04 Nov 2019

Zit er gluten in pasta?

Hoe zit het nou met gluten en pasta? Waarom kunnen mensen met coeliakie of glutensensitiviteit reguliere pasta niet eten? In dit artikel leggen we het uit.

Pasta

Pasta komt uit de Italiaanse keuken en is de benaming voor deegwaren die gemaakt zijn van harde tarwe. In het Italiaans betekent het woord pasta letterlijk: deeg. Er zijn veel verschillende pastasoorten, zoals penne, fusili, tagliatelle en spaghetti. 

 

Pasta, gluten & coeliakie

Wat maakt dat mensen die geen gluten mogen ook geen pasta kunnen eten? Dit komt door het volgende. Pasta wordt namelijk bereid met harde tarwe en deze tarwe bevat gluten. Gluten zijn een groep van eiwitten die voorkomen in bepaalde graansoorten zoals: gewone tarwe, durum, spelt, rogge en gerst. Mensen die last hebben van de auto-immuunziekte coeliakie, hebben een intolerantie voor gliadine (in tarwegluten) en verwante prolamines in andere granen. Hierdoor moeten ze een glutenvrij dieet volgen. Inname van gliadines veroorzaakt bij hen via een auto-immuunreactie beschadiging van de darmvlokken van de dunne darm. Dit heeft als gevolg dat de opname van de bouwstoffen uit het voedsel verslechtert. Wanneer alle producten met gliadines worden vermeden, herstellen de darmvlokken zich en kunnen voedingsstoffen weer normaal worden opgenomen. De darmvlokken herstellen zich overigens niet blijvend; men kan dus niet volkomen genezen. Opnieuw eten van glutenhoudende producten zal dan ook een nieuwe verslechtering boven op de reeds bestaande schade betekenen.

 

Sommige granen, zoals teff, gierst, mais en rijst, en niet-granen zoals quinoa en boekweit worden als vervanger gebruikt voor gliadinerijke granen als tarwe. Havervlokken kunnen gluten bevatten als die verwerkt zijn door een machine die ook glutenproducten verwerkt. 

 

Glutenvrije pasta

Omdat tarwe in veel verschillende etenswaren werd en wordt gebruikt is het voor mensen met een glutenintolerantie lange tijd moeilijk geweest om glutenvrij te eten.

Gelukkig is dat tegenwoordig een stuk makkelijker. In onze webshop, geheel gewijd aan glutenvrij eten, vind je een scala aan glutenvrije pastasoorten. Ben je opzoek naar een lekkere pastasoort en geheel glutenvrij? Kijk dan hier voor alle opties!

 

Reacties
Hoi Marleen, waarschijnlijk hebben we dan niet genoeg op voorraad. Stuur even een mailtje naar [email protected], dan kunnen we ervoor zorgen dat we meer inkopen.
Sophie - 04 Nov 2019 - 16:17
Ik wil graag voor 50€ la bio idea kikkererwten kopen maar jullie systeem gaat niet verder dan 27.
Kunnen jullie mij verder helpen?
Groetjes Marleen
[email protected] - 30 Oct 2019 - 21:58
Laat een reactie achter