• Lorem ipsum

Zijn medicijnen glutenvrij?

30 Jul 2018
door Lotte Damen

Gluten in medicijnen

Nagenoeg elk medicijn bestaat uit een werkzame stof en een hulpstof. De werkzame stof van een medicijn verspreid zich door heel het lichaam en richt zich op het onschadelijk maken van de ziekte of kwaal in kwestie. Een hulpstof zorgt bijvoorbeeld voor de kleur van een medicijn of voor het niet-uiteenvallen ervan. Hulpstoffen zijn door de Europese Unie goedgekeurd en hebben vrijwel geen bijkomende risico’s. Dit is echter voor personen met een allergie of intolerantie anders. Zo kan het namelijk voorkomen dat een medicijn lactose bevat of tarwezetmeel en dus gluten en niet gebruikt kan worden. Het gebruik van tarwezetmeel als vulmiddel wordt tegenwoordig zo min mogelijk toegepast en veel fabrikanten hebben deze hulpstof al vervangen door maïszetmeel. Toch is dit niet geheel uitgesloten.

Er bestaan ook nog medicijnen waarvan bekend is dat ze zetmeel bevatten, maar niet van welke oorsprong deze zetmeel is. Het is in die gevallen dus niet bekend of het om tarwezetmeel gaat. De apotheker is bij het vaststellen van de soort zetmeel afhankelijk van de fabrikant van het betreffende medicijn. Omdat de samenstelling van medicijnen die langer in omloop zijn kan verschillen van nieuwere medicijnen, raden wij altijd aan om de bijsluiter erbij te pakken en de exacte samenstelling van het medicijn te controleren!

 

Glutenvrije medicijnen

Hoe weet je nu dat jouw medicijnen glutenvrij zijn en veilig te gebruiken zijn bij een glutenvrij dieet? Ten eerste is het zeer belangrijk om aan jouw apotheker door te geven dat je absoluut geen gluten mag. Het is namelijk mogelijk om dit op te laten slaan in het systeem, zodat de apotheker altijd op de hoogte is van jouw intolerantie. Zodra een recept wordt ingevoerd met een medicijn dat gluten bevat, verschijnt er automatisch een waarschuwingsmelding. Op deze manier weet jij zeker dat de medicijnen die jij krijgt, veilig te gebruiken zijn.

Ten tweede is er een mogelijkheid om zelf na te gaan of een bepaald medicijn gluten bevat. Daarvoor ga je naar de Geneesmiddelen Informatiebank. Op deze website kun je vervolgens bij ‘uitgebreid zoeken’ de productnaam van het betreffende medicijn invullen. Zo kan de samenstelling en de aanwezigheid van hulpstoffen en daarmee tarwezetmeel gecontroleerd worden. Daarnaast kun je bij de regel ‘bevat geen’ tarwezetmeel invullen, zodat een lijst tevoorschijn komt met medicijnen die vrij van tarwezetmeel zijn. Dit kan ook met andere allergenen, zoals met lactose.

 

 

Dus: zijn medicijnen glutenvrij?

Of medicijnen glutenvrij zijn, hangt dus erg af van het type medicijn en wellicht ook van de productiedatum. De beste én meest veilige manier om medicijnen te controleren op gluten is langs gaan bij de apotheek! Ben je benieuwd welke producten nog meer verborgen gluten kunnen bevatten? Dat lees je in dit artikel!

 

 

Bronnen

1: Leef. Gluten in geneesmiddelen. 

2: Geneesmiddeleninformatiebank. 

3: Yam Glutenvrij. Gluten in medicijnen. 

4: Nederlandse Coeliakie Vereniging. Geen eten, wel gluten. 

Reacties
Jennifer Kisten
2 Dec 2019
Ik heb sinds 2009 Coeliakie en Morbhus Durhing. Sinds kort heb ik Baxter, ik wacht nog op Polikliniek Apotheek TerGooi mij te vertellen wanneer ik het krijg en rekening mee houden dat ik vaak onnodig ziek werd na inname ivm intoleranties van gluten en tarwe. Ik heb echt zeer zeldzame biopsie gedaan voor beide auto immune ziektes en het is geen grap ik krijg ernstig bijwerkingen wanneer ik zelfs besmet raakt. Ik heb altijd gezegd dat ze moeten checken of er geen gluten inzit. Nu pas is de Baxter naar een bedrijf gestuurd hopend dat ik het binnekort krijgt want ik moet nu 15 medicatie per dag slikken voor bjna 10 aandoeningen en ziektes. Sommige door letsel sommige erfelijk. Ik hoop dat wij in Nederland altijd op de hoede zullen zijn en Coeliakie met Morbhus Durhing (ziekte van Durhing), beide heb ik sinds 2009 echt als gevaarlijk ziektes kan bestempled worden. Het is dus geen social media hype. Ik heb nare symtomen van meer deel ik op mijn Instagram en website van mijn slechte tijden. Ik ben blij al jaren gevochten te hebben om Coeliakie en Morbhus Durhing aan de map te krijgen ook bij de belastingdienst. Het is zeer zeldzaam nog. Echte intolerantie en allergieen zijn anders en moet getest worden via biopsies en zo kan men zien of ze het letterlijk moet vermijden of niet ik slik ook 2 x dageliks Dapsone per dag 200mg wanneer ik 300mg slik krijg ik bloed anemie dus kan gevaarlijk zijn. Dapsone gebruiken ze voor Lepra patienten. Ik denk niet dat dit vaak komt in Nederland. Ik moet ook streng gluten en tarwe dieet dagelijks levenslang nemen. Groetjes en success en sterkte. Jennifer (Miss Faux)
Marieke de Groot
30 Jan 2019
Wat geweldig om te horen! En zo hoort het natuurlijk ook. Bedankt voor je bericht!
JvP
14 Jan 2019
De medewerkers in mijn Apotheek zijn van mijn coeliakie op de hoogte en kijken altijd of de medicijnen die ik voorgeschreven krijg vrij van gluten zijn. Is dat niet het geval, dan gaan ze er voor zorgen dat er een ander middel beschikbaar/ voorgeschreven wordt, zodat ik vrij blijf van gluten. Super zo'n service.
Laat een reactie achter