• Lorem ipsum

Vers glutenvrij brood met elkaar vergeleken

5 Mar 2019
door Didi de Koning

 

 

Vers glutenvrij brood kopen: verschillende soorten met elkaar vergeleken

Glutenvrij brood is natuurlijk het lekkerste wanneer het vers is. Daarom zijn verschillende soorten vers glutenvrij brood uit het assortiment met elkaar vergeleken in dit artikel.

Al deze broden zijn vers gebakken. Om er voor te zorgen dat jij zo vers mogelijk brood in huis krijgt, worden de broden zo snel mogelijk verzonden. Zo kun jij thuis ook genieten van vers glutenvrij brood.

 

 

Soorten vers glutenvrij brood

Net als er meerdere soorten brood bestaan, bestaan er ook meerdere soorten glutenvrij vers brood.

Voorbeelden van glutenvrij vers brood uit het assortiment zijn: wit brood, lichtbruin brood, bruin brood, donkerbruin brood, rozijnenbrood, haverbrood, meergranen brood, meerzaden brood, zuurdesem brood en nog veel meer.

 

 

Verschillen in receptuur

Naast het gebruik van verschillende zaden op de broden, zoals sesam, zonnebloempitten of pompoenpitten, zit er ook verschil in de rest van de receptuur. In het bijzonder spelen zetmeelgehalte, soort zetmeel en vezelgehalte een belangrijke rol. Dit heeft direct invloed op de smaak en structuur en voedingswaarden van het brood.

 

Verschillende soorten zetmeel

Soorten (zet)meel die veel gebruikt worden bij glutenvrije broden zijn bijvoorbeeld: aardappelzetmeel, boekweitmeel, glutenvrije havermeel, maismeel, maiszetmeel, rijstemeel, tapioca zetmeel en tarwezetmeel.

 

Verschillende hoeveelheden vezels

Wanneer er bij glutenvrije broden alleen gebruik gemaakt wordt van glutenvrije (zet)melen, bevat het brood vaak niet heel veel vezels. Er zijn meerdere dingen te doen om het vezelgehalten in glutenvrij vers brood te verhogen. Vaak wordt bijvoorbeeld Psyllium Vezels toegevoegd aan de broden. Psyllium vezels zijn glutenvrije vlozaadvezels. Zo kun je deze zelf toe te voegen wanneer je brood bakt of je kunt deze bijvoorbeeld door je yoghurt roeren. 

 

Het belang van vezels

Vezels worden langzaam verteerd door het lichaam waardoor je langer vol zit. Uit onderzoek blijkt dat een dagelijkse inname van 20-35 gram vezels per dag er voor zorgt dat het cholesterolgehalte in het bloed wordt verlaagd. Het zorgt ook voor het normaliseren van bloedglucose- en insulinegehalte in het bloed, wat positief is voor de gezondheid. Ook dragen vezels bij aan een gezonde darmwerking en gaat verstoppingen tegen. (1) (2)

 

Verhoging van de vezelinname

Om de vezelinname te verhogen, kun je beter kiezen voor vezelrijke producten dan voor producten die minder vezels bevatten. Producten die rijk aan vezels zijn, bevatten minstens 6 gram vezel per 100 gram. Om er achter te komen hoeveel gram vezels er in een product zit, kun je de voedingswaardes van het product bekijken. De voedingswaardes staan op de verpakking vermeld. Hierin kan je aflezen hoeveel gram vezel er zit in 100 gram van het product wat je aan het bekijken bent.

 

Verschillende merken vers glutenvrij brood

In het assortiment van glutenvrij vers brood zijn 4 verschillende merken die heerlijke broden verkopen. De merken die glutenvrij vers brood verkopen zijn Odenwald, YAM, Genius en The Welsh Bakestone.
Je vindt hier de verschillen op basis van op structuur, ingrediënten, allergenen en de verzending. Ieder merk heeft natuurlijk weer andere broden met andere voedingswaardes. Om deze individuele broden te bekijken bekijk je het assortiment van de verse glutenvrije broden

 

 

 

Genius

In het assortiment vind je 3 verschillende soorten brood van Genius: bruinbrood, meerzaden brood en rozijnenbrood. Het bruine en meerzaden brood zijn rijk aan vezels.

Smaak en Structuur: Het brood van Genius heeft een luchtige, zachte structuur.

De smaak van Genius is erg lekker zacht en ook dit brood lijkt, ondanks dat het glutenvrij is- vrij veel op regulier glutenbevattend brood. 

Ingrediënten: Genius brood bevat vooral tapiocazetmeel, maar verder ook rijstmeel en aardappelzetmeel om het tot de perfecte zachte en luchtige structuur te brengen. 

Allergenen: De broden kunnen sporen bevatten van ei, maïs en gist.

Verzending: Het brood van Genius wordt iedere werkdag verzonden.

 

 

 

 

YAM

YAM heeft soorten brood in het assortiment, waarvan alleen het desembrood ongesneden is. YAM heeft ook heerlijke glutenvrije bruine bolletjes die per 4 verpakt zijn.

Smaak en Structuur: De broden van YAM zijn erg compact en stevig en valt niet snel uit elkaar. Het brood blijft lang vers.

Door de stevigheid van het brood, komt het het meeste overeen met volkoren brood. Het verse brood van YAM geeft daardoor écht een bite en een mondvol gevoel. 

Ingrediënten: De broden bestaan uit een combinatie van aardappelzetmeel, havermeel, maiszetmeel, tapiocameel en tapiocazetmeel.

Allergenen: De broden van YAM kunnen sporen bevatten van ei, gist, haver, melk, noten en soja.

Verzending: De broden van YAM worden 2 maal per week verzonden. Voor verzending op dinsdag bestel je vóór vrijdag 11 uur. Voor verzending op donderdag bestel je vóór dinsdag 11 uur.


 

 

 

Wil jij weten wat nu het lekkerste glutenvrije brood is?

Goed nieuws! Uit een onderzoek onder onze volgers op Facebook kwam een handige top 8 met lekkerste glutenvrij brood. Benieuwd wat er op nummer 1 staat? Bekijk dan het antwoord op de vraag wat het lekkerste glutenvrije brood is!

 

 

Let altijd even op de aangepaste verzending van de broden

Alle glutenvrije broden hebben aangepaste verzenddagen. Let op: de broden worden tegelijkertijd verzonden met alle andere bestelde producten. Voor die producten gelden dus ook de verzenddagen die gelden voor de verse glutenvrije broden die je hebt besteld. Op onze website staat een duidelijk overzicht met alle aangepaste verzenddagen van de glutenvrije verse broden om het nog wat overzichtelijker te maken.

 

Wat is jouw favoriete verse glutenvrije brood?

Waar let jij op bij het kopen van glutenvrij brood? Let jij bijvoorbeeld op receptuur, allergenen, voedingswaarden of vezels? Laat het ons weten in de reacties!

 

Bronnen

1: Elleuch M, Bedigian D, Roiseux O, Besbes S, Blecker C, Attia H. Dietary fibre and fibre-rich by-products of food processing: Characterisation, technological functionality and commercial applications: A review. Volume 124, Issue 2. 2011 January.

2: Marlett JA, McBurney MI, Slavin JL. Position of the American Dietetic Association: Health Implications of Dietary Fiber. Volume 102, Issue 7. 2002 July.

Reacties
Denise Schut
22 Mei 2019
Hi Corrie, gelukkig hoef je voor advies niet op Facebook te zitten hoor!
Ons team heeft het een en ander voor je op een rijtje gezet: https://blog.glutenvrijemarkt.com/vers-glutenvrij-brood/
Corrie
20 Mei 2019
Ik zit niet op Facebook kan dus ook niet zien welk glutenvrij brood lekker is.
Laat een reactie achter