• Lorem ipsum

De Glutenvrije Top 10 van Fenja (bekend van Maple.and.Oats)

29 Oct 2018
door Marieke de Groot

Wie is Fenja?

Ik ben één van de mensen die met veel zorg jouw pakketjes inpakt bij de Glutenvrijemarkt.com, maar daarnaast ook geschiedenisstudent en keukenprinses. Sinds 10 jaar eet ik glutenvrij (en melkvrij) en ik kijk niet meer terug. Over mijn ervaringen met koken voor mijn gevoelige darm en mijn nieuwste recepten post ik op Instagram onder de naam Maple.and.Oats. Volg je me daar?

 

De Glutenvrije Top 10 van Fenja

Per toeval ben ik in de glutenvrije hemel - als werknemer in de grootste glutenvrije webwinkel van Nederland - beland – en nu ik er (bijna) alles geproefd heb, deel ik mijn glutenvrije top 10 met jou.

 

eggreplacer | Glutenvrijemarkt.com

 

1. De Eivervanger van Orgran

Ik heb pas een veganistische wortelcake gemaakt met deze simpele mix. Je kunt hem gebruiken om een compleet ei te vervangen, maar ook als vervanger voor alleen eiwit of eigeel! Hij schuimt een beetje op, zodat een crèmige bindmassa het ei vervangt.

 

 

 

2. Havervlokken van Bauckhof

Havermout is mijn favoriete ontbijt! Even een banaan of bessen erbij doen en je ontbijt staat zo klaar. Havermout laat je doorgaan vol energie en het is ook super lekker! Ik houd van de havervlokken van Bauckhof, omdat deze zo fijngemalen zijn. Dat geeft een lekker zachte havermoutpap. De gebroken havermoutvlokken zijn makkelijk opneembaar.

 

Recept voor een schaaltje ontbijt:

  • Een halve mok havervlokken (1-2 handjes vol)
  • Een hele mok plantaardige drink of water (lekker met hazelnoot drink)
  • Plakjes banaan, noten, bessen, kokosrasp, kaneel naar smaak

 

Doe de havervlokken en plantaardige drink in een pan. De vlokken moeten goed bedekt zijn met vocht. Op laag vuur verwarm je de pan ongeveer 10 minuten of tot de pap de textuur bereikt heeft die je wilt. Hoe langer je de pap kookt, hoe dikker en droger deze wordt. Serveer de pap in een schaaltje met toppings naar keuze.

 

 

Pasta Fantasia | Glutenvrijemarkt.com3. Pasta Fantasia van Rizopia

Misschien is deze pasta voor kinderen bedacht, maar hij is ook mijn favoriet: de leuke figuren pasta van Rizopia! Soms heb ik zin in een feelgoodmaaltijd en dan is deze pasta perfect. Ik word er vrolijk van! Over pasta hoef ik je natuurlijk niks te vertellen – je doet gewoon jouw favoriete saus erbij en hoppekee, klaar is het avondeten!

 

 

 

Een tip om plakkerige pasta te voorkomen:

Laat de pasta niet te lang koken en roer een klein beetje boter door de pasta als deze klaar is om plakkerige glutenvrije pasta te voorkomen.



4. Uncle Saba's met de Poppadoms Tomato Lentil Chips

Toen dit merk in ons assortiment kwam was ik heel blij. We mochten allemaal proeven en ik was meteen fan. Ik heb de chips op een feestje geserveerd en toen heeft het merk nog meer fans voor zich gewonnen. Als je van Indiaans eten houdt, haal je met de schattige Poppadoms in verschillende smaken Indiaas eten naar huis. Voor mij zijn de Poppadoms een leuk alternatief voor de gewone chips. Ik houd van iets bijzonders!



5. Huttwiler Glutenvrije Pretzel Baguettes

Zo, nu ga ik even als Duitser herkenbaar zijn: een Duits soort brood mag natuurlijk niet missen in mijn Top 10! Een klassiek broodje is de 'Laugenstange', ofwel de Pretzel Baguette van Huttwiler. Hoe je dit het beste eet? Traditioneel gezien snijd je het broodje in de lengte door en smeer je lekkere (plantaardige) boter on top en bestrooi je dit met een snufje zout. Dat was het!

 

Extra tip voor het beleg:

Voor een extra kick raad ik je nog een kruidenzout mix aan, bijvoorbeeld de Peak's Kruidenmix, want dat geeft een subtiele smaak. Je kunt het broodje ook met lekkere (veganistische) kaas en/of ham beleggen met tomaatjes er bovenop.



glutenvrij bier | Glutenvrijemarkt,com

6. Ginger Tipple van Sulzbacher's

Zin in een biertje, maar wil je nét even iets anders proeven? De Ginger Tipple heeft het allemaal. Ik vind het bier licht naar gember smaken – het brouwproces geeft het biereffect. Met een alcoholpercentage rond de 9%, is het behoorlijk sterk, terwijl de smaak juist best wel zacht is. Durf jij dit drankje te proeven? Ook een leuk weetje: het drankje wordt gemaakt door Jeremy van Sulzbacher's. Hij heeft zijn eigen brouwerij in Antwerpen!

 

 

7. Schnitzer's Veggie Garden Mix Biologisch

Dit brood past perfect bij mijn idee dat groente in alles verstopt kan worden. Wat heerlijk dat je gewoon een paar extra stukjes wortel binnenkrijgt als je voor een plakje van dit brood gaat. Tot nu toe heb ik het brood al met bijna alles gecombineerd: jam, veganistische kaas, ei, margarine met zout en kruiden, noem het maar op. Tot nu toe is álles lekker!

 

pizza bladerdeeg | Glutenvrijemarkt.com8. Bladerdeeg van VA Foods 

Tja, soms heb ik weinig tijd en dan bak ik met bladerdeeg. En ik moet eerlijk toegeven, voor zo'n toetje sta ik niet dagen van tevoren in de keuken om bladerdeeg zelf te maken. Daarom ben ik ben super blij dat er een kant-en-klare bladerdeeg zonder gluten en zonder melk is! Het bladerdeeg van VA Foods is handig in kleine vierkantjes te snijden en te gebruiken voor zoet en hartig bakwerk.

 

 

 

Recept voor kleine glutenvrije pizza's: 

  • Plak bladerdeeg van VA Foods
  • Olijfolie
  • Tomatenpurree
  • Pizzakruiden of oregano
  • Toppings naar keuze: tonijn, paprika, (veganistische) mozzarella, mais, etc.


Laat 2 vellen bladerdeeg 10 minuten ontdooien. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden. Verdeel een eetlepel tomatenconcentraat over het bladerdeeg. Sprenkel er een aantal druppels olijfolie overheen. Voeg een snufje zout of pizzakruiden of organo toe. Voeg als laatste jouw favoriete toppings toe. Bak de bladerdeegpizza's in 12 minuten af in de oven of totdat deze er goed uitzien en de kaas gesmolten is.

 

 

Boekweitmeel | Glutenvrijemarkt.com

9. Doves Farm Boekweitmeel

Inmiddels is boekweit echt mijn favoriete glutenvrije meelsoort geworden. Ik stop het meel in bijna alles wat ik bak. Het is rustig voor mijn gevoelige buik en de hartige notensmaak is ook best goed met zoetigheid te combineren! Doves Farm heeft een lekker fijngemalen soort meel.

 

 

 

Stroopwafels | Glutenvrijemarkt.com

 

10. Stroopwafels Biologisch van Lisa's Choice

Ja, zo'n snoepkont als ik gaat voor een stroopwafel bij de thee af en toe... en die van Lisa's Choice zijn zo goed! Wat kan ik er nog over zeggen? Proef hem maar en laat het mij weten of het ook jou favoriet is – of heb je liever ander merk? Laat je reactie achter onder dit artikel!

 

 

 

 
 
Fenja Schultz is vaste gastblogster op Glutenvrijemarkt.com. Ze is werkzaam bij Glutenvrijemarkt.com en pakt met veel plezier jouw bestelling in. Daarnaast moet ze zelf ook glutenvrij én melkvrij eten. Ze ontwikkelt haar eigen verrassende recepten en plaatst deze kunstwerkjes op haar Instagram account maple.and.oats.
 
Eerder zijn van Fenja op onze blog verschenen: een recept voor glutenvrij appelgebak en een recept voor glutenvrije wortelcake
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter