• Lorem ipsum

Ervaringsverhaal: het verhaal van Kimmy

23 Aug 2017
door Marieke de Groot

Rigoreuze zoektocht

Ik heb auto-immuunziekte coeliakie en heb deze diagnose sinds januari 2015. Hierdoor werd mijn leven een hele zoektocht. Ik moest eerst en vooral alle voorraadkasten, mijn vriezer en koelkast reinigen en alles checken of er wel of geen gluten in zaten. Alles wat moeilijk te reinigen was moest de prullenbak in. Ik kocht nieuwe apparatuur, zoals een broodrooster, frituurpan en een wafelijzer. Zelfs de tefalpannen waar krassen in zaten moesten weg. Wat een klus!

 

"Zou ik dan toch maar stiekem één hap nemen?"

Nooit meer 's morgens vroeg een lekker vers (stok)brood of pistoletje halen. Van die geur alleen al sta ik dikwijls te kwijlen aan de vitrine. Als mijn vriend de bakkerij spontaan binnenloopt en alles koopt wat hij kan kopen dan denk ik bij mijzelf: "zou ik dan toch maar stiekem één hap nemen?". Nee, dat doe ik dan toch maar niet, want die glutenmonsters maken mij toch zo beroerd. Ik krijg dan buikpijn, misselijkheid, diarree, hoofdpijn en zelfs koorts. Het zorgt voor een behoorlijke schade in mijn darm.

 


Check, check, dubbel check

Wanneer ik boodschappen doe moet ik alles checken: check, check, dubbel check en kijk ik of er geen glutenvrij broertje bestaat van het product. Het vraagt veel tijd en oplettendheid om te voorkomen dat je iets over het hoofd ziet.

 


Glutenvrij op reis 

Je reizen moet je steeds goed voorbereiden. Ik bekijk van te voren waar ik inkopen kan doen. Uit eten gaan heb ik een beetje gehad, want telkens loopt er iets fout en daar krijg ik stress van. Ik bel of schrijf altijd van te voren hotels aan. Meestal krijg ik een positieve reactie, maar het gebeurt ook wel dat men er liever niks mee te maken heeft of niet reageert op mijn e-mail."Het was een trieste bedoeling"

Onlangs had ik een reis geboekt naar Mallorca. Het hotel bevestigde dat er glutenvrije mogelijkheden waren en glutenvrij eten was zeker geen probleem. Bij aankomst bleek dat er niks was geregeld en ik zelf mijn inkopen moest doen. Wat was dat frustrerend zeg, zeker omdat er gezegd werd dat ik me geen zorgen hoefde te maken. De supermarkt was twee kilometer verderop, het was een trieste bedoeling."Gelukkig gaat glutenvrij reizen ook vaak goed en word ik in de watten gelegd"

Met 's morgens een rijkelijk ontbijt met vers gekookte eitjes, vers fruit en glutenvrije ontbijtgranen, brood en cakejes ben ik ook wel eens wakker geworden. In Spanje, Italië en Noorwegen was dat heel goed te doen, maar in sommige andere landen weet de helft niet eens waar je het over hebt!


Mijn beste reis was naar Malgrat de Mar, want het was zonder stress. Ik kon zorgeloos genieten. De receptioniste besprak met mij wat ik wel en niet mocht eten en ging de inkopen voor mij doen. Ze bracht persoonlijk de spullen naar mijn kamer zodat er geen kruisbesmetting plaatsvond. Als ik iets anders wilde hoefde ik het alleen te vragen en werd het geregeld. Super!

 


Verjaardagsfeestjes

Natuurlijk ga ik ook naar bijeenkomsten, familie en verjaardagsfeestjes. Ik overleg altijd eerst wat zij het liefste hebben en wat de mogelijkheden zijn. Meestal breng ik zelf mijn glutenvrije gebakje, pastasalade of hapjes mee om misverstanden en stress te voorkomen. Zo houd ik het feest zo aangenaam mogelijk voor iedereen.

 


In de keuken van Kimmy

Zelf koken vraagt ook behoorlijk wat aandacht. In mijn huishouden is ook een glutenvolle eter. Ik moet er steeds voor zorgen dat het aanrecht, de tafel, potten, pannen en het bestek goed schoon zijn. Het moet goed gereinigd worden, zodat ik met een gerust hart een glutenvrije maaltijd kan bereiden. Eerst kook ik alles glutenvrij en plaats dan alles in de ijskast. Daarna kook ik pas glutenvol, zodat er niks mis kan gaan.


Mijn lievelingsgerecht is zelfgemaakte lasagne van de bruine rijstpasta van Rizopia. Als lunch vind ik Schnitzer baguettes met olijven belegd met een plak kaas en verse, rauwe groenten heel lekker. Ook lekker is Schär focaccia met gerookte zalm en zelfgemaakte basilicumpesto en rucola. Als toetje of tussendoortje maak ik graag mijn chocoladetaart. Deze is naast glutenvrij, ook tarwezetmeelvrij en koemelk vrij. Ik deel graag het recept met jullie.

Lees het recept voor de chocoladetaart van Kimmy! Heb je zelf nog een lekker recept wat je met ons wilt delen? Stuur een mailtje naar [email protected]

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter