Zit er gluten in pasta?

Zit er gluten in pasta?

Hoe zit het nou met gluten en pasta? Waarom kunnen mensen met coeliakie of een gluten-allergie vaak reguliere pasta niet eten? In dit artikel leg ik het uit.

Pasta

Pasta komt uit de Italiaanse keuken en is de benaming voor deegwaren die gemaakt zijn van harde tarwe. In het Italiaans betekent het woord pasta letterlijk: deeg. Er zijn veel verschillende pasta soorten zoals onder andere: penne, fusili, tagliatelle en spaghetti. 

 

Pasta, gluten & coeliakie

Wat maakt dat mensen die geen gluten mogen dat ze geen pasta kunnen eten? Dit komt door het volgende. Pasta wordt namelijk bereidt met harde tarwe en deze tarwe bevat gluten. Gluten zijn een groep van eiwitten die voorkomen in bepaalde graansoorten zoals: gewone tarwe, durum, spelt, rogge en gerst. Mensen die last hebben van de auto-immuunziekte coeliakie, hebben een intolerantie voor gliadine (in tarwegluten) en verwante prolamines in andere granen en moeten een glutenvrij dieet volgen. Inname van gliadines veroorzaakt bij hen via een auto-immuunreactie beschadiging van de darmvlokken van de dunne darm, wat tot gevolg heeft dat de opname van de bouwstoffen uit het voedsel verslechtert. Wanneer alle producten met gliadines worden vermeden, herstellen de darmvlokken zich en kunnen voedingsstoffen weer normaal worden opgenomen. De darmvlokken herstellen zich overigens niet blijvend; men kan dus niet volkomen genezen. Opnieuw eten van glutenhoudende producten zal dan ook een nieuwe verslechtering boven op de reeds bestaande schade betekenen.

 

Sommige granen, zoals teff, gierst, mais en rijst, en niet-granen zoals quinoa en boekweit worden als vervanger gebruikt voor gliadinerijke granen als tarwe. Havervlokken kunnen gluten bevatten als die verwerkt zijn door een machine die ook glutenproducten verwerkt. 

 

Glutenvrije pasta

Omdat tarwe in veel verschillende etenswaren werd en nog steeds wordt gebruikt is het voor mensen met een glutenintolerantie of zelfs allergie een lange tijd moeilijk geweest om glutenvrij te eten.

Gelukkig is dat tegenwoordig een stuk makkelijker. Op onze webshop, geheel gewijd aan glutenvrij eten, vind je een scala aan glutenvrije pasta soorten. Ben je opzoek naar een lekkere pasta soort en geheel glutenvrij? Kijk dan hier voor alle opties!

 

Reacties

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden