• Lorem ipsum

De Glutenvrije Top 10 van diëtiste Lotte (bekend van Lots of Keto)

19 Nov 2018
door Marieke de Groot

Wie is Lotte?

Lotte is een jonge ondernemende diëtiste die vorig jaar als stagiaire voeding en diëtetiek bij Glutenvrijemarkt.com is begonnen en na haar opleiding is teruggekomen! Nu is zij één van de gezichten achter de online activiteiten van Glutenvrijemarkt.com. 

Naast haar werk bij Glutenvrijemarkt.com, is ze sinds kort voor zichzelf begonnen als diëtiste. Na een stage in Kaapstad, is zij afgelopen zomer afgestudeerd en heeft zij zich gespecialiseerd in ketogene voeding. Dit voedingspatroon dat laag in koolhydraten is en hoog in vetten, is vrijwel automatisch glutenvrij.

Eet jij, naast glutenvrij, ook koolhydraatarm en vetrijk? Dan heb jij zeker veel aan deze top 10!

 

De Glutenvrije Top 10 van Lotte

"Een ketogeen voedingspatroon houdt in dat je veel vetten en weinig koolhydraten eet. Ik voel me hier goed bij en merk voornamelijk veel positieve effecten op mijn hardloopprestaties en algehele energieniveau. Gelukkig zijn er op Glutenvrijemarkt.com diverse producten die geschikt zijn voor dit voedingspatroon! In onderstaande top 10 vind je producten die bijdragen aan een volwaardig ketogeen voedingspatroon. Lees snel verder wat deze producten zo lekker én gezond maakt.

Mijn algemene tip (passend bij elk voedingspatroon): blijf variëren met producten! Zo zorg je ervoor dat je voldoende verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt én blijft eten altijd een feestje."

 

1. Ghee boter van Finck (biologisch)

Al mijn warme maaltijden bak ik in kokosolie, olijfolie, grasboter of ghee. Ghee is toch echt mijn favoriet! Waarom? Omdat deze Indiase geklaarde boter vol gezonde voedingsstoffen zit zoals CLA, vitamine A, D, E, K en boterzuur. Daarnaast vind ik de smaak heerlijk maar niet te overheersend en is het product voor diverse doeleinden geschikt!

 

2. Amandelmeel van Terrasana (biologisch)

Amandelmeel is echt een geweldige uitvinding! Met dit meel bak ik de heerlijkste ketogene baksels zoals pannenkoeken en broodjes. Mijn ultieme basisrecept voor ketogene broodjes is heel simpel én je kunt er eindeloos mee variëren.

Wat is het recept?
Meng 60 gram amandelmeel, 50 gram gesmolten MonChou kaas, 1 ei, 75 gram gesmolten geraspte mozzarella kaas, 1 theelepel bakpoeder, 1 theelepel psyllium vezels en een snufje zout in een kom en maak hier vervolgens 2 deegballen van. Plaats deze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bak de bolletjes vervolgens in 15 minuten af in een voorverwarmde oven op 175 graden. Eet de broodjes warm met een laagje roomboter!

Ben je een zoetekauw? Voeg dan kruiden voor een zoeter broodje toe zoals kardamon, vanille en kaneel. Meer van de hartige smaak? Kies dan voor kruiden voor een hartig broodje zoals komijn, rozemarijn, en paprikapoeder. Optioneel toe te voegen voor extra vezels: 1 eetlepel chiazaad of 1 eetlepel lijnzaad.

 

3. Chiazaad van Terrasana (biologisch)

Wist je dat je met chiazaad heel makkelijk een ketogene pudding samenstelt? Meng hiervoor 150 milliliter ongezoete amandelmelk samen met 2 tot 3 eetlepels chiazaad en 1 theelepel cacaopoeder en laat dit vervolgens in de koelkast opstijven. Voeg eventueel nog vanille extract toe voor een zoetere smaak.

Heerlijk als ontbijt of toetje! Chiazaad zit vol vezels. Voor een goede stoelgang is het belangrijk om hier zo'n 30 gram per dag van binnen te krijgen. 

