• Lorem ipsum

3 feitjes over de term 'gluten'

12 Mei 2020
door Didi

1) Is 'gluten' nu enkelvoud of meervoud?

Er bestaat verwarring of gluten nu enkelvoud of meervoud is. Gluten is in principe een enkelvoudig woord. Vergelijk het woord een beetje met het woord 'bier', dat gebruik je eigenlijk ook alleen in enkelvoud. Het verschil is alleen dat door de '-en' op het eind, gluten meervoud lijkt te zijn. In de volksmond gebruiken we dit dan ook zo en tegenwoordig is daar geen bezwaar meer tegen. (2)

 

2) Waar komt de betekenis van gluten vandaan?

Wat is van gluten de betekenis? Gluten komt uit het Latijn. De betekenis van gluten vanuit het Latijn is ‘lijm’. Zoals omschreven staat in het digitale woordenboek voor de Nederlandse letteren, wordt gluten omschreven als ‘een kleefstof uit graankorrels’. (1)

Gluten heeft zijn naam dus te danken aan de functie die hij draagt, namelijk het kleven, of bij elkaar houden van deeg van bijvoorbeeld brood.

 

3) Wat is de functie van gluten?

Gluten zijn lange eiwitmoleculen in graansoorten zoals bijvoorbeeld tarwe, spelt en rogge. De eiwitmoleculen die deze graansoorten bevatten, zijn instaat om een groot glutennetwerk te vormen. Dit glutennetwerk zorgt er voor dat de koolstofdioxide belletjes die gevormd worden door het gistcellen, vastgehouden worden in het deeg. Hierdoor krijgt het brood een luchtige structuur.

Glutenvrije producten hebben deze functie van gluten dus niet, waardoor glutenvrije producten vaak wat steviger en compact zijn. (3)

Wil je meer weten over gluten of gewoon even je kennis hierover opfrissen? In dit artikel staat uitgebreid uitgelegd wat gluten precies zijn.

 

 

Vragen over gluten

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over gluten? Laat je vraag dan vooral achter onderaan dit artikel voor een zo snel mogelijke reactie van een van onze voedingsexperts.

 

 

Bronnen:

1: Digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren. Gluten. 1770.  

2: Taaladvies. Gluten: enkelvoud of meervoud? 

3: Broodsmakelijk. Gluten in brood en hun functie

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter