Zijn medicijnen glutenvrij?

Zijn medicijnen glutenvrij?

Het kan voorkomen dat je wel eens (of met regelmaat) medicijnen gebruikt. Dan wil je natuurlijk 100% zeker weten dat deze medicijnen glutenvrij zijn en geen vervelende reactie veroorzaken. Daarom wordt in dit artikel antwoord gegeven op de vraag: zijn medicijnen glutenvrij?

Gluten in medicijnen

Nagenoeg elk medicijn bestaat uit een werkzame stof en een hulpstof. De werkzame stof van een medicijn verspreid zich door heel het lichaam en richt zich op het onschadelijk maken van de ziekte of kwaal in kwestie. Een hulpstof zorgt bijvoorbeeld voor de kleur van een medicijn of voor het niet-uiteenvallen ervan. Hulpstoffen zijn door de Europese Unie goedgekeurd en hebben vrijwel geen bijkomende risico’s. Dit is echter voor personen met een allergie of intolerantie anders. Zo kan het namelijk voorkomen dat een medicijn lactose bevat of tarwezetmeel en dus gluten en niet gebruikt kan worden. Het gebruik van tarwezetmeel als vulmiddel wordt tegenwoordig zo min mogelijk toegepast en veel firma’s hebben deze hulpstof al vervangen door maïsmeel. Toch is dit niet geheel uitgesloten.

Er bestaan ook nog medicijnen waarvan bekend is dat ze zetmeel bevatten, maar niet van welke oorsprong deze zetmeel is. Het is in die gevallen dus niet bekend of het om tarwezetmeel gaat. De apotheker is bij het vaststellen van de soort zetmeel afhankelijk van de fabrikant van het betreffende medicijn. Omdat de samenstelling van medicijnen die langer in omloop zijn, kan verschillen van nieuwere medicijnen, raden wij altijd aan om de bijsluiter erbij te pakken en de exacte samenstelling van het medicijn te controleren!

 

Glutenvrije medicijnen

Hoe weet je nu dat jouw medicijnen glutenvrij zijn en veilig te gebruiken zijn bij een glutenvrij dieet? Ten eerste is het zeer belangrijk om aan jouw apotheker door te geven dat je absoluut geen gluten mag. Het is namelijk mogelijk om dit op te laten slaan in het systeem, zodat de apotheker altijd op de hoogte is van jouw intolerantie. Zodra een recept wordt ingevoerd met een medicijn dat gluten bevat, verschijnt er automatisch een waarschuwingsmelding. Op deze manier weet jij zeker dat de medicijnen die jij krijgt, veilig te gebruiken zijn.

Ten tweede is er een mogelijkheid om zelf na te gaan of een bepaald medicijn gluten bevat. Daarvoor ga je naar de Geneesmiddelen Informatiebank. Op deze website kun je vervolgens bij ‘uitgebreid zoeken’ de productnaam van het betreffende medicijn invullen. Zo kan de samenstelling en de aanwezigheid van hulpstoffen en daarmee tarwezetmeel gecontroleerd worden. Daarnaast kun je bij de regel ‘bevat geen’ tarwezetmeel invullen, zodat een lijst tevoorschijn komt met medicijnen die vrij van tarwezetmeel zijn. Dit kan ook met andere allergenen, zoals met lactose.

 

 

Dus: zijn medicijnen glutenvrij?

Of medicijnen glutenvrij zijn, hangt dus erg af van het type medicijn en wellicht ook van de productiedatum. De beste én meest veilige manier om medicijnen te controleren op gluten is langs gaan bij de apotheek! Ben je benieuwd welke producten nog meer verborgen gluten kunnen bevatten? Dat lees je in dit artikel!

 

 

Bronnen

1: Leef. Gluten in geneesmiddelen. 

2: Geneesmiddeleninformatiebank. 

3: Yam Glutenvrij. Gluten in medicijnen. 

4: Nederlandse Coeliakie Vereniging. Geen eten, wel gluten. 

Reacties

  1. JvP JvP

    De medewerkers in mijn Apotheek zijn van mijn coeliakie op de hoogte en kijken altijd of de medicijnen die ik voorgeschreven krijg vrij van gluten zijn. Is dat niet het geval, dan gaan ze er voor zorgen dat er een ander middel beschikbaar/ voorgeschreven wordt, zodat ik vrij blijf van gluten. Super zo'n service.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden