• Lorem ipsum

Zitten er gluten in spelt?

5 Sep 2019
door Jop van der Meij

Wat is spelt?

In het Oude Griekenland werd vroeger geloofd dat spelt (ook bekend als Triticum spelta) een geschenk was van de godin Demeter. Of dat inderdaad zo gebeurd is, valt moeilijk te zeggen. Wel hebben archeologen bewijs gevonden dat spelt minstens al in het 5e millennium voor Christus door de mens verbouwd werd. Lange tijd werd het veel in voedsel verwerkt, totdat het langzaamaan vervangen werd door andere graansoorten.

Spelt behoort tot dezelfde familie als tarwe, maar heeft aanzienlijk meer landbouwgrond nodig om op dezelfde schaal te produceren. Tevens is het bewerkelijker om spelt te pellen, aangezien spelt volledig bedekt is met een kaf, die in tegenstelling tot gerst en rijst niet met de korrel vergroeid zijn. Hier staat tegenover dat speltkorrels, vanwege de volledige kaf, van nature goed beschermd zijn tegen insecten en andere verontreinigingen.

Spelt is in de biologische landbouw erg populair, aangezien het gewas goed bestand is tegen ziektes, wat het gebruik van pesticiden onnodig maakt. Ook groeit spelt, in vergelijking met tarwe, een stuk beter in ongunstige omstandigheden.

Is spelt glutenvrij?

Het antwoord is: nee.

Alhoewel de eigenschappen van spelt in veel opzichten verschillen van tarwe, is het wel degelijk een nauwverwante graansoort die gluten bevat. Dit maakt speltproducten dus onveilig voor mensen met coeliakie of een glutenintolerantie.

Benieuwd waar wel of geen gluten in zitten?

In dit artikel gaan we er uitgebreid op in!

Bronnen

  1. Gluten-Free Cooking School http://www.glutenfreecookingschool.com/is-spelt-flour-gluten-free/
  2. Brood.net https://www.brood.net/faq/brood-gezondheid/is-spelt-glutenvrij-
  3. Yam Glutenvrij https://yamglutenvrij.nl/glutenvrij-leven/spelt-en-gluten/
  4. Nederlands Bakkerij Centrum https://www.nbc.nl/kennis-regelgeving/wat-gezonder-spelt-tarwe
  5. Healthline https://www.healthline.com/nutrition/what-is-spelt
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter