06 Jul 2021

Zijn alle E-nummers glutenvrij?

Ben jij ook altijd benieuwd of er E-nummers verwerkt worden in een product en probeer je ze meestal te ontwijken? Wij hebben dan speciaal voor jou wat handige informatie over E-nummers en glutenvrij eten. Zijn álle e-nummers glutenvrij? En wat zijn e-nummers nou precies? Na het lezen van deze blog ben jij helemaal up-to-date!

 

Wat zijn e-nummers nou precies?

E-nummers zijn stoffen om de eigenschappen van voedsel te verbeteren, even kort gezegd.

Je hebt verschillende soorten verbeteringen bijvoorbeeld kleurstoffen en die vind je o.a. in: wijn, koffie, thee, ketjap, bessen, snoep en frisdrank. 

Maar naast dat kleurstoffen zorgen voor verbetering, zijn er ook smaakversterkers en conserveermiddelen die daar voor zorgen. Smaakversterkers vind je in bijvoorbeeld koek, gebak, snacks, kant- en klaar soepen of bewerkt vlees en conserveermiddelen kan je o.a. vinden in producten die lang houdbaar zijn en daar dient het ook voor. 

Je hebt drie verschillende conserveermiddelen namelijk:

  • benzoëzuur
  • nitriet
  • sulfiet.

Benzoëzuur zit vooral in salades en frisdrank.

Nitriet zit meestal in vleeswaren zoals ham, spek en worst. Het zorgt ervoor dat de gevaarlijke bacteriën niet kunnen groeien. 

Sulfiet vind je in wijn. Sulfieten zorgt er voor dat het niet snel gaat schimmelen of gisten.

Wat betreft de E-nummers zijn er drie verschillende soorten E-nummers, namelijk: een aantal die natuurlijk zijn (die komen uit de natuurlijk), die in laboratorium zijn gemaakt en natuuridentieke stof (dat is een synthetische stof die ook in de natuur voorkomt). 

 

E-nummers: zijn ze wel zo schadelijk voor onze gezondheid?

 

Zijn dan ook echt álle e-nummers glutenvrij?

E-nummers die gemaakt worden uit granen, kunnen kleine hoeveelheden gluten bevatten. E-nummers bevatten meestal kleine hoeveelheden in een product, hierdoor kan het zijn dat je geen last hebt van het eten van onderstaande E-nummers.

voor de rest zijn E-nummers bijna allemaal glutenvrij. E-nummers E1400 tot E1451 zijn zetmeelderivaten en kunnen wel gluten bevatten, maar als dit zo is staat dit er altijd bij vermeld.

Zetmeelderivaten zijn stoffen die gemaakt worden uit zetmeel door een chemische behandeling.

Mocht je daar nog meer informatie over willen hebben, klik dan hier.

 

Reacties
Hoi Jan!

Toevallig zijn E-nummers niet schadelijk. Alle E-nummers zijn goed onderzocht, goedgekeurd en kunnen daarom veilig in producten gebruikt worden. Toch zijn er mensen die producten met E-nummers liever mijden en dat komt omdat er een aantal mensen aangeven er overgevoelig er voor te zijn, maar ook dat is nooit echt bewezen dat het specifiek door de E-nummers komt.

Mocht je verder nog informatie willen, kan ik je verwijzen naar deze website:

https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/e-nummers.aspx#blok3

Lieke van Leeuwen - 07 Jul 2021 - 09:11
ik hoor nog niet welke E nummers schadelijk zijn, en/of welke Nummers geen kwaad kunnen.
jan verbeek - 06 Jul 2021 - 21:01
Laat een reactie achter