Hoe herken je coeliakie bij jonge kinderen?
Eén op de honderd kinderen heeft coeliakie. En er zijn een aantal symptomen waaraan je het kunt herkennen. Kinderen kunnen last hebben buikpijn en een stinkende, vettige ontlasting, meer dan eens per dag. Ook de groei kan een signaal geven. Zo zijn kinderen met ongediagnosticeerde coeliakie vaak kleiner, hebben een bolle buik en relatief dunne armen en benen. Soms zijn ze huileriger dan andere kinderen, zeurderig. Men noemt dat ook wel een ‘failure to thrive’. [1]
Samengevat:
- Buikpijn
- Stinkende en vettige ontlasting
- groeiachterstand
- bolle buik, dunne ledematen
- huilerig en zeurderig
- failure to thrive
Is coeliakie erfelijk?
Heeft een van je kinderen coeliakie en ben je bang dat de broertjes of zusjes het ook hebben? Hou dan eerst in de gaten of ze de bovenstaande symptomen vertonen. Als dat niet het geval is, is er niets aan de hand. Je kunt er ook voor kiezen een bloedonderzoek te laten doen. Dit kan uitwijzen dat ze wellicht wel het gen dragen dat ze vatbaar maakt voor het krijgen van coeliakie. He gaat hier om het HLA-gen. Mensen met HLA-type DQ2 of HLA-type DQ8 kúnnen coeliakie ontwikkelen. Heb je niet een van deze twee types, dan zul je geen coeliakie ontwikkelen. Hoewel 40% van alle Nederlanders dit gen draagt, ontwikkelt slechts 0,5 – 3% coeliakie. [2,3] Meer lezen over erfelijkheid? Lees dan hier verder!
Heeft jouw kind coeliakie?
Voedingsmiddelen
Er zijn genoeg alternatieven voor een glutenvrij dieet. Neem eens een kijkje in onze webshop.
Glutenvrij op school
Houd rekening met traktaties en kruisbesmetting. Breng juf, meester en de andere ouders uit de klas op de hoogte. Zo kunnen zij er rekening mee houden bij het kiezen van traktaties. Verder is het belangrijk te letten op kruisbesmetting, zeker bij jonge kinderen. Leer je kind altijd de handen te wassen voor ze iets eten, en niet zomaar op te eten wat anderen aanbieden. Meer lezen over kruisbesmetting? Lees ons artikel: ”Kruisbesmetting gluten: hoe werkt dat?”
Gaat je kind binnenkort op kamp of op schoolreisje? Zorg dat de begeleiders en docenten goed geïnformeerd zijn en extra aandacht besteden aan glutenvrije voeding. Geef eventueel glutenvrij brood of andere etenswaren mee.
Gluten in non-food
Ook non-food producten kunnen gluten bevatten. Denk aan stoepkrijt & kleurtjes, schmink & make-up, maar ook shampoo, of diervoeding. Deze producten kunnen kruisbesmetting veroorzaken. Heeft een kind net het konijn van vers hooi voorzien en neemt het daarna een (glutenvrij!) koekje zonder de handen te wassen? Dan kan dat toch vervelende gevolgen hebben. Onderzoek of er glutenvrije vervangers zijn voor deze artikelen en leer je kind ook in deze situaties de handen te wassen.
Handig!
De Nederlandse coeliakie vereniging heeft deze handige lijst speciaal voor ouders opgesteld.
Vind je het lastig om kinderen uit te leggen wat coeliakie of glutenintolerantie is? Het Klokhuis legt in deze aflevering op een leuke en eenvoudige manier uit hoe glutenintolerantie werkt.
Op een speelse manier iets leren over gluten? Doe dan de game van de Nederlandse Coeliakie Vereniging
Meer informatie
Wil je meer weten over coeliakie? Lees dan: ”Wat is coeliakie?”. Meer over gluten in voedingsmiddelen lees je in: ”Waar zitten geen gluten in?” en ”Waar zitten gluten in?”.
Bronnen
[1] https://mijnkinderarts.nl/ziekten/maag-darmziekten/coeliakie-gluten-intolerantie/
[2] https://www.cyberpoli.nl/coeliakie/faq/1149.
[3] https://www.cwz.nl/patient/aandoeningen/coeliakie-bij-kinderen/klachtensymptomen-coeliakie/