• Lorem ipsum

Zit er in couscous gluten?

29 Mar 2018
door Samantha Han

Wat is couscous?

Couscous is eengraanproduct, dat vooral in Noord-Afrika zeer populair is. Couscous wordt veel gegeten in de gebieden boven de Sahara. In deze gebieden wordt couscous zelfs beschouwd als hét nationale gerecht, net als aardappelgerechten in veel Westerse landen en rijstgerechten in Aziatische landen. In de Westerse landen heeft couscous de laatste jaren veel populariteit gewonnen. Dat komt vooral doordat de Westerse keuken in deze tijd steeds internationaler is geworden (1).

 

Couscous is gemaakt van durumtarwe en water. In de fabriek worden deze ingrediënten met elkaar vermengd en dit mengsel wordt vervolgens gestoomd. Er ontstaan dan aan elkaar geplakte couscous balletjes. Om deze couscous klaar te maken voor de verkoop worden de balletjes met messen uit elkaar gehaald en vervolgens gedroogd, gekoeld en gezeefd (2). Couscous wordt dus gedroogd verkocht. In de supermarkt zie je het vaak terug in een pak (net als rijst).

 

 

Is couscous glutenvrij?

Omdat coucous is gemaakt van (durum)tarwe is het niet glutenvrij. Het is dan ook niet geschikt voor mensen die gluten niet goed kunnen verdragen. Er zijn echter wel enkele soorten couscous op de markt die glutenvrij zijn. Deze zijn gemaakt op basis van maïs in plaats van op basis van tarwe, maar hebben wel dezelfde structuur. De biologische couscous van Vitabella is daar een voorbeeld van.

 

Bronnen

  1. Wikipedia. Couscous. 
  2. Voedingscentrum. Couscous. 

 

Wil je meer inzicht krijgen in welke producten gluten bevatten? Lees dan ook dit blogartikel!

Reacties
Lotte
17 Jul 2018
Dag Henk, vanuit Hilversum kun je ook glutenvrije couscous op Glutenvrijemarkt.com bestellen! Wij komen daar zelf niet vandaan..
henk blok
16 Jul 2018
waar kan ik in hilversum glutenvrije couscous kopen
b.v.d. henk
Laat een reactie achter