• Lorem ipsum

Glutenvrij stokbrood maken

12 Jul 2019
door Jop van der Meij

Bereidingstijd: 4 uur en 5 minuten

Recept glutenvrij stokbrood (6 stuks)

Ingrediënten

 • 2 eieren
 • Warm water
 • 475 gram meel
 • 2 theelepels xanthaangom
 • 1 eetlepel kristalsuiker
 • ½ e eetlepel gist
 • 1 theelepel zout

Bereidingswijze

 1. Scheid het eiwit van de eieren van de eidooiers en doe het eiwit vervolgens in een maatbeker. Vul dit aan met warm water tot je een mengsel hebt van 445 ml.
 2. Doe het meel, de xantaangom, het suiker, het gist en het zout in een kom. Mix de ingrediënten op een lage stand en voeg geleidelijk het ei-watermengsel toe. Mix voor ongeveer 3 minuten, totdat het mengel glad is. Dek de kom vervolgens af met huishoudfolie en laat het deeg 2 uur rijzen.
 3. Bestrooi het deeg lichtjes met meel. Weeg 450 gram af en leg het deeg neer op een met meel bestoven werkvlak. Het resterende deeg kun je op dezelfde manier bakken, of anders maximaal 5 dagen in de vriezer bewaren om op een later moment weer verse stokbroden te maken.
 4. Verdeel de 450 gram deeg in drieën en rol ze tot ze een stokbrood vorm hebben. Zorg dat de uiteinden spitvormig zijn. Neem een nat mes en snijd de broden lichtjes in, een paar diagonale snedes over de bovenkant. Maken de broden vervolgens vochtig met een borsteltje. Dek ze af met huishoudfolie en laat ze 40 minuten rijzen.
 5. Verhit de oven voor op 230 graden Celsius, met een bakplaat op de onderste plank.
 6. Bedek een andere bakplaat met bakpapier en leg hier de stokbroden op. Plaats deze bakplaat vervolgens in het midden van de oven. Giet ongeveer 125 ml water in de onderste bakplaat. Doe de oven dicht en bak de stokbroden in 25 of 35 minuten gaar, of tot ze goudbruin zijn. Let op! Het kan per oven (en per stokbrood) verschillen hoeveel tijd er precies nodig is. Haal ze dan uit de oven en laat de broden afkoelen.

Zin in meer lekkere recepten?

Kijk dan eens naar deze recepten voor knoflookbrood en naanbrood!

Dit recept voor stokbrood is gebaseerd op dit recept van Allrecipes.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter