• Lorem ipsum

Wat is quinoa eigenlijk en is het glutenvrij?

30 Mei 2017
door Marieke de Groot

We helderen om te beginnen meteen even iets op: quinoa is geen graan. Quinoa wordt wel pseudo-graan genoemd. Het lijkt op graan, je gebruikt het op soortgelijke manieren als graan, maar eigenlijk is quinoa een zaad. Hierdoor bevat quinoa ook geen gluten. Let er wel op dat quinoa soms sporen van gluten kan bevatten, omdat deze bijvoorbeeld in dezelfde fabriek verwerkt wordt als glutenbevattende producten. Check dus altijd de etiketten als je quinoa koopt. De quinoa die wij verkopen is in ieder geval écht glutenvrij! 

Het quinoazaad komt van een eenjarige plant die oorspronkelijk in Zuid-Amerika groeide. De Inca's in de Andes zweren bij quinoa. Het wordt al 6000 jaar verbouwd en is bestend tegen moeilijke weersomstandigheden. Tegenwoordig wordt quinoa ook op Nederlandse bodem geteeld. Uitspraak 'quinoa'

Quinoa wordt in verschillende talen op verschillende manieren uitgesproken, zoals kie-no-a, kie-no-wah, kien-wah en kie-noewa. Deze laatste manier is echter hoe het origineel wordt uitgesproken.  


Soorten quinoa

Quinoa kun je onderverdelen in diverse groepen. Zo kun je onderscheid maken tussen witte, zwarte en rode quinoa. Deze verschillen licht in smaak. Ook kun je onderscheid maken in biologische quinoa en niet biologische quinoa. Land van herkomst maakt ook een verschil tegenwoordig. Niet alle quinoa komt meer uit Zuid-Amerika.


Is quinoa gezond?

Wanneer we kijken naar de schijf van vijf, kunnen we quinoa kun je onderverdelen in de categorie 'koolhydraten'. Quinoa laat je bloedsuikerspiegel niet zo schommelen, wat soms met koolhydraten wel het geval is. Het is een goede aanvulling op/vervanger voor brood en graanproducten. Quinoa is hoog in voedingswaarden en bevat veel vezels. Ook bevat quinoa relatief veel eiwitten, dit maakt het erg geschikt voor mensen die geen of minder vlees eten. 


Uitermate geschikt voor een glutenvrije leefstijl

Nu je veel meer weet over quinoa, vraag je je natuurlijk nog steeds af: wat kan ik ermee doen? Quinoa is uitermate geschikt voor een glutenvrije leefstijl, omdat het van nature geen gluten bevat en daarbij ook nog eens heel veelzijdig is in gebruik. Gebruik quinoa in plaats van pasta, rijst, couscous of vermicelli. Je kunt quinoa gebruiken om door een salade te doen of om pap van te maken. De bereiding van quinoa is heel eenvoudig in 5 stappen te doen.


Producten met quinoa

Quinoazaden worden in allerlei producten verwerkt. Wil je ook optimaal profiteren van dit gezonde zaadje? Probeer dan de volgende producten eens uit:

Natuurlijk kun je ook gaan voor vermalen quinoazaden. Dan krijg je namelijk quinoameel en dat kun je weer gebruiken in diverse recepten wanneer je brood, cake of koekjes bakt. 


Glutenvrije inspiratie

Laat ons weten wat jouw favoriete product met quinoa is of welk recept jij graag klaarmaakt door te reageren onderaan deze pagina. Wij vinden het heel leuk en inspirerend om kennis en tips uit te wisselen!

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter