Zitten er gluten in wijn?

Zitten er gluten in wijn?

Ben jij ook zo gek op wijn? Het zal bij velen al bekend zijn dat bier normaalgesproken gluten bevat, maar hoe zit dat eigenlijk met wijn? In dit artikel vertellen we je alles over deze geliefde drank.

Om duidelijk te kunnen uitleggen of wijn gluten bevat, geven we je eerst wat meer uitleg over de bestanddelen van wijn en over hoe wijn wordt gemaakt.

 

Bestanddelen van wijn

Wijn is een alcoholische drank op basis van het sap van druiven, welke ontstaat door het vergisten van het sap van druiven. In chemische (scheikundige) zin bestaat wijn uit: water, suikers, alcohol, zuren, resveratrol, quercetine, tannine, sulfiet, koolzuurgas (in mousserende wijnen) en hars.

 

 

Hoe wordt wijn gemaakt?

De productie van wijn begint al bij de oogst van de druiven. Na de pluk/oogst worden de druiven gekneusd (geperst) en ontdaan van de steeltjes. Het druivensap wat door het kneuzen ontstaat heet most. Om rode wijn te krijgen moeten de schillen van de druiven 24 uur weken in de most. Voor rosé is dit 8-14 uur. Hoe langer de schillen mee weken, hoe donkerder de kleur van de wijn is. Bij witte wijn worden de schillen niet geweekt in de most. De most wordt dan direct gefilterd.

Na de persing begint de most langzaam te gisten. Tijdens de gisting worden suikers omgezet in alcohol. De duur van de gisting bepaald voor een groot deel de smaak en sterkte van de wijn.

Na de gisting worden wijnen opgeslagen in vaten. Sommige wijnen (vooral rode wijnen en chardonnay) worden opgeslagen in eikenhouten vaten en rijpen hier nog na. Sterke rode wijnen rijpen tot 24 maanden na. De meeste lichte rode wijnen en witte wijnen worden opgeslagen in roestvrijstalen vaten en rijpen ook een stuk minder lang na dan de sterke rode wijnen.

 

 

Is wijn glutenvrij?

In het productieproces van wijn worden geen glutenbevattende ingrediënten gebruikt. Dat betekent dus in principe dat wijn glutenvrij is. Goed nieuws dus voor alle wijnliefhebbers onder ons!

 

 

Zie jij af en toe door de bomen het bos niet meer? Welke producten bevatten nu allemaal gluten en welke producten zijn van nature glutenvrij? Het glutenvrije dieet is erg complex en wij snappen bij Glutenvrijemarkt.com maar al te goed dat dit af en toe voor verwarring kan zorgen. We helpen je daarom graag een beetje op weg. In dit artikel lees je waar gluten allemaal in zitten.

 

Heb jij nog vragen over dit artikel? Laat het ons weten! Laat je reactie achter onder deze pagina. 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden