• Lorem ipsum

Glutenvrij kerstdiner school: 5 tips!

2 Nov 2018
door Didi de Koning, Marieke de Groot en Lotte Damen

Glutenvrij kerstdiner op school

Kerst komt er weer aan en hier hoort vaak een kerstdiner op school bij. Veel kinderen vinden dit heel gezellig en leuk! Ieder kindje brengt zelf een of meerdere gerechten mee naar school waar iedereen van mag eten: een leuke manier om kennis te maken met allerlei gerechtjes!

 

Wanneer jouw kind een glutenintolerantie heeft, zorgt dit natuurlijk voor bezorgdheid. De meeste gerechten die meegenomen worden door zijn of haar klasgenootjes zijn namelijk niet glutenvrij. Hoe kan je kind dan toch lekker mee doen met de rest?

 

Maak je geen zorgen, want een glutenvrij kerstdiner op school is zeker mogelijk! Daarom vind je in dit artikel tips om jou en vooral ook jouw kind(je) hierbij te helpen.

 

Tip 1: Breng school op de hoogte

Meestal meldt school ruim van te voren, via bijvoorbeeld een nieuwsbrief, dat er een kerstdiner aan komt. Als het om een kerstdiner gaat waarbij iedereen gerechten meeneemt, kun je er van op aan dat veel van deze gerechten gluten bevatten. Wanneer je vroegtijdig meldt bij de school dat jouw kind geen gluten mag, kan dit vermeld worden in deze nieuwsbrief waardoor alle ouders van te voren ingelicht zijn.

 

Ook kun je op deze manier afspraken maken met school om teleurstellingen en nare situaties te voorkomen. Komt er bijvoorbeeld een aparte tafel met glutenvrije gerechten? En weet school hoe het zit met kruisbesmetting

 

Tip 2: Informeer de ouders

Door zelf ook nog alle ouders in te lichten over het feit dat jouw kind een glutenintolerantie heeft en geen gluten mag eten, ontstaat er meer begrip voor de situatie en weet je zeker dat iedereen op de hoogte is. Je kunt hen hierbij handvatten aanreiken om er zoveel mogelijk rekening mee te houden, door bijvoorbeeld glutenvrije gerechten te koken. Hierbij is het natuurlijk wel belangrijk dat ze weten waar ze nu precies rekening mee moeten houden, want een glutenintolerantie is voor veel mensen niet duidelijk.

 

In het artikel ‘ik krijg glutenvrij bezoek’ is in het kort uitgelegd waar je allemaal op moet letten wanneer je bezoek krijgt van iemand die geen gluten mag. Dit artikel kun je naar alle ouders sturen, om hen informatie te verschaffen over hoe ze rekening kunnen houden met een glutenintolerantie.

 

Tip 3: Better safe than sorry: ga zelf aan de slag

Het zou goed kunnen dat je alsnog geen risico wilt nemen wanneer het aankomt op gerechten die door anderen zijn gemaakt. Wij raden dan ook vooral aan om zelf de keuken in te gaan voor jouw kind en zelf glutenvrije kerstgerechten maken. Je kunt bijvoorbeeld gerechten kunnen maken waar iedereen van kan eten. Zorg er dan wel voor dat deze apart staan van de rest van de niet-glutenvrije gerechten, zodat deze niet besmet raken met gluten! Denk hierbij ook aan apart bestek. Maak hierover van te voren, zoals bij Tip 1 uitgelegd, afspraken met school.

 

Tip 4: Glutenvrij klaslokaal

In het klaslokaal waar het kerstdiner gegeten wordt, worden regelmatig ook koekjes en andere niet-glutenvrije producten gegeten. Dat maakt het klaslokaal daarom ook niet glutenvrij. Zorg er daarom voor dat in ieder geval de tafel waar jouw kind aan eet, met het glutenvrije bestek en borden schoon is zodat je je hier geen zorgen om hoeft te maken. Het is waarschijnlijk mogelijk dat je mee loopt het lokaal in voor het diner. Je kunt dan zelf de tafel schoonmaken, zodat je zeker weet dat deze geschikt is voor je kind. Zorg er verder nog voor dat er een aparte glutenvrije tafel is voor de glutenvrije gerechten. Zet hier ook duidelijk een bordje bij met dat dat allemaal glutenvrij gerechten zijn. Je kunt ook de glutenvrije tafel met gerechtjes inspecteren wanneer je mee het lokaal in gaat van te voren.

 

Tip 5: Licht de kinderen in

Op de avond van het kerstdiner licht je alle kinderen nog in over het ‘glutenvrije deel’ van het kerstdiner. Je kunt ook de docent dit laten doen, maar blijf erbij zodat je zeker weet dat de informatie klopt. Vertel dat het heel erg belangrijk is dat jouw zoon of dochter geen gluten binnenkrijgt en dat hij of zij er ziek van wordt als hij of zij wel gluten binnen krijgen. Vertel de kinderen over wat kruisbesmetting precies inhoudt en dat ze op moeten letten dat ze niet per ongeluk de glutenvrije gerechten besmetten met gluten. Let erop dat je het niet te moeilijk maakt voor jonge kinderen. 

 

 

Extra tip: Begin al met voorlichten vóór het kerstdiner

Wellicht is het mogelijk om al een aantal weken voor het kerstdiner op school te beginnen met de kinderen bekend maken met een intolerantie. Bespreek met de klasdocent of dit mogelijk is.

 

Een aantal mogelijkheden:

  • Misschien kan iemand een spreekbeurt houden over dit onderwerp. Er kunnen producten worden meegenomen waar gluten in zitten en juist die glutenvrij zijn om glutenvrij eten visueel te maken.
  • Een video laten zien die gemaakt is voor kinderen. Zo heeft Klokhuis een aflevering besteed aan glutenvrij eten en ook School TV heeft een item over dit onderwerp.
  • Ook is het misschien mogelijk al eerder te 'oefenen' in de klas met glutenvrij eten in de pauze of een leuke quiz te organiseren met vragen over glutenintolerantie en eten waarbij iemand iets kan winnen; een lekkere glutenvrije koek bijvoorbeeld!
  • Misschien is er zelfs wel een diëtist of een arts die een keer iets wilt vertellen in de klas? 

 

Op deze manieren laat je kinderen al speels kennismaken met de auto-immuunziekte van hun klasgenoot. Ook ligt dan niet alle druk en spanning op de avond van het kerstdiner op school. Zo vergroot je de kans dat het een geslaagde avond wordt!

 

 

Vragen over een glutenvrij kerstdiner school?

Hopelijk zijn met deze 6 tips jouw zorgen voor een glutenvrij kerstdiner op school ontnomen! Heb jij nog een goede tip die je wilt delen met andere klanten? Of heb je na dit artikel nog vragen over een glutenvrij kerstdiner op school? Laat dan een bericht achter onder dit artikel om zo snel mogelijk antwoord te krijgen van onze voedingsexperts.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter