• Lorem ipsum

PDS: Wat is het en wat zijn de symptomen?

26 Mar 2019
door Denise Schut

Hoe herken je PDS?

Er zijn een aantal symptomen die kunnen wijzen op PDS. Allereerst zou je pijn of een onprettig gevoel kunnen ervaren in je onderbuik in de vorm van gevoeligheid of pijnscheuten. Daarnaast kun je last hebben van je darmen, een verstopping, of juist behoorlijke last van diarree. Je darmen gedragen zich daardoor heel onregelmatig. Een ander symptoom is het hebben van een opgeblazen gevoel. Dit gevoel ervaar je vooral in je onderbuik. Daarnaast kun je last hebben van overmatige winderigheid of zelfs vermoeidheid ervaren [1].

 

 

De Maag Lever Darm stichting heeft een test voor jou gemaakt om te kijken of je last hebt van het Prikkelbare darm syndroom. Je kunt de test hier doen. ()

 

Raadpleeg je huisarts wanneer je last hebt van bovenstaande symptomen. De huisarts kan de juiste diagnose stellen en je helpen met het behandelen van PDS.

 

 

Over het prikkelbare darm syndroom

PDS, ook wel bekend als een spastische dikke darm of spastische colon is een darmaandoening die voor veel discomfort kan zorgen. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk in je buik? Wanneer je last hebt van gevoelige darmen betekent dit dat de darm te veel of te weinig beweegt. Bij te veel bewegingen spreken we over spasmen of verkrampingen. Daarbij kan het zijn dat de zenuwen in de darmwand extra gevoelig zijn en reageren op het uitzetten van de darmwand [2]. 

 

De exacte oorzaak van PDS is nog niet bekend, maar er wordt nog veel onderzoek naar gedaan. Zo is ontdekt dat psychische factoren, zoals stress en angst, een versterkende factor spelen bij het syndroom. Dit zijn aanwijzingen naar een relatie tussen de hersenen en de darmen. Onze hersenen en darmen staan continu met elkaar in verbinding via ons zenuwstelsel. Zo weten we wanneer we honger hebben of misselijk zijn. Het zou kunnen dat er een storing zit in de communicatie tussen de twee wanneer je last hebt van PDS. De twee geven via het zenuwstelsel versterkte signalen door waardoor er meer pijn wordt ervaren. Een belangrijke factor hierbij is serotonine, dit is een stof die voor 90% door de darmen wordt aangemaakt, en zorgt dat het voedsel door de darmen kan bewegen door afwisselend aan te spannen en te ontspannen. Is er een storing bij de aanmaak hiervan, dan kunnen er dus afwijkende bewegingen ontstaan in de darmen die kunnen leiden tot de symptomen van het prikkelbare darm syndroom [3]. 

 

Daarnaast kan de darmwand zijn beschadigd waardoor deze schadelijke stoffen binnen kan laten. Dit kan gebeuren na het hebben van een infectie of ontsteking. Een andere oorzaak zou kunnen zijn het hebben van een verstoorde darmflora. Lees hier meer over je darmflora. 

 

 

Wat zijn FODMAP’s?

FODMAP’s zijn specifieke koolhydraten, die niet of heel slecht worden opgenomen door de dunne darm. Het gevolg hiervan is dat deze koolhydraten in de dikke darm terecht komen. Hier worden de koolhydraten razendsnel afgebroken, gefermenteerd, door de bacteriën in de dikke darm. Het gevolg: een opgeblazen gevoel of winderigheid. Diarree of een verstoorde stoelgang kan ontstaan door het aantrekken van vocht in de dikke en dunne darm [4]. Lees hier verder over FODMAP’s en het low FODMAP dieet.   

 

 

Low-FODMAP eten

Bij Glutenvrijemarkt.com kun vind je een groot assortiment aan artikelen die geschikt zijn voor jouw persoonlijke low FODMAP dieet.

Bekijk ook eens deze lijst met FODMAP-arme en FODMAP-rijke producten.

 

 

Tip!

Marleen van Smaakvol Glutenvrij heeft 3 heerlijke groenten variaties voor jou op een rijtje gezet. Lees snel verder!

 

 

Bronnen

1: Monash FODMAP. IBS Central, Symptoms.  

2: Maag lever darm stichting. Prikkelbare darm syndroom in het kort

3: Maag lever darm stichting. Het ontstaan van PDS.

4: Voedingscentrum. Helpt het FODMAP beperkte dieet tegen maag en darmklachten

5: Darmgezondheid.  FODMAP dieet.   

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter