22 Jul 2021

Wat is tijgernoot? En is tijgernoot ook glutenvrij?

We eten met z'n allen vele soorten noten, maar er is een nieuwe trend op komst: de tijgernoot oftewel de chufa. Hoewel het eigenlijk geen echte noot is, maar een knol, lijkt het wel heel erg op één. Wat is de tijgernoot precies? En kunnen mensen die niet tegen gluten kunnen deze knol wel eten? Lees de blog snel verder om er achter te komen!

Wat is de tijgernoot?

 

De tijgernoot dateert ongeveer 16.000 voor Christus en zijn gevonden ten noorden van Aswan, maar blijkt al in de tijd van de oude Egyptenaren te zijn ontdekt. Later zijn deze knollen van Eurazië naar Spanje meegenomen en veelal gecultiveerd in Valencia om er gerechten en de drank Horchata van gemaakt. De tijgernoten worden veel in Zuid-Europa gegeten, maar vinden steeds vaker populariteit in het westen van Europa.

De tijgernoot bestaat voor een groot deel uit gezonde vetten (vooral onverzadigde vetzuren), zetmeel en eiwitten. De smaak doet veelal denken aan hazelnoten of amandelen, maar zijn net een beetje zoeter, waardoor bakkers de tijgernootmeel vaak gebruiken om iets zoeter te maken zonder meer suiker toe te voegen. 

Is de tijgernoot glutenvrij?

Tijgernoot(meel) is glutenvrij, zuivelvrij, notenvrij, allergeenvrij, GMO-vrij, rijk aan vezels en voeding en goed voor vegans of paleo.
(We raden je wel aan om bij het kopen van producten, altijd naar de ingrediënten te kijken of er in de fabriek/ bakkerij geen sprake is geweest van kruisbesmetting.)

Tijgernoot producten

Omdat wij bij Glutenvrijemarkt een groot fan zijn van de tijgernoot hebben we in ons assortiment een paar heerlijke producten om aan je voor te stellen!

Deze biologische granola is een verzameling van zorgvuldig geselecteerde ingrediënten met een uitstekende smaak, voor de perfecte start van je dag.

De glutenvrije Granola Banaan Vanille Biologisch is een smaakvol ontbijt, tussendoortje of maaltijd. DrobTinka heeft ervoor gekozen om de Granola Banaan Vanille Biologisch te drogen en niet te bakken, om zo de enzymen, vezels en vitaminen te behouden.

 

 

Fris, veelzijdig en rijk aan vezels met een romige aardse tijgernootsmaak. Tijgernoten zijn kleine knollen, nootachtig van smaak, maar ze horen bij groenten. Door het hoge gehalte aan voedingsvezels raak je eerder verzadigd.

De aardamandelvlokken van drobTinka zijn gluten- en allergeen vrij, biologisch, vers en vrij van conserveringsmiddelen.

 

 

Deze gemalen tijgernootspread is handig wanneer het nodig is om noten te vermijden. Deze biologische en glutenvrije tijgernootpasta van DrobTinka is RAW én zonder toevoeging van suiker. Lekker voor als alternatief voor je pindakaas of chocoladepasta. Het heeft een geweldige, originele smaak, geen toegevoegde suikers geen conserveermiddelen, smaakversterkers en andere additieven die meestal in smeersels zitten.

 

 

Bronnen en referenties:

De website van drobTinka.

Reacties
Hallo Ton,
Bedankt voor je opmerking. Scherp gezien! Ik heb het gelijk aangepast.
Eva - 29 Jul 2021 - 09:15
Leuk verhaal over tijgernoten. Ik neem aan dat in de stukjes tekst over gemalen amandelen en amandelspread het woord amandel vervangen zou moeten worden door tijgernoot?
Ton Cartel - 28 Jul 2021 - 14:24
Laat een reactie achter