Zitten er gluten in yoghurt?

Zitten er gluten in yoghurt?

Yoghurt voor ontbijt, yoghurt als toetje, in een cake of als tussendoortje. Het kan natuurlijk allemaal. Maar kun je dit ook eten als je coeliakie hebt? Lees dit artikel om te weten te komen of yoghurt glutenvrij is.

 

Wat is yoghurt?

Yoghurt is een zuivelproduct wat gemaakt is door melk te fermenteren, wat gebeurt door het toevoegen van twee melkzuurbacteriën. Dat zijn de bacteriën  Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus en Streptococcus thermophilus.Deze twee bacteriën vormen samen de wel bekende yoghurtculturen. (1)

 

 

Is yoghurt glutenvrij?

Nu is de grote vraag natuurlijk, is yoghurt glutenvrij? Het antwoord is ja, yoghurt is glutenvrij. Aan yoghurt zijn geen gluten bevattende voedingsmiddelen toegevoegd.

 

 

Let op yoghurt met toevoegingen

Let op! Andere zuivelproducten zoals vla, vruchtenyoghurt en dergelijke ‘speciale toetjes’ kunnen wel gluten bevatten. Een goed voorbeeld hiervan is stroopwafelvla. Hier zijn stukjes glutenbevattende stroopwafel aan toegevoegd, waardoor de vla niet glutenvrij is. Vergeet daarom nooit de verpakking te checken of de yoghurt daadwerkelijk glutenvrij is wanneer je een andere yoghurt koopt dan normale magere, halfvolle of volle yoghurt.

 

 

Lactosevrije yoghurt

Wanneer je glutenvrij eet, maar ook last hebt van een lactose intolerantie is dit de ideale oplossing voor jou. Er is nu namelijk ook gluten- en lactosevrije yoghurt. Neem eens een kijkje in het assortiment.

 

 

Wat lekkers voor in de yoghurt

Alhoewel naturel yoghurt dus glutenvrij is, kan datgene wat je in je yoghurt doet wel degelijk gluten bevatten. Wil je eens wat lekkers proberen voor in de yoghurt wat ook glutenvrij is? Probeer dan eens deze heerlijke glutenvrije muesli van Alara. Bekijk anders ook dit yoghurt recept met muesli van Leev

 

 

Bronnen

1: Pop K. Consumentenbond. 2018 nov.

Reacties

 1. Denise Schut Denise Schut

  Hi Frans,
  Je product bevat dus geen gluten, maar ze kunnen echter niet garanderen dat je last krijgt wanneer je coeliakie hebt, doordat het product wel in aanraking kan zijn geweest met gluten. Afhankelijk hoe sterk je reageert op gluten, kun je dit product proberen. Heb je een sterke reactie op gluten, kun je wellicht beter een ander merk nemen.

 2. Frans Scheelen Frans Scheelen

  Op de producten van Danone lezen wij : "Gemaakt in een bedrijf waar ook glutenbevattende granen worden verwerkt "
  Wat doen wij hiermee?
  Groetjes
  Frans

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden