• Lorem ipsum

Veroorzaakt coeliakie vermoeidheid?

11 Apr 2019
door Denise Schut

Wat veroorzaakt vermoeidheid?

Iemand met coeliakie kan last hebben van diverse klachten, waaronder vermoeidheid. Vermoeidheid kan namelijk worden veroorzaakt door een tekort aan ijzer. Dat zit zo: bij een tekort aan ijzer kunnen er niet genoeg rode bloedcellen in het bloed aangemaakt worden, oftewel: het gehalte Hb (hemoglobine) is in het bloed is te laag.

Hemoglobine is de stof die zorgt voor het zuurstoftransport. Zo krijgen je organen zoals de hersenen, nieren, lever en spieren hun energie. En hemoglobine bevat ijzer. Als je dus vermoeidheidsklachten hebt, is de kans groot dat je niet genoeg hemoglobine kunt aanmaken omdat er een tekort aan ijzer is [1].

Het belang van ijzer

IJzer is een belangrijk mineraal dat niet alleen een belangrijke taak heeft bij het vervoer van zuurstof in ons bloed, het ondersteunt ook het immuunsysteem en speelt een rol bij de aanmaak van enzymen voor de stofwisseling [3]. IJzer komt in twee vormen voor in ons eten: als heemijzer en als non-heemijzer. Heemijzer zit in dierlijke producten, en non-heemijzer zit in dierlijke en plantaardige producten. Beide soorten worden door ons lichaam opgenomen in de dunne darm. Over het algemeen wordt heemijzer beter opgenomen dan non-heemijzer.

Een tekort aan ijzer kan te maken hebben met je dieet (je krijgt dan gewoon niet genoeg ijzer binnen), maar ook liggen aan onvoldoende opname ervan in de dunne darm. Dit laatste is het geval bij mensen met onbehandelde coeliakie. Uit onderzoek is gebleken dat 46% van de mensen met coeliakie een gebrek aan ijzer heeft [4].

Bij coeliakie gaat de darm immers in de aanval zodra er gluten binnenkomen, wat het darmslijmvlies beschadigt. Meer weten over coeliakie en je darmen? Lees dan hier verder [5].

Kan coeliakie leiden tot vermoeidheid?

Als je je dieet nog niet hebt aangepast, kan de coeliakie dus zeker voor vermoeidheid zorgen. Heb je je dieet al wel aangepast, en heb je nog steeds last van vermoeidheid? Neem dan contact op met je huisarts.

Meer weten?

Nieuwsgierig welke andere tekorten kunnen worden veroorzaakt door coeliakie? Lees dan ook eens ons artikel over tekorten bij coeliakie.

Bronnen

[1] Alles weten over coeliakie. Complicaties.

[2] Voedingscentrum. IJzer.

[3] Orthokennis. IJzer.

[4] Educatie Atrium Innovations. Tekorten bij mensen met coeliakie.

[5] Darmgezondheid. Coeliakie.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter