• Lorem ipsum

Glutenvrije vakantie in Frankrijk: alles wat je moet weten voor een vakantie zonder zorgen

13 Aug 2018
door Lotte Damen

In de afgelopen jaren is er in Frankrijk meer belangstelling voor de regionale keuken en streekgerechten. Het gebruik van lokale producten en authentieke bereidingswijzen spelen hierbij een grote rol. Dit zorgt ervoor dat iedere streek zijn eigen specialiteiten kent en daardoor zullen niet alle in dit artikel besproken producten en/of gerechten overal te vinden zijn.

 

Het belang van een goede voorbereiding

Om te voorkomen dat je voor verrassingen komt te staan tijdens jouw vakantie in Frankrijk, is het erg belangrijk om je van tevoren goed in te lezen in de Franse gebruiken, de Franse keuken en de specifieke plek waar jij naar toe gaat. Denk hierbij aan de volgende zaken:

 

1. Gebruik het internet en reisbrochures om je in te lezen in de Franse gebruiken van de regio waar jij naar toe gaat. Door jezelf op deze manier voor te bereiden, weet jij straks beter welke gerechten op de menukaart en welke producten in de supermarkten glutenvrij zijn.


2. Check altijd of de accommodatie waar jij verblijft, bekend is met gluten en mogelijkheden heeft wat betreft glutenvrij eten. Je kunt hiervoor de website gebruiken als informatiebron, maar mailen of bellen heeft de voorkeur omdat bepaalde informatie gedateerd kan zijn. Daarnaast zorgt mailen of bellen ervoor dat het personeel van te voren al weet dat zij jou kunnen verwachten in hun hotel. Als je jouw reis via een reisbureau boekt, dan kan het personeel daar dit voor jou uitzoeken.


3. Bestel een Frans dieetpasje bij de NCV. Op dit pasjes vind je een beknopte uitleg over het glutenvrije dieet en staat vermeld wat je niet kunt eten. Als je dan bijvoorbeeld naar een restaurant gaat, kun je dit pasje aan het personeel laten zien. Zo weet jij zeker of je bij dat restaurant terecht kunt voor een glutenvrije maaltijd. Klik hier om een pasje te bestellen!


4. Neem standaard een aantal (lang houdbare) glutenvrije producten in jouw handbagage en koffer mee. Zo heb je onderweg naar jouw uiteindelijke bestemming en tijdens uitstapjes gedurende de vakantie altijd iets bij de hand.Glutenvrije producten in de Franse supermarkt

In Franse supermarkten vind je een grote hoeveelheid aan glutenvrije producten. Twee grote supermarktketens waar je veel glutenvrije producten vind zijn Carrefour en Intermarché. De glutenvrije producten herken je aan een logo of de tekst: sans gluten. Sans betekent zonder en avec betekent met. Daarnaast is de allergeneninformatie net als in Nederland dikgedrukt in de ingrediëntenlijst. De volgende glutenvrije merken zijn te vinden in de Franse supermarkt: Glutano, Proceli, Orgran, Schär, Valpiform en Bi-Aglut.

 

Schär heeft een super handige database opgesteld van meer dan 3000 supermarkten in Frankrijk waar je jouw glutenvrije boodschappen kunt doen! Vind de lijst hier.


Verder is het natuurlijk mogelijk om je glutenvrije boodschappen in het vliegtuig of in de auto mee te nemen, op weg naar de bestemming. Je kunt dan gewoon jouw favoriete producten uit onze webshop bestellen en met je meenemen! Lees hier meer over in ons artikel over glutenvrij op vakantie gaan

 


Glutenvrije hotels Frankrijk

 

Schär heeft, naast een database met Franse glutenvrije supermarkten, ook een database met glutenvrije hotels! Van deze hotels weet jij zeker dat het personeel goed bekend is met gluten en een glutenvrij dieet. Klik hier om deze database te bekijken!

 

Glutenvrij uit eten in Frankrijk

 

Ga je uit eten in Frankrijk? Ook in Frankrijk is het vermelden van de aanwezigheid van de 14 allergenen in gerechten verplicht, maar denk zelf ook zeker nog aan de volgende punten:

 • Laat het personeel altijd weten (eventueel met behulp van het pasje van de NCV, want Fransen spreken vaak niet zo goed Engels) dat jij glutenvrij eet. Snapt de ober er niets van? Ga dan voor veilig en kies een ander restaurant.
 • Zodra je dit gecommuniceerd hebt, bespreek dan welke gerechten van de menukaart glutenvrij zijn of glutenvrij gemaakt kunnen worden. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat je er te laat achter komt dat het restaurant slechts één glutenvrij kan aanbieden wat je misschien niet eens lekker vindt.
 • Vraag bij twijfel naar extra informatie over de ingrediënten in de gerechten of naar de bereidingswijze.
 • Let bij gefrituurde gerechten op dat je navraagt of het apart gefrituurd kan worden in verband met de kans op kruisbesmetting! De veilige keuze is natuurlijk om voor een ander gerecht te gaan. 
 • Vraag daarnaast of ze schone pannen willen gebruiken bij de bereiding van vlees en vis, in verband met paneren. 
 • Sauzen bevatten veelal (verborgen) gluten. Kies in plaats voor saus voor olijfolie. Lees ook eens dit artikel over verborgen gluten!Handige woorden en zinnen

Ben jij niet de beste in Frans? Geen probleem! Wij hebben een lijstje samengesteld met woorden en zinnen die je kunt gebruiken om duidelijk te maken dat je geen gluten mag.


Coeliakie
Maladie coeliaque

Ik heb coeliakie
 
Je suis céliaque

Bevat dit gluten?
Est-ce que ceci contient du gluten?

Ik kan geen dingen eten die tarwe, rogge, gerst of haver bevatten
Je ne peux pas manger des produits qui contiennent le blé, le seigle, l’orge ou l’avoine.

Zonder gluten
Sans gluten

Brood

Pain

Tarwe
Froment / blé

Rijst

Riz

Aardappel

Pommes de terre

Producten zonder gluten
Produits sans gluten

Tarwezetmeel
Farine de froment / farine de blé

Tarwebloem
Fleur de farine

Ik heb een glutenintolerantie en moet een glutenvrij dieet volgen
Je suis intolérant au gluten et je dois suivre un régime sans gluten

Bevat dit gerecht tarwe, rogge, gerst of haver?
Est-ce que ce plat contienne le blé, le seigle, l’orge ou l’avoine?

Ik kan gerechten eten met rijst, aardappelen, groenten, fruit, eieren, kaas, melk en vis.
Je peux manger des plats avec riz, pommes de terre, légumes, fruits, oeufs, fromage, lait et poisson.

Geen saus alsjeblieft.
Sans sauce s’il vous plaît.

Bedankt voor je hulp!
Merci pour votre aide!

Het heeft mij uitstekend gesmaakt!
C'était très délicieux!Frans eten met (avec) / zonder (sans) gluten

De volgende Franse gerechten en producten zijn (veelal) glutenvrij

Hoewel deze gerechten veelal glutenvrij zijn, raden wij altijd aan om dit nog goed na te lezen of na te vragen, want recepten kunnen altijd afwijken van het standaardrecept:

 • Fromage! (kaas)
 • Galettes. Dit zijn pannenkoekjes op basis van boekweitmeel en deze zijn heel bekend in Frankrijk! Zowel in verschillende zoete als hartige varianten te verkrijgen.
 • Châtaigne of marron (kastanjes)
 • Omelette au fromage (omelet met kaas)
 • Rilletes: vlees dat flink gezouten is en in stukken gesneden langzaam gekookt is.
 • Huîtres: oesters
 • Moules marinières: mosselen
 • Tartiflette: gemaakt van aardappelen, kaas, varkensvet en ui
 • Ratatouille
 • Salade Niçoise: tonijnsalade
 • Escargots à la Bourguignonne: slakjes in roomboter met kruiden
 • Boudin blanc de Rethel: speciaal type worstje van varkensvlees


De volgende gerechten en producten uit de Franse keuken zijn (veelal) niet glutenvrij

 • Baguettes (vanzelfsprekend!)
 • Crêpes op basis van bloem (pannenkoekjes)
 • Blanquette de Veau: ragout 
 • Coquilles Saint-Jacques bevatten helaas bloem of broodkruimels
 • Croque-Monsieur (de welbekende gegrilde ham- en kaas sandwich)
 • Zoetigheden zoals madeleines, pain au chocolat, éclairs, petit fours en croquembouche.

 

Bij de volgende gerechten is extra oplettendheid geboden

 • Bœuf bourguignon (gestoofd rundvlees). Er wordt vaak bloem toegevoegd tijdens de bereiding. 
 • Niet alle Franse kaasjes zijn glutenvrij. Zo kunnen Maroilles en Boulette d’Avesnes gluten bevatten. Let hierbij ook op de woorden pannée (gepaneerd) en croûte (korst).
 • Coq au vin: kip bereid in wijn. Ook hier wordt soms bloem aan toegevoegd tijdens de bereiding.
 • Cassoulet: witte bonen uit de oven met een heleboel heerlijk vlees. Sommige cassoulets bevatten bloem. 
 • Soufflés
 • Macarons. De meeste macarons zijn op basis van amandelkoekjes en meringue, maar vraag na of er geen tarwebloem (fleur de farine) in zit!

 

Extra tip

Op de website The Gluten-Free Guides kun je ook een gids aanschaffen met uitgebreide informatie over glutenvrij eten in Frankrijk, maar ook in Italië, Spanje, New York, Washington. In de gids vind je uitgebreide informatie over glutenvrij eten restaurants, hotels, bars en supermarkten! Erg handig, voor als je graag informatie bij de hand wilt hebben. 

 

Wist je trouwens ook dat wij naar Frankrijk verzenden? Mocht je toch op een of andere manier geen glutenvrije producten in de buurt / op voorraad hebben, dan kun je jouw bestelling bijvoorbeeld ook naar jouw vakantie adres bezorgen. Ideaal!

 

Glutenvrije vakantie in Frankrijk

Zoals je kunt lezen, zijn er veel mogelijkheden in Frankrijk wat betreft glutenvrij eten. Er bestaan diverse hulpmiddelen om van te voren een glutenvrij hotel uit te zoeken en er is een ruim aanbod in de supermarkt. Extra oplettendheid is echter wel geboden bij het uit eten gaan, want van sommige producten of gerechten verwacht je in eerste instantie niet dat er gluten in zitten. Vraag dit dus altijd na!


Heb jij nog tips over een glutenvrij vakantie in Frankrijk? Laat een reactie achter onder dit artikel!

Reacties
Vivian
24 Sep 2020
Hoi Greet, je kunt gewoon bij ons bestellen, wij verzenden ook naar Frankrijk! Het kan wel iets langer duren voordat een pakketje aankomt.
Greet Bosgra-Breedveld
23 Sep 2020
Ik woon in Frankrijk en kan niet alles kopen zonder gluten dus zou ik bij u kunnen bestellen eventueel dank u wel
Laat een reactie achter