• Lorem ipsum

Glutenvrij in Spanje: alles wat je moet weten voor een zorgeloze vakantie

4 Jan 2018
door Lotte Damen

Een goede voorbereiding is het halve werk

Om teleurstellingen te voorkomen in Spanje, is het belangrijk om je goed in te lezen in de Spaanse keuken en de plaats waar jij naar toe gaat. Wij geven de volgende tips:

 

1. Lees je via internet of reisbrochures goed in in de Spaanse eetgewoonten van de regio waar jij naar toe gaat. Één Spaanse keuken bestaat namelijk niet. Door jezelf goed te informeren, herken jij straks Spaanse gerechten op de menukaart en weet jij of (er een kans is dat) het gerecht gluten bevat.


2. Informeer goed of de accommodatie waar jij verblijft, bekend is met een glutenvrij dieet. Lees de website door en mail of bel welke mogelijkheden er allemaal zijn. Indien je via een reisbureau boekt, dan kan het bureau dit voor jou uitzoeken.


3. Wist je dat je bij de NCV een dieetpasje in verschillende talen kunt bestellen? Op deze pasjes staat vermeld wat je wel en wat je niet mag eten. Als je naar een restaurant gaat, kun je dit pasje mee nemen en laten zien aan het personeel. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en weet jij of je bij het desbetreffende restaurant terecht kunt. Klik hier om een pasje te bestellen!


4. Neem voor de zekerheid een aantal glutenvrije producten in jouw handbagage en koffer mee, die lang houdbaar zijn. Zo heb je tijdens uitstapjes altijd iets bij de hand.Glutenvrij in de Spaanse supermarkt

In supermarkten in Spanje vind je een grote hoeveelheid aan glutenvrije producten. Een grote supermarktketen waar je veel producten vind is Mercadona. Ook Carrefour heeft een groot aanbod aan glutenvrije producten. De glutenvrije producten herken je aan de tekst: sin gluten. Sin = zonder en con = met. Zelfs op producten die van nature glutenvrij zijn, staat veelal 'sin gluten' vermeld! Daarnaast is de allergeneninformatie net als in Nederland dikgedrukt in de ingrediëntenlijst.


Verder zijn er ook mogelijkheden om je glutenvrije boodschappen in het vliegtuig mee te nemen. Je kunt dan gewoon je favoriete producten uit onze webshop met je meenemen! Lees hier meer over in ons artikel over glutenvrij op vakantie gaan

 


Glutenvrije hotels Spanje en restaurants

Ook Spanje heeft een Coeliakie Vereniging waarbij je terecht kunt voor tips over glutenvrij eten. De website is in het Spaans en Engels te lezen. De vereniging publiceert elk jaar een folder met glutenvrije producten die in Spanje verkocht worden. Deze folder kun je aanvragen door te mailen naar [email protected].


Op deze website kun je per regio zoeken naar glutenvrije hotels Spanje en restaurants. De website is wel in het Spaans, maar de namen van de desbetreffende restaurants en hotels kun je goed herkennen en vervolgens op Google opzoeken.Glutenvrij uit eten in Spanje

Ga je spontaan uit eten in Spanje of is het niet gelukt om een glutenvrij restaurant te vinden via de bovengenoemde website? Denk dan zeker aan de volgende punten:

 • Laat de ober weten (eventueel met behulp van het pasje van de NCV) dat jij glutenvrij eet. Heeft de ober geen idee waar je het over hebt? Ga dan voor veilig en kies een ander restaurant.
 • Bespreek van te voren welke gerechten van de menukaart glutenvrij zijn of glutenvrij gemaakt kunnen worden. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat je, na het uitzoeken van een leuke tafel, erachter komt dat ze slechts 1 glutenvrij gerecht voor je kunnen bereiden wat je eigenlijk helemaal niet lekker vindt.
 • Wees niet bang om bij twijfel te vragen naar extra informatie over de ingrediënten in de gerechten of naar de bereidingswijze.
 • Als je een gefrituurd gerecht bestelt, vraag dan altijd of dit apart gefrituurd kan worden in verband met de kans op kruisbesmetting!
 • Vraag ook of ze schone pannen willen gebruiken bij de bereiding van vlees en vis, aangezien sommige soorten gepaneerd worden.
 • Sauzen bevatten vaak (verborgen) gluten. Kies in plaats voor saus voor olijfolie. Dit is vaak ook nog eens hartstikke lekker in Spanje! Lees ook eens dit artikel over verborgen gluten!Handige woorden en zinnen

Is Spaans niet jouw sterkste taal? Wij hebben een lijstje samengesteld met woorden en zinnen die goed van pas kunnen komen wanneer je duidelijk wilt maken dat je glutenvrij eet.


Coeliakie
Enfermedad celiaca

Ik heb coeliakie
 
Yo soy celiaco

Ik kan geen dingen eten die tarwe, rogge, gerst of haver bevatten
No puedo comer productos que tengan como ingrediente: trigo, centeno, cebada o avena

Vrij van gluten
Libre de gluten

Zonder gluten 
Sin gluten 

Brood

Pan

Rijst

Riz

Aardappel

Patatas

Producten zonder gluten
Productos sin gluten

Tarwezetmeel
Almidón de trigo

Ik heb coeliakie en moet een glutenvrij dieet volgen

Soy celiaco y debo seguir una dieta sin gluten

Bevat dit gerecht tarwe, rogge, gerst of haver?

Esta comida contiene trigo, centeno, cebada o avena? 

Ik kan gerechten eten met rijst, aardappelen, groenten, fruit, eieren, kaas, melk en vis
Puedo comer alimentos que contengan arroz, patatas, verduras y frutas, huevos, queso,
leche y pescado

Geen saus alsjeblieft
Sin salsa por favor

Bedankt voor je hulp
Gracias por su ayuda

Het heeft mij uitstekend gesmaakt
Estaba muy sabroso Spaans eten met / zonder gluten

De volgende Spaanse gerechten en producten zijn veelal glutenvrij

Hoewel deze gerechten veelal glutenvrij zijn, raden wij altijd aan om dit nog goed na te lezen of na te vragen:

 • Paella
 • Gazpacho
 • Spaanse tortilla (dit is ietwat verwarrend, het is namelijk geen tarwetortilla maar een aardappeltortilla)
 • Tapas zoals olijven, vleeswaren en kazen
 • Gambas al ajillo
 • Crema Catalana
 • Huevos al la ValencianaDe volgende Spaanse gerechten zijn niet glutenvrij

 • Bocadillos (gevulde broodjes)
 • Churros (gefrituurde deegstengels met suiker of chocolade)


Zoals je kunt lezen, is er in Spanje veel mogelijk wat betreft glutenvrij eten. Veel Spaanse gerechten zijn op basis van rijst of aardappelen en zijn van zichzelf dan ook glutenvrij. Daarnaast bestaan er diverse hulpmiddelen om van te voren een glutenvrij hotel of restaurant uit te zoeken en is er genoeg keuze in de supermarkt. Wanneer vertrek jij? Vamos!

Heb jij nog tips over glutenvrij eten in Spanje? Laat een reactie achter onder dit artikel: vinden we leuk!

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter