• Lorem ipsum

Rustieke Hamburgerbroodjes (Gastblog)

18 Mar 2021
door Riny Boot, Eva

Ingrediënten voor ±11 stuks:

Voor het deeg:

Ei-mengsel voor het bestrijken van de broodjes:

 • 1 eidooier
 • 30 g melk
 • 2 g zout

 

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 190ºC (heteluchtoven), 200ºC (boven- en onderwarmte) of 230ºC (combimagnetron) en plaats een lege, hittebestendige kom op de bodem van de oven. 
 2. Doe het zout, de suiker, de melk, de olie en het water in een mengbeker. Weeg dan de bloem erdoor en weeg de gist op de bloem. (Verse gist hoeft niet te worden opgelost, maar kan verkruimeld worden).
 3. Mix het geheel voor 30 seconden op lage snelheid. Vervolgens kan je 5 minuten op gemiddelde snelheid mixen.
 4. Begin met kneden aan de rand van de kom en schraap alle restjes meel aan de kant van de mengbeker goed door het deeg. 
 5. Doe het geknede deeg in een kom en dek deze af met een vochtige doek. Laat het deeg 40 minuten rusten/ rijzen. Zet de kom neer op een warme plaats (ca 24ºC tot 28ºC). Dit kan in een oven met deegrijsstand of bijvoorbeeld op een vensterbank met de verwarming aan. (Het deeg is na het kneden erg zacht, maar wordt na de rustfase steviger.)
 6. Leg het deeg na het rijzen op een met (rijst)meel bestoven werkblad. Maak het deeg een beetje plat om er een rol van te maken. Weeg vervolgens stukken van ±80 g af en vorm er balletjes van. Rol de balletjes door een klein beetje (rijst)meel.
 7. Leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat en druk ze een beetje plat, zodat ze ongeveer 1,5 centimeter hoog zijn (dat is omdat ze na het rijzen anders te veel volume hebben). Laat ze vervolgens nog 30 minuten rijzen op kamertemperatuur.
 8. Bestrijk de bolletjes met een dun laagje van het ei-melk mengsel en strooi er wat sesamzaad en/of maanzaad overheen. 
 9. Leg de broodjes in de oven en giet een glas water in de kom op de bodem van de oven. Bak de broodjes voor 25 tot 35 minuten (afhankelijk van de kleur korst die je wil). 

 

 

Variaties en tips van Riny Boot:

- Je kan nog zaden of pitten toevoegen aan het recept. Voeg bijvoorbeeld ±60 g zonnebloempitten of rozijnen toe aan het deeg. 

- Deze broodjes zijn goed in te vriezen. 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter