• Lorem ipsum

Zitten er gluten in wijn?

25 Jun 2018
door Samantha Han

Om duidelijk te kunnen uitleggen of wijn gluten bevat, geven we je eerst wat meer uitleg over de bestanddelen van wijn en over hoe wijn wordt gemaakt.

 

Bestanddelen van wijn

Wijn is een alcoholische drank op basis van het sap van druiven, die ontstaat door het vergisten van het druivensap. In chemische (scheikundige) zin bestaat wijn uit: water, suikers, alcohol, zuren, resveratrol, quercetine, tannine, sulfiet, koolzuurgas (in mousserende wijnen) en hars.

 

 

Hoe wordt wijn gemaakt?

De productie van wijn begint al bij de oogst van de druiven. Na de oogst worden de druiven gekneusd (geperst) en ontdaan van de steeltjes. Het druivensap dat ontstaat door het kneuzen heet most. Om rode wijn te krijgen moeten de schillen van de druiven 24 uur weken in de most. Voor rosé is dit 8-14 uur. Hoe langer de schillen mee weken, hoe donkerder de kleur van de wijn is. Bij witte wijn worden de schillen niet geweekt in de most. De most wordt dan direct gefilterd.

Na de persing begint de most langzaam te gisten. Tijdens de gisting worden suikers omgezet in alcohol. De duur van de gisting bepaalt voor een groot deel de smaak en sterkte van de wijn.

Na de gisting worden wijnen opgeslagen in vaten. Sommige wijnen (vooral rode wijnen en Chardonnay) worden opgeslagen in eikenhouten vaten en rijpen hier nog na. Sterke rode wijnen rijpen tot 24 maanden na. De meeste lichte rode wijnen en witte wijnen worden opgeslagen in roestvrijstalen vaten en rijpen een stuk minder lang na dan de sterke rode wijnen.

 

 

Is wijn glutenvrij?

In het productieproces van wijn worden geen glutenbevattende ingrediënten gebruikt. Dat betekent dus in principe dat wijn glutenvrij is. Goed nieuws dus voor alle wijnliefhebbers onder ons!

 

 

Zie jij af en toe door de bomen het bos niet meer? Welke producten bevatten nu allemaal gluten en welke producten zijn van nature glutenvrij? Het glutenvrije dieet is erg complex en wij snappen bij Glutenvrijemarkt.com maar al te goed dat dit af en toe voor verwarring kan zorgen. We helpen je daarom graag een beetje op weg. In dit artikel lees je waar gluten allemaal in zitten.

 

Heb jij nog vragen over dit artikel? Laat het ons weten! Laat je reactie achter onder deze pagina. 

Reacties
Marco
11 Dec 2019
Beste Samantha,
Wijn is niet altijd vrij van gluten! Voor het afdichten van houten vaten wordt veelal een glutenhoudende substantie gebruikt, dit kan in de wijn sijpelen. Een jonge rode wijn (Beaujolais of Pinot Noir) is check, alsmede een witte wijn zonder houtlagering. Dat wat betreft het vat. Dan het klaren van de wijn; van een troebele oplossing een heldere te maken. Er zijn vele manieren om dit te doen. Kan met kleideeltjes, met gelatine, met glutenhoudende substantie, etc. Aangezien dit onderdeel is van het productieproces hoeft dit niet op het etiket vermeld te worden. Het is immers geen ingrediënt. Ik vind uitspraken 'in principe' erg gevaarlijk om te doen. Helemaal als het vergaande gezondheidsproblemen kan opleveren. Zou je dit willen aanpassen in je advies? Bedankt!
Groet Marco
Laat een reactie achter