 

4. Rauwe cacaopoeder van Terrasana (biologisch)

Toevallig (of niet) weer een product van Terrasana. Wanneer je een ketogene levensstijl volgt, kies je ervoor om geen producten met toegevoegde suikers te eten. Maar cacaopoeder maakt dit helemaal goed. Gebruik het voor het maken van toetjes of warme chocolademelk!

Naast het feit dat chocolade natuurlijk erg lekker is, is dit product ook een goede bron van magnesium, calcium, ijzer én antioxidanten. Super gezond dus!

 

5. Ongezoete amandelmelk van Ecomil (biologisch)

In zuivelproducten zit relatief veel suiker (namelijk lactose) en deze zijn dan ook niet aan te raden wanneer je koolhydraatarm-vetrijk eet. Ongezoete amandelmelk is daarom een ideale vervanger. Ik gebruik het in mijn koffie, maar ook in de chocolade chiapudding zoals genoemd bij product 3. 

 

6. Lijnzaadcrackers naturel van BioBites (biologisch)

Soms heb ik gewoon zin in iets knapperigs! Deze lijnzaadcrackers van BioBites zijn dan een perfecte keuze. Ze bevatten slechts 11 gram koolhydraten per 100 gram en hierdoor kun je er gerust een paar van eten. Ik besmeer ze met een laagje gemengde notenpasta van Horizon of beleg ze met oude kaas. Let er wel op dat de andere soorten lijnzaadcrackers een stuk meer koolhydraten bevatten en dus niet geschikt zijn!

 

7. Mayonaise fris zuur van Tons (biologisch)

Inmiddels weten al mijn collega's wel dat ik dol ben op mayonaise. Tijdens mijn lunchpauze voeg ik vrijwel altijd wel een eetlepel toe aan mijn maaltijd. Het maakt mijn salade of groenten gewoon nét even een tikkeltje lekkerder en vetter! Deze mayonaise bevat geen onnodige toevoegingen zoals E-nummers of suikers en smaakt daarnaast heerlijk.

 

8. Psyllium vezels van Finax

Zoals je misschien wel door hebt, ben ik dol op vezels. Vooral wanneer je net begint met het volgen van een ketogeen voedingspatroon, zijn psyllium vezels dé uitkomst. Het kan namelijk wel eens voorkomen dat je stoelgang moeilijker verloopt in het begin. Voeg deze vezels toe aan jouw bakje volvette Griekse yoghurt en aan baksels om dit aan te pakken!

 

9.  Keltisch zeezout met chilipeper van Le Guerendais

Mijn maaltijden maak ik altijd af door het toevoegen van verse kruiden en zout. Het ontdekken van nieuwe kruidencombinaties zorgt ervoor dat ik elke keer een andere smaakbeleving meemaak! Er is niets saaiers dan elke keer hetzelfde eten toch? 

 

10. Koffie dark roast (biologisch)

Dit product mag niet in mijn rijtje ontbreken. Ik ben echt een coffee-addict en drink het liefst de hele dag koffie (naast mijn dagelijkse 2 liter water). Hoe maak je een koffie helemaal keto-proof? Door een klontje grasboter of kokosolie en een scheutje ongezoete slagroom toe te voegen!

 

Wil je meer Glutenvrije Top 10 artikelen lezen?

Bekijk dan eens de top 10 favoriete producten van onze collega Fenja, bekend van Maple.and.Oats op Instagram of de lijst van Noortje van de Allergievrije Vega!

 

 

Diëtiste Lotte Damen eet ketogeen en vandaar ook glutenvrij. Zij heeft zelf geen glutenintolerantie, maar weet hier veel vanaf door haar opleiding en haar werkervaring bij Glutenvrijemarkt.com. Sinds de zomer van 2018 is zij officieel afgestudeerd als diëtiste. 

Haar interesse in ketogene voeding ontstond tijdens haar afstudeerstage in Kaapstad bij een non-profit organisatie die voorstander is van deze levensstijl. Nu heeft Lotte het platform Lots of Keto opgericht met diverse ketogene recepten, materialen en diensten die helpen bij de implementatie van een ketogeen voedingspatroon. 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter