• Lorem ipsum

Zit er gluten in chips?

18 Jun 2019
door Menakshi Ramdhan

Een korte geschiedenis

Aardappelchips of gewoonweg chips, zijn dungesneden aardappelplakjes die gefrituurd zijn en besprenkeld met zout en/of kruiden. Chips bestaan al lang. Het eerste recept is terug te vinden in 1817 in het kookboek van William Kitchiner’s: ‘The Cook’s Oracle’. In een latere editie verschijnen de chips opnieuw, onder het recept: ‘Potatoes fried in Slices or Shavings’

De aardappelschijfjes worden in dit recept dun gesneden en gedroogd voordat ze worden gefrituurd.

Een andere bron vertelt de volgende anekdote: chips zouden in 1853 zijn ontstaan toen een Amerikaanse kok, beledigd door een klant die zijn aardappelschijfjes te dik vond, de aardappelschijfjes ultra dun sneed en frituurde om hem terug te pakken. Het maal werd echter een waar succes.

Tegenwoordig worden de aardappelplakjes gepoft voor ze worden gefrituurd, waarna zout en kruiden worden toegevoegd.

Chips & gluten

Hoewel chips over het algemeen glutenvrij zijn, zijn er ook veel varianten waar gluten aan toe zijn gevoegd. Aardappels, frituurvet en zout zijn immers van nature glutenvrij. Wanneer er kruiden aan zijn toegevoegd moet je goed kijken naar de ingrediëntenlijst want soms zit er dan stiekem wel gluten in.

Andere soorten glutenvrije chips

Hummus Chips

Deze variant van chips is, in plaats van aardappelen, gemaakt van kikkererwtenmeel. Voor deze chipssoort worden biologische kikkerwten gemalentot een fijn meel. De chips worden gemaakt van dit meel en aardappelzetmeel. Een lekker alternatief voor paprika chips is de paprika-hummus chips van Trafo.

 

Zeewier chips

Liefhebbers van sushi opgelet! Nu is er ook chips gemaakt van zeewier. Deze variant op chips is geheel glutenvrij en heeft een lekker hartig smaakje. Zoals de naam al zegt is de chips geheel gemaakt van zeewier en enkel besprenkeld met een mix van olijfolie, canolaolie, sesamolie en wat zeezout. Er is ook een groene thee-variant.

 

 

Maïschips

Hou je van Mexicaanse gerechten? Of hou je van de welbekende nacho chips maar kan je die niet eten omdat die gluten bevatten? Dan zou ik zeker de maïschips van Amaizin proberen! Bijvoorbeeld de ‘Nacho Corn Chips’ met een heerlijke kaassmaak. Hou je niet zo van kaas? Dan is er ook een naturel-variant. Heerlijk om te dippen in een van de glutenvrije dips!

 

 

Groentechips

Wil je het over een totale andere boeg gooien? Dan hebben we tegenwoordig ook glutenvrije groentechips. Deze chips is gemaakt van in dunne plakjes gesneden groenten die zijn gefrituurd. Dus als je gezond wilt zondigen ...

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter