• Lorem ipsum

Glutenvrij op vakantie in Griekenland

8 Apr 2019
door Didi de Koning

Het is zomer en je gaat op vakantie naar Griekenland. Zon, zee en strand! Heerlijk zo’n zorgeloze vakantie. Wanneer je coeliakie of glutenintolerantie hebt, is dit niet altijd geheel zorgeloos. Je moet je er altijd van bewust blijven dat je geen gluten mag eten. Om het je wat gemakkelijker te maken staan er in dit artikel handige tips die jouw vakantie een stuk zorgelozer maken.

 

Een goede voorbereiding is het halve werk

Wanneer je op vakantie gaat naar het buitenland is het van belang je goed voor te bereiden zodat je niet voor grote verrassingen komt te staan wanneer je daadwerkelijk in Griekenland bent. Denk hierbij aan het volgende:

 

  1. Lees je inop de gebruiken van de regio waar jij naar toe gaat. Denk hierbij vooral aan producten die veel verkocht worden in supermarkten of aan streekproducten. Let ook op wat de meest bekende gerechten zijn uit de streek of regio waar jij naar toe gaat zodat je van tevoren al weet of een restaurant glutenvrij is of niet.
  2. Heeft de plek waar jij verblijft voorzieningen voor mensen met coeliakie? Dit kun je eenvoudig van tevoren te weten komen door bijvoorbeeld op de site te kijken van de accommodatie of contact met hen op te nemen.
  3. Bestel een Grieks dieetpasje bij de NCV. Bij de NCV kun je in verschillende talen dieetpasjes bestellen. Hierin staat in het kort uitgelegd wat coeliakie is en dat je absoluut geen gluten binnen mag krijgen. Zo kan je dit pasje laten zien aan de ober wanneer je wat wilt gaan eten. Je wilt natuurlijk niet per ongeluk toch gluten op je bord krijgen. Bestel hier je Griekse dieetpasje.
  4. Neem glutenvrije producten mee. Neem, wanneer je op vakantie gaat, glutenvrije houdbare producten mee. Deze producten hoef je dan daar niet meer te zoeken in de supermarkt.

 

Glutenvrij uit eten in Griekenland

Wanneer je uiteten gaat op je vakantiebestemming let dan op de volgende dingen:

 

  1. Laat aan het personeel weten dat je coeliakie hebt en absoluut geen gluten binnen mag krijgen. Gebruik hierbij eventueel het Griekse dieetpasje die je kan bestellen bij de NCV, om de boodschap goed over te laten komen.
  2. Bespreek met het personeel welke gerechten glutenvrij zijn en/of welke gerechten glutenvrij gemaakt zouden kunnen worden.
  3. Vraag wanneer een gerecht gefrituurd wordt of uit een oven komt, of deze oven of frituurpan wel glutenvrij is. Zo wordt jouw gerecht niet alsnog besmet met gluten.
  4. Vraag of het personeel nogmaals de borden en het bestek schoon willen maken voor eventuele kruisbesmetting die wellicht al eerder plaats heeft gevonden.
  5. Vraag of de koks schone pannen en spatels willen gebruiken om ook hierbij kruisbesmetting te voorkomen.
  6. Vraag bij twijfel nog eens naar de ingrediënten en bereidingswijze.
  7. Neem geen risico met sauzen en laat deze staan. Vraag ook of de koks wellicht in olijfolie willen bakken voor de zekerheid.
  8. Geef aan bij de bediening dat je liever geen koekje bij de koffie hebt. Dit zodat jouw kopje niet per ongeluk besmet wordt met gluten.



Glutenvrije Griekse lekkernijen

Uiteraard staat Griekenland niet alleen bekend om zijn mooie witte stranden maar ook om zijn unieke keuken. Gelukkig zijn er ook heel veel van deze lekkere gerechten glutenvrij. Om het je wat gemakkelijker te maken zijn hieronder een aantal van die gerechten op een rijtje gezet. Natuurlijk moet je altijd in een restaurant navragen of het gerecht glutenvrij bereid is, zodat je niet toch stiekem gluten op je bordje geserveerd krijgt.

 

  • Souvlaki
    Souvlaki zijn spiesjes gemaakt van lamsvlees en paprika. Het vlees is gemarineerd met olijfolie, citroensap en veel andere kruiden. Verder worden de spiesjes gegrild op een gril.
  • Stifado
    Het gerecht stifado is een soort Griekse stoofpot die bestaat uit rundergehakt en uien. Het stoofpotje bevat heel veel specerijen en andere ingrediënten zoals knoflook en rode wijn om het zijn rijke smaak te geven.

  • Dolmades
    Dit gerecht is niet alleen glutenvrij, maar ook veganistisch. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen. Wanneer je er baat bij hebt dat dit gerecht veganistisch is, is een check bij de keuken altijd verstandig. Je weet maar nooit of een keuken zijn eigen, niet zo veganistische, draai aan het gerecht heeft gegeven. Dolmades, zoals ze in Griekenland bekend staan, zijn met groenten en rijst gevulde wijnbladeren. Heerlijk als hapje of bijgerecht maar kan ook prima als hoofdmaaltijd dienen.

  • Spetsofai
    Een pittig gerecht is spetsofai zeker. Met tomaten, specerijen maar vooral veel pepers wordt rundergehakt gebakken en op smaak gebracht. Spetsofai is wel een gerecht voor mensen die tegen pittig eten kunnen maar lekker is het zeker.

