• Lorem ipsum

Zitten er gluten in alcohol?

6 Mei 2019
door Didi de Koning

Wijn

Wijn is van nature gelukkig glutenvrij. Kom meer te weten over gluten in wijn.

 

Bier

Tarwe en mout bevatten gluten, bier dus ook. Kom hier meer te weten over gluten in bier. Dit is bier dat gebrouwen is zonder mout of tarwe of waar de gluten uit zijn gehaald. Bekijk hier ons assortiment voor glutenvrij bier.

 

Sterke dranken

Sterke drank wordt pas sterk genoemd als het minimaal 15% alcohol bevat. Je kunt sterke dranken onderverdelen in likeuren en gedistilleerd.

 

Likeur

Een likeur is een sterke drank die zoet van smaak is en meestal een alcoholpercentage heeft van rond de 20%, alhoewel dit percentage nog aardig kan oplopen. Voorbeelden van likeuren zijn amaretto, grand marnier, cointreau, limoncello, tia maria en cuarenta y tres.

 

Gedistilleerd

Gedistilleerde dranken zijn dranken die verkregen zijn door het distilleren van gefermenteerde landbouwproducten. Denk hierbij aan dranken zoals whiskey, jenever, wodka, cognac, port, sherry, korenwijn en vieux.

 

Heldere sterke dranken

Als sterke dranken helder zijn, zijn ze glutenvrij.(1) Soms zijn bij sterke dranken wel gluten bevattende ingrediënten gebruikt. Echter zijn deze dranken wel glutenvrij omdat de gluten bij de reststof achter blijven. Dit is een vaste stof die overblijft bij het bezinken van de sterke drank.

 

Troebele sterke dranken

Als een sterke drank troebel is, zou het zomaar kunnen zijn dat hij gluten bevat. Vaak is er dan een siroop of ander zoetmiddel aan toegevoegd dat gemaakt is van tarwe of mout. Check daarom altijd op het etiket of er nog gluten in zitten. Wanneer het in een restaurant onduidelijk is of er gluten in zitten, sla het drankje dan af. Better safe than sorry!

 

Glutenvrij bier drinken

Wil je ook eens buiten de deur glutenvrij bier drinken? Bij deze 10 plekken in Utrecht kun jij terecht voor glutenvrij bier.

Bronnen

1: Glutenvrij. Alcohol.

2: Gall en Gall. Dit zijn dé sterke dranken.

 

Reacties
Vivian
15 Dec 2020
Hoi, als het goed is wel! Zou wel altijd voor de zekerheid het etiket nog even checken voordat je het drinkt. :)
Jessie Jacobs
15 Dec 2020
Is Tia Maria wel of niet glutenvrij?
Laat een reactie achter