• Lorem ipsum

Wat is het verband tussen osteoporose en coeliakie?

24 Dec 2019
door Sophie

Wat is osteoporose?

Om het verband tussen osteoporose en glutenintolerantie te kunnen benoemen is het handig om eerst een juiste definitie van osteoporose te hebben. Osteoporose is een chronische aandoening waarbij de botten zwakker zijn dan normaal. In de volksmond wordt osteoporose ook wel botontkalking genoemd, maar bij osteoporose is er niet alleen een vermindering van botmassa, maar ook een verandering van botstructuur. Hierdoor kunnen de botten minder goed tegen veel belasting en gemakkelijker breken. Het brozer worden van de botten is normaal wanneer men ouder wordt, maar wanneer er meer bot wordt afgebroken dan aangemaakt, wordt het osteoporose genoemd.

Osteoporose komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Na de overgang maakt het lichaam minder oestrogenen aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat afbraak van botweefsel wordt tegengegaan.  Osteoporose komt ook bij veel ziektes voor zoals reuma, darmziektes, nierziektes en bij gebruik van bepaalde medicijnen.

 

Er is daarnaast een aantal factoren die de kans op osteoporose kunnen vergroten:

 • Weinig beweging
 • Weinig buiten komen
 • Een laag lichaamsgewicht of ondervoeding
 • Roken en alcoholgebruik
 • Vitamine D- of calciumtekort
 • Een afwijkende menstruatiecyclus
 • Osteoporose in de familie
 • Laag gewicht
 • Het breken van een bot (arm, pols, heup) na 50e levensjaar

Vaak wordt osteoporose in eerste instantie niet opgemerkt, totdat men een bot breekt. Hoewel volledige genezing niet mogelijk is, kan men mogelijke progressie vertragen met medicijnen zoals bisfosfonaten, vitaminen en mineralen. Belangrijk is bijvoorbeeld om genoeg vitamine D en calcium binnen te krijgen. Calcium is een belangrijke bouwstof voor de botten. Vitamine D zorgt dat deze stoffen ook goed kunnen worden opgenomen door het lichaam. Daarnaast draagt het aannemen van een gezondere levensstijl, dus beter eten en genoeg beweging, bij aan sterkere botten.

 

Wat is coeliakie precies en wat is het verband met osteoporose?

Coeliakie is een auto-immuunziekte met betrekking tot de darmen. Het eiwit gluten is bij mensen met coeliakie schadelijk voor het slijmvlies van de dunne darm. Wanneer men vaak in aanraking komt met gluten kunnen de darmvlokken die zich in de dunne darm bevinden beschadigd raken.

 

Juiste deze darmvlokken zijn erg belangrijk. Ze bevinden zich op de geplooide darmwand van de dunne darm en nemen de voedingsstoffen op in je lichaam. Als de coeliakie onbehandeld blijft en de darmen in contact blijven komen met gluten, raken de darmvlokken beschadigd en kunnen deze dus ook minder goed de vitamines en mineralen opnemen. Dit heeft als gevolg dat er een tekort aan stoffen zoals ijzer, vitamine C, maar ook vitamine D en calcium kan ontstaan. Omdat deze stoffen essentieel zijn bij het behouden van gezonde botten, kan onvoldoende opname ervoor zorgen dat de botten zwakker worden en kan het uiteindelijk leiden tot osteoporose.

 

 

Bronnen

 1. Rijnstate Ziekenhuis, https://www.rijnstate.nl/aandoening-en-behandeling/osteoporose/
 2. Osteoporose Vereniging, https://osteoporosevereniging.nl/osteoporose/wat-is-osteoporose/
 3. Coeliac UK, https://www.coeliac.org.uk/information-and-support/coeliac-disease/conditions-linked-to-coeliac-disease/osteoporosis/
 4. The Spanish Journal of Gastroenterology, https://online.reed.es/Revistas/REED_2016_108_2/Contenido/pdf/vol108num2_en_6.pdf
 5. De Fysiotherapeut, https://www.defysiotherapeut.com/aandoeningen-en-klachten/osteoporose/

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter