• Lorem ipsum

Wat is hop? En is het glutenvrij?

14 Apr 2022
door Quint

Wat is hop

Hop is een plant uit de hennepfamilie. Vroeger werd hop gebruikt bij de bereiding van bier als conserveermiddel, maar tegenwoordig wordt het vooral gebuikt om smaak en aroma toe te voegen.
Tijdens het brouwproces worden zuren in de hop omgezet in stoffen met een bittere smaak. Verschillende bieren hebben daarom ook andere smaken. Hoe meer hop, hoe bitterder het bier.

Hop wordt soms ook in thee gebruikt, omdat het volgens men een rustgevende en slaapverwekkende werking heeft. 

Is hop glutenvrij?

Ja! Hop is glutenvrij. Hop is geen graansoort, maar een kruid. Er zijn dus geen gluten aanwezig in hop.

Let wel nog steeds op bij het lezen van etiketten of er sporen van gluten in een product zitten door het productieproces. Er kunnen altijd sporen van gluten in een product terechtkomen door bijvoorbeeld de fabriek, de opslag of andere externe factoren.

Is bier dan glutenvrij?

Nee, helaas is bier meestal niet glutenvrij. De reden hiervoor zijn de granen die gebruikt worden bij het maken van bier. Voor het maken van bier wordt meestal brouwgerst gebruikt dat wordt gemout. Brouwgerst is helaas niet glutenvrij en is meestal de reden dat bier niet glutenvrij is.

Soms wordt in plaats van gerst, tarwemout gebruikt wat ook niet glutenvrij is. 

Glutenvrij bier

Natuurlijk is er ook genoeg glutenvrij bier te vinden. Glutenvrij bier wordt gemaakt door de gluten kapot te knippen met een enzym. Uiteindelijk blijven er alleen losse peptiden over. Deze peptiden zijn niet schadelijk voor mensen met glutenintolerantie. (Let op, bij sommige glutenvrije biersoorten moet je wel opletten dat de gluten onder de norm van 20 PPM niet gaan 'stapelen'. Met mate drinken wordt dus aangeraden.)

Ook wordt bier soms gemaakt met producten die van zichzelf al glutenvrij zijn. Rijst, boekweit en sorghum worden vaak gebruikt om glutenvrij bier te maken.

Kijk in onze webshop voor ons assortiment glutenvrij bier!

Bronnen:

Moloney, M. (2021, 5 oktober). Are Hops Gluten Free? glutenbee.com. Geraadpleegd op 7 december 2021, van https://glutenbee.com/are-hops-gluten-free/

Hop (plant). (2021, 1 november). Wikipedia.org. Geraadpleegd op 7 december 2021, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Hop_(plant)

De almachtige hop zij met ons. (2019, 11 maart). jopenbier.nl. Geraadpleegd op 7 december 2021, van https://www.jopenbier.nl/de-almachtige-hop-zij-met-ons-7/

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter