• Lorem ipsum

Gaan jouw kids glutenvrij proof naar school?

22 Aug 2017
door Marieke de Groot

Zo pak je glutenvrij op school aan

Het liefst wil je dat jouw kind net zo onbezorgd mee kan doen op school en met alle activiteiten hieromheen als ieder ander kind. Helaas blijven er altijd een aantal dingen belangrijk wanneer het aankomt op veilig glutenvrij eten op school. Heb je kleine kindjes, dan zijn bijvoorbeeld het spelen met klei en de snoep- en eetmomentjes met alle kinderen samen een groot aandachtspunt. Bespreek dan ook altijd aan het begin van het schooljaar (en indien ook tussentijds) met de leerkracht van je kind de volgende zaken:

  • Wat is coeliakie? Laat hiervoor eventueel dit filmpje zien in de klas, zodat de kinderen in de klas beter begrijpen waarom jouw kind glutenvrij eet. Bekijk ook eens dit artikel met handige zinnen die je kunt gebruiken om uit te leggen dat je glutenvrij eet. Deze kun je gebruiken als inspiratiebron om kort en duidelijk te vertellen dat jouw kind glutenvrij eet. 
  • Wat gebeurt er met je kind wanneer hij/zij gluten binnenkrijgt? Wat kun je doen als je kind per ongeluk gluten heeft binnengekregen? Lees het in dit artikel!
  • Geef uitleg over kruisbesmetting en wat nodig is om dit te voorkomen (lees: apart eten tijdens de snoep/eetmomenten). 
  • Het gebruik van aparte glutenvrije klei op een eigen schone tafel.
  • Altijd handen wassen voor eet- en snoepmomenten.
  • Zorg voor uitleg aan de ouders en kinderen, met name bij speelafspraken.
  • Stop ook standaard een briefje met uitleg in de rugtas van je kind voor wanneer hij/zij onverwachts uit spelen gaat.
  • Maak een glutenvrije trommel met lekkers voor je kind. Wanneer er een traktatie is die niet glutenvrij is, dan kan hij/zij iets anders lekkers uitkiezen. Of maak zelf een van deze lekkere glutenvrije traktaties.


Tips voor ouders die een glutenvrije traktatie voor je kind willen maken

Het is natuurlijk super lief wanneer ouders ook voor jouw kind iets glutenvrij willen bakken. Het is aan jou zelf of je dit vertrouwt, want hoe goed bedoeld vers gebakken glutenvrije cakejes ook zijn, wanneer dit in een oven en met vormpjes gebeurt waarmee normaal altijd glutenvol gebakken wordt, is het helaas niet vrij van sporen. Wanneer het gaat om verpakt snoep, chips of fruit waarvan je weet dat het glutenvrij is, is het natuurlijk een heel ander verhaal!Een traktatietrommel of tussendoortje voor je kleintje:

Voor alle momenten waarop niet glutenvrij getrakteerd wordt, is het fijn dat je een back-up plan voor je kind hebt! Hier op Glutenvrijemarkt.com zijn er tal van lekkere traktaties te vinden voor in een glutenvrije trommel. Deze kun je natuurlijk ook altijd meegeven als tussendoortje. Een aantal mogelijkheden zijn:Heb jij zelf nog leuke tips?

Laat dit dan weten als reactie onder dit artikel of op Facebook en klets gezellig met ons mee! Wil je geen artikelen meer missen van Glutenvrijemarkt.com? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief onderaan onze website.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter