6. Geniet!

Op zoek naar andere zomerse recepten?

Bekijk dan eens deze glutenvrije marinades. Of anders deze cocktails!

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter