• Lorem ipsum

Is speltbrood glutenvrij?

30 Mei 2018
door Samantha Han

Wat is spelt?

Spelt lijkt erg op tarwe en dat heeft zo zijn redenen. Spelt (Triticum spelta) is namelijk een plant uit de grassenfamilie en komt uit het geslacht tarwe (Triticum). Het is een graansoort die al sinds 5000 jaar voor Christus geteeld wordt. De speltvarianten die tegenwoordig te koop zijn, zijn ontstaan door zaadselectie en kruising. Sinds het jaar 2000 wordt er ook biologische spelt geteeld.

 

Spelt wordt gebruikt voor de productie van speltmeel, speltbloem en speltbrood (1). Tegenwoordig is spelt ook steeds vaker terug te vinden in pasta, beschuit, crackers, muesli en koekjes. Het assortiment is de laatste jaren sterk uitgebreid. Dat komt omdat spelt de laatste jaren weer veel populariteit heeft gewonnen, wat vooral komt doordat veel foodies fan zijn van spelt.

Als we spelt namelijk vergelijken met tarwe, dan zien we een verschil in de toegankelijkheid van de voedzame stoffen. Deze zitten bij spelt namelijk in de korrel en bij tarwe in de schil en deze wordt bij het malen voor het grootste deel uitgemalen en uitgezeefd. De korrel (het meellichaam) van tarwe bevat nauwelijks voedingsstoffen (2).

Wit tarwebrood hoort daarom ook niet thuis in een gezond voedingspatroon en staat ook niet in de schijf van vijf. Volkoren tarwebrood is daarentegen gemaakt van de héle tarwekorrel (dus inclusief schil). Dit brood bevat daardoor wel veel voedingsstoffen en past daarom wél goed thuis in een gezond voedingspatroon.  

 

 

Is speltbrood glutenvrij of toch niet?

Spelt is dus een gezond graan en speltbrood past goed in een gezond voedingspatroon, maar is spelt ook glutenvrij? Helaas niet. Spelt bevat weliswaar minder gluten dan tarwe, maar het is absoluut niet glutenvrij! Wij vinden het belangrijk dat je hiervan op de hoogte bent, want in het verleden is (en soms gebeurt dit ten onrechte nog) door de media en door winkeliers vaak beweerd dat spelt wél glutenvrij is. Sommige coeliakiepatiënten krijgen al klachten van de kleinste hoeveelheden gluten en zij kunnen dus heel erg ziek worden van spelt(brood)! Goed opletten dus (3).

 

 

Heb je nog vragen over dit artikel? Laat het ons dan weten! Stuur een mailtje naar [email protected].

 

Ben je benieuwd of chocolade glutenvrij is? Bekijk dan ook dit artikel!

 

Bronnen

1: Wikipedia. Spelt. 

2: Missnatural. Alles over spelt. 

3: Happy glutenfree. Spelt niet glutenvrij. 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter