• Lorem ipsum

Glutenvrij op vakantie in Italië

14 Mar 2019
door Didi de Koning

Italië, land met een rijke geschiedenis, prachtige gebouwen en een geweldige keuken! Alleen als je coeliakie hebt is die keuken niet geheel zonder zorgen. Veel producten uit de Italiaanse keuken zoals pizza’s en pasta’s bevatten gluten, maar gelukkig staat Italië ook bekend om alle glutenvrije producten die er te krijgen zijn. Daarom deze handige tips zodat je weet waar je aan moet denken wanneer je coeliakie hebt en een reis boekt naar 'de grote laars'.

 

De voorbereiding

Het is van groot belang om je goed voor te bereiden wanneer je op vakantie gaat naar Italië, zodat je niet voor onaangename glutenfoutjes-verrassingen komt te staan. Denk hierbij aan het volgende:

 • Lees je inin de gebruiken van de regio waar jij naar toe gaat. Let hierbij vooral op wat precies de streekproducten zijn die ze daar verkopen in supermarkten, gezellige marktjes en restaurants zodat je van te voren al weet of deze glutenvrij zijn of niet.
 • Heeft de plek waar jij verblijft voorzieningen voor mensen met coeliakie? Zijn zij hier bekend mee en wat zijn hun mogelijkheden wat betreft glutenvrij eten? Bekijk dus van te voren of er restaurants zijn of speciale supermarkten. Grotere steden hebben over het algemeen meer mogelijkheden. Met groenten en fruit zit je altijd goed, maar je wilt natuurlijk ook andere dingen eten. Google er dus even op los!
 • Bestel een Italiaans dieet pasje bij de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Bij de NCV kun je dieetpasjes bestellen in verschillende talen waarin in het Italiaans uitgelegd wordt wat jouw dieet zonder gluten betekent. Zo kun je dit laten zien in een restaurant waar je wilt eten en weet je zeker dat het personeel begrijpt wat er aan de hand is. Bestel hier jeItaliaanse dieetpasje.
 • Neem glutenvrije producten mee. Er zijn een aantal glutenvrije producten die lang houdbaar zijn en die daardoor gemakkelijk mee te nemen zijn voor op vakantie. Denk hierbij aan crackers, afbakbroodjes, soep en bouillon, havermout en repen voor tussendoor.

 

Glutenvrij uit eten in Italië

Bij op vakantie gaan hoort natuurlijk ook een etentje in een een gezellig restaurant. Wanneer je glutenvrij uit eten gaat in Italië moet je niet vergeten om hierop te letten:

 • Laat altijd het personeel weten dat je glutenvrij bent. Gebruik hierbij eventueel het Italiaanse dieetpasje die je kan bestellen bij NCV. Zo weet je zeker dat de boodschap goed is overgekomen.
 • Bespreek met het personeel welke gerechten glutenvrij zijn en/of welke gerechten glutenvrij gemaakt zouden kunnen worden en of er rekening wordt gehouden met kruisbesmetting. Lukt het vanwege het taalverschil niet om goed te communiceren? Neem dan geen risico! Het is zonde als je vakantie de mist in gaat door een glutenfout.
 • Je kunt voor de zekerheid sauzen altijd laten staan. Vraag of men liever olijfolie gebruikt.
 • Geef aan dat je geen koekje bij je koffie wilt in verband met kruisbesmetting.

 

Glutenvrije restaurants Italië

Om glutenvrij uit eten in Italië nog wat makkelijker voor je te maken, zijn hier een aantal restaurants met glutenvrije opties voor je op een rijtje gezet. Dus ga je op vakantie naar Milaan, Rome of Venetië? Neem dan vooral even een kijkje naar de volgende restaurants.

 

Glutenvrije restaurants Milaan

 1. Bij het restaurant 4CENTO kan je niet alleen terecht voor een lekker hapje en een drankje, ook kan je hier prima terecht wanneer je een gezellige avond wilt in een mooie omgeving met een lekker muziekje er bij.
 2. Bij Angolomilano betoveren ze je smaakpapillen met de unieke smaken uit de Italiaanse keuken. Van vegetarisch tot vis en vlees, alles is te vinden op de kaart bij Angolomilano en natuurlijk ook de glutenvrije opties.
 3. Bagutto is het oudste restaurant van Italië en het op een na oudste restaurant van Europa. Bij het restaurant, dat als sinds 1284 bestaat, is het zeker de moeite waard om even een kijkje te nemen.

 

Glutenvrije restaurants Venetië

 1. Abeccafico, een stijlvol restaurant midden in het centrum van Venetië. Je kan bij Abeccafico een heerlijk hapje eten binnen in het restaurant of op het terras wat zich bevindt op een gezellig pleintje centraal in Venetië.
 2. La Vecia Cavana is een gerestaureerd boothuis wat inmiddels is omgetoverd tot een schattig restaurant waarbij je ook met de boot of gondel aan kan meren. Bij La Vecia Cavana hebben ze niet alleen de mogelijkheid tot glutenvrije gerechten maar zelfs geheel glutenvrije driegangenmenu's.
 3. Met zijn fascinerende locatie is Al Giadinetto een prachtige plek om te dineren. Met de grote keuze aan glutenvrije opties die het restaurant te bieden heeft, is het bijna onmogelijk om een keuze te maken.

 

Glutenvrije restaurants Rome

 1. Al Country is een Pizzeria in Rome met een ruime keuze uit glutenvrije pizza’s en niet alleen dat, ook heeft de pizzeria glutenvrij bier, desserts en frituur zoals aardappelkroketjes met glutenvrije sauzen.
 2. Angelo alla Cupola of je nou met zijn tweeën uit eten wilt voor een klein hapje of met de gehele familie bent, bij Angelo alla Cupola is altijd genoeg plek. Zo hoef je je ook geen zorgen te maken over of er nog genoeg plek is en kun jij gegarandeerd glutenvrij eten.
 3. Met zijn specialiteiten die liggen bij seizoensgebonden groenten en de glutenvrije keuken is La Carovana ook weer een geweldige plek om uiteten te gaan in Rome.

 

Nog meer glutenvrije restaurants

Italië staat natuurlijk bekend om de pizza’s en pasta’s. Heel lekker natuurlijk, alleen niet altijd glutenvrij. Gelukkig bestaan er veel glutenvrije pasta’s en ook pizzabodems waar een aantal restaurants wel raad mee weten.

Op de site van Schär kun je gemakkelijk op zoek naar glutenvrije restaurants bij jou in de buurt. Schar heeft voor allerlei verschillende steden ter wereld uitgezocht welke restaurants glutenvrij zijn. Zo kan jij heel handig kijken waar glutenvrije restaurants zitten bij jou in de buurt.

Wist je dat Schar ook van origine een Italiaans merk is?

 

Handige woorden en zinnen

Om je te redden en verstaanbaar te maken zijn de volgende zinnen handig om uit te printen en mee te nemen naar de winkel of het restaurant.

Coeliakie

Celichia

Ik heb coeliakie

Ho la celiachia

Bevat dit gluten?

Questo contiene glutine?

Ik kan geen dingen eten die tarwe, rogge, gerst of haver bevatten

Non posso mangaire cose che contengono grano, segale, orzo o avena.

Zonder gluten

Senza glutine

Brood

Pane

Tarwe

Grano

Rijst

Riso

Aardappel

Patata

Producten zonder gluten

Prodotti senza glutine

Tarwezetmeel

Amido di frumento

Tarwebloem

Farina di frumento

Ik heb een glutenintolerantie en moet een glutenvrij dieet volgen.

Ho un'intolleranza al glutine e devo seguire una dieta priva di glutine.

Bevat dit gerecht tarwe, rogge, gerst of haver?

Questo piatto contiene frumento, segale orzo avena?

Ik kan gerechten eten met rijst, aardappelen, groenten, fruit, eieren, kaas, melk en vis.

Posso mangiare piatti con riso, patate, verdure, frutta, uova, fromaggio, latte e pesce.

Heeft u ook glutenvrije pizza’s of pasta’s?

Hai anche pizze o paste senza glutine?

Kan u de saus vervangen door olijfolie?

Puoi sostituire la salsa con l'olio d'oliva?

Geen saus alsjeblieft.

Nessuna salsa per favore.

Bedankt voor je hulp!

Merci per il tuo aiuto!

Het heeft mij uitstekend gesmaakt!

Ha avuto un ottimo sapor per me!


Extra tips

 • Op de site vanThe Gluten-Free Guides kun je een reisgids aanschaffen met veel informatie over glutenvrij eten in allerlei verschillende landen, waaronder Italië. Hierin vind je allemaal informatie over glutenvrij eten in restaurants, hotels en supermarkten.
 • Wist je verder nog dat wij ook naar Italië verzenden? Mocht je toch op de een of andere manier geen glutenvrije producten kunnen krijgen kan je dus jouw bestelling ook naar je vakantieadres bezorgen. Super handig dus!
 • Ervaringsexpert Noortje Meerman-Van Haaren schrijft in dit artikel overglutenvrije vakanties boeken wat haar tips zijn. Voor haar is het niet-pluis-gevoel ontzettend belangrijk!
 • Op de site van de Associazione Italiana Celiachia (de Italiaanse NCV) staat veel handige informatie over glutenvrij uit eten in Italië. Ook kan je op de site van de AIC heel handig naar glutenvrije eetgelegenheden zoeken bij jou in de buurt.

 

Waar heb jij succesvol en lekker glutenvrij gegeten in Italië?

Ben jij al lekker op reis geweest in Italië en succesvol en lekker gegeten in een restaurant ter plekke? We horen graag waar je bent geweest! Wat heb je gegeten, hoe bekend was het personeel met coeliakie? Deel je ervaring, zodat anderen ook zorgeloos kunnen genieten van de Italiaanse keuken!

 

Glutenvrij op vakantie in Frankrijk

Overweeg je om naar Frankrijk op vakantie te gaan? Bekijk dan dit artikel over glutenvrij eten in Frankrijk.

Reacties
Valerie
16 Aug 2019
Nu 2x op vakantie in Italië geweest met onze zoon die coeliakie heeft en van te voren de app mangiare senza glutine gedownload. Deze Italiaanse app laat obv je GPS locatie zien waar in je omgeving restaurants zijn waar je glutenvrij kunt eten. Werkt perfect! Bij sommige restaurants staan ook reviews waar je met Google translate best uit kunt komen.
kim sevriens
8 Mar 2019
Restaurant QUINOA in hartje Florence! Alles is daar glutenvrij én biologisch. Zelfs het bier is glutenvrij. Heerlijk gegeten, en erg gezellig. Er zit er ook eentje in Milaan, maar daar ben ik nooit geweest.
Laat een reactie achter