• Lorem ipsum

Verschil tussen glutenvrij wit, bruin, meergranen, meerzaden en volkoren brood

20 Dec 2017
door Lotte Damen

Brood is een graanproduct en bestaat vaak uit tarwemeel gemengd met water, een rijsmiddel en zout. Voor glutenvrij brood wordt natuurlijk geen glutenbevattende graansoort gebruikt als basis voor de meel. Melen die gebruikt worden in glutenvrij brood zijn bijvoorbeeld: glutenvrij tarwezetmeel, boekweitmeel, sorghummeel, maïsmeel, tapiocameel, lijnzaadmeel, rijstmeel of glutenvrij havermeel.Het verschil tussen volkorenmeel, meel en bloem

Voor het meel van glutenvrije volkorenbroden wordt tijdens de bereiding de gehele graankorrel gebruikt. Deze meelsoort bestaat uit fijngemalen kiemen en zemelen en het brood is daardoor lichtbruin. Een voorbeeld van een glutenvrij volkorenbrood is het desem haverbrood van YAM. In gewoon meel, zoals tapiocameel, zijn de kiemen en zemelen er gedeeltelijk uit gezeefd. Broden op basis van meel hebben hierdoor een lichtere kleur dan glutenvrije volkorenbroden. De vloerbroden van Consenza Bakery zijn op basis van meel. In het geval van glutenvrij bloem, zoals rijstebloem, is alleen het binnenste deel van de graankorrel gebruikt en zijn de kiemen en zemelen in zijn geheel uit gezeefd. Dit zorgt ervoor dat broden op basis van glutenvrij bloem de meest lichte kleur hebben. Vaak bestaat een glutenvrij brood uit een mengsel van verschillende soorten meel en bloem, omdat dit de structuur ten goede komt.  

Aangezien bij volkorenmeel de gehele graankorrel is gebruikt, bevat deze soort glutenvrij brood meer vezels dan brood op basis van gewoon meel of bloem. De buitenste laag van de korrel, de zemel, bevat ook de meeste vitamines en mineralen. Door bewerking van het graan, wordt de buitenste laag van de korrel verwijderd en dit zorgt ervoor dat ook vitamines en mineralen verdwijnen.

 


Witbrood, bruinbrood, meergranenbrood, meerzadenbrood en (volkoren) desembrood

  • Witbrood: glutenvrij witbrood is gemaakt van glutenvrije bloem. Zo is het wit brood van Consenza Bakery gemaakt van rijstebloem. Bij bloem zijn alle zemelen en kiemen eruit gezeefd.

  • Bruinbrood: dit glutenvrije brood is op basis van glutenvrij meel waarvan de zemelen en kiemen er gedeeltelijk zijn uit gezeefd, zoals tarwezetmeel. De kleur is donkerder dan witbrood, maar lichter dan volkorenbrood. Neem als voorbeeld het verse lichtbruine brood van Marjan's Bakery.

  • Meergranenbrood: deze glutenvrije broodsoort bevat meerdere soorten graan en kan zowel van glutenvrij meel als van bloem gemaakt zijn. Zoals eerder beschreven bevat het brood minder voedingsstoffen als de basis uit bloem bestaat. Meergranenbrood bevat ook zaadjes en pitten. Veelal de meeste glutenvrije broodsoorten bestaan uit een mengsel van verschillende graansoorten. 

  • Meerzadenbrood bestaat, zoals de naam al doet vermoeden, uit meel met een mengsel van zaden zoals lijnzaad, sesamzaad en zonnebloempitten. Glutenvrijemarkt.com heeft verschillende soorten meerzadenbrood in het assortiment, waaronder het meerzadenbrood van Genius!

  • Desembrood: het glutenvrije deeg van dit brood is niet met gist gerezen, maar met desem. Een dun gemaakt beslag van meel en water laat de bakker rusten en na een paar dagen ontwikkelen zich bacteriën en gisten: een desem. Deze lange rijstijd zorgt voor een bijzondere, volle, ietwat zure smaak. Desembrood is steviger dan gistbrood. 

 


Glutenvrij brood bewaren

Lees hier nog meer over glutenvrij brood. Wil je weten hoe jij jouw glutenvrije brood het best kunt bewaren en hoe je hier zo lang mogelijk van kunt genieten? Lees dan dit artikel!

Reacties
Samantha Han
9 Apr 2018
Hallo Corrie,

Er is genoeg glutenvrije volkoren brood verkrijgbaar en dat is uit hele granen gemaakt. Granen zijn namelijk niet alleen maar tarwe (dat gluten bevat), maar er zijn ook andere graansoorten zoals haver (dat van nature glutenvrije is). Het kan dus zijn dat je dan een glutenvrij volkoren brood tegenkomt die van andere granen gemaakt is.

Groetjes,

Samantha
Corrie Baas
8 Apr 2018
Glutenvrijbrood uit de hele graankorrel sorry hoor! snap ik niets van gl.vrij brood word niet van graan gemaakt.
Laat een reactie achter