  • Choriatiki
    Een ‘Griekse salade’ wordt het gerecht ook vaak genoemd. Bestaand uit komkommer, tomaat, ui, feta en olijven, is choriatiki een perfecte vegetarische salade voor op een zomerse dag. Natuurlijk kan dit gerecht ook prima dienen als bijgerecht voor andere Griekse glutenvrije gerechten.



Glutenvrije restaurants in Athene


Ga je naar Athene? Dan kun je in elk geval in de volgende restaurants goed glutenvrij eten.

  • Avocado: met een zeer grote kaart heeft het vegetarische restaurant Avocado naast glutenvrije opties ook veganistische gerechten op de kaart staan.
  • Aleria: dit chique restaurant heeft een prachtig sprookjesachtig terras. Ook als je binnen zou willen zitten is het restaurant mooi ingericht. Bij dit restaurant kun je à la carte eten maar er zijn ook verschillende menu’s samengesteld waar je uit kunt kiezen.
  • Happy Blender: bij Happy Blender kun je terecht voor een heerlijk ontbijtje of lunch, maar ook gewoon voor een goede kop koffie. Happy Blender heeft naast verschillende sapjes, smoothies en smoothie bowls die op het menu staan ook andere dingen zoals salades en Griekse yoghurt met walnoten en honing.
  • Lithos: dit authentieke restaurant met een typisch Griekse kaart moet je echt heen voor een typisch Griekse belevenis. De gerechten bij Lithos zijn zeer goed geprijsd en kun je dus voor niet al te veel geld lekker dineren.
  • Oroscopo: in het sfeervolle en minimalistische Oroscopo kun je genieten van een lekker wijntje en dineren voor niet al te veel geld. Naast à la carte heeft Oroscopo meerdere glutenvrije 3-gangen menu's opgesteld waar je uit kunt kiezen.

 

Griekse Ouzo

Wellicht kende je het al maar misschien ook niet, Griekse Ouzo. Dit is het bekendste Griekse alcoholische drankje. Ouzo is een gedistilleerde anijsdrank met een alcoholpercentage tussen de 37,5 en 44%, vrij sterk dus! Ouzo mag officieel pas Ouzo heten, wanneer deze in Griekenland is gemaakt.

Het drankje wordt voornamelijk geproduceerd op het Griekse eiland Lesbos. Op dit eiland staan ruim 20 verschillende Ouzo-fabrieken die allemaal een net wat anders smakende Ouzo produceren. Dit komt doordat na het distilleren van Ouzo in koperen ketels, er een samenstelling van verschillende kruiden aan het distillaat wordt toegevoegd. Iedere fabriek heeft weer een net wat andere samenstelling aan kruiden die wordt toegevoegd. Vaak wordt er gebruik gemaakt van kruiden als venkel, kardemom, maïs, angelica, lindebloesem en koriander, maar het meest gebruikt is anijs. Dit is dan ook duidelijk terug te proeven in dit lekkere Griekse drankje.

Ouzo kan zowel puur gedronken worden, als met water of een ijsklontje er in. Puur is de drank helder, wanneer je water of ijs aan de drank toevoegt wordt deze troebel. Dit komt doordat de oliën die afkomstig zijn van de anijs niet goed mengen met het water waardoor het troebel wordt.

 

Handige woorden en zinnen

Coeliakie

I koiliokáki

 

Ik heb coeliakie.

Écho koiliokáki

 

Bevat dit gluten?

Periéchei glouténi

 

Ik kan geen dingen eten die tarwe, rogge, gerst of haver bevatten.

Den boró na fáo prágmata pou periéchoun sitári, síkali, krithári í vrómi

 

Zonder gluten

Chorís glouténi

 

Brood

Psomí

 

Tarwe

Sitári

 

Rijst

Rýzi

 

Aardappel

Patáta

 

Producten zonder gluten

Proïónta chorís glouténi

 

Tarwezetmeel

Ámylo sítou

 

Tarwebloem

Alévri sítou

 

Ik heb een glutenintolerantie en moet een glutenvrij dieet volgen.

Écho dysanexía sti glouténi kai prépei na akolouthíso díaita chorís glouténi

 

Bevat dit gerecht tarwe, rogge, gerst of haver?

Periéchei aftó to piáto sitári, síkali, krithári í vrómi

 

Ik kan gerechten eten met rijst, aardappelen, groenten, fruit, eieren, kaas, melk en vis.

Boró na fáo piáta me rýzi, patátes, lachaniká, froúta, avgá, tyrí, gála kai psári

 

Geen saus alsjeblieft.

Den ypárchei sáltsa parakaló

 

Bedankt voor je hulp!

Sas efcharistó gia ti voítheiá sas!

 

Het heeft mij uitstekend gesmaakt!

Échei megáli géfsi gia ména!

 

 

Glutenvrij op vakantie in Frankrijk

Heb je een andere vakantie bestemming? Frankrijk wellicht? Lees hier dan meer handige tips voor als jeglutenvrij op vakantie gaat naar Frankrijk.



 

Bronnen

1. De Griekse Gids. Ouzo.

2. Slijterijrademaker. Ouzo, het populaire Griekse drankje.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter