• Lorem ipsum

Glutenvrije broodmixen met vijf recepten voor bruin brood uit de oven

31 Aug 2017
door Marieke de Groot

Doves Farm - Bruine Broodmix

Waarschijnlijk ken je het Britse merk Doves Farm wel. Dit merk bestaat al sinds 1978 en heeft een fantastisch glutenvrij assortiment waar wij groot fan van zijn. Deze bruine broodmix is dan ook heerlijk handzaam en veelzijdig. Je kunt er bijvoorbeeld een bruin meerzadenbrood van maken. Dit recept is bedoeld voor een oven.


Benodigdheden:


Bereiding:

Meng 2 ei-eiwitten of 60 gram kikkererwtenmeel met 60 ml water (dient als eivervanger) met de helft van de olie, het azijn, de suiker, het zout en de melk in een kom. Klop het goed door elkaar. Voeg hier vervolgens de broodmix en gist aan toe en meng tot het een glad en dik deeg is. Giet hier de rest van de olie overheen en kneed dit door het deeg tot er een zachte deegmassa overblijft. 

Vet een broodblik (voor 1000 gram) in en doe hier het deeg in. Dek het blik losjes af met een natte theedoek. Laat het deeg staan tot het tot de rand van het blik is gerezen. Bak het brood af in een voorverwarmde oven van 220 graden gedurende ongeveer 55 tot 60 minuten. Elke oven is anders, dus houd altijd het brood in de gaten.

 

Lisa's Choice - Bruinbroodmix van Haver Biologisch

Lisa's Choice is een merk uit Nederland, waarvan alle producten glutenvrij én biologisch zijn. Deze broodmix van haver is gemaakt van maar liefst 33% haver en is daardoor enorm voedzaam en vezelrijk. Dit onderstaande recept is ook lactosevrij en is bedoeld voor in de oven.


Benodigdheden:

  • 1 pak Lisa's Choice Biologische Haverbroodmix
  • 15 gram droge gist / 43 gram verse gist
  • 350 gram lauw water
  • 50 gram zonnebloem- of olijfolie
  • 1 ei of gebruik iets meer water in plaats van ei


Bereiding:

Los de gist op in het lauwe water en voeg hierna de broodmix toe. Gedurende 3 minuten meng je dit goed door elkaar. Tijdens het mengen voeg je de olie en het ei toe. Vet een bakvorm (voor 1000 gram) in en doe het deeg hierin. Dek het af met een natte theedoek en laat het deeg 30 tot 40 minuten rijzen op een warme plek. 

Verwarm intussen de oven voor op 180 graden. Als het deeg klaar is met rijzen bestrijk je het brood met wat water, melk, olie of een losgeklopt ei. Je kunt nu het brood in 40 minuten afbakken in de oven. Eet smakelijk!

 

Consenza - Broodmix Bruin

Consenza ken je vast wel, maar heb je ook wel eens een brood gebakken met de Consenza broodmixen? Met Consenza Broodmix Bruin bak je gemakkelijk een lactosevrij, licht en luchtig bruin brood en hier heb je het recept:


Benodigdheden:

  • 450 gram Broodmix Bruin van Consenza (half pak)
  • 425 - 450 ml water
  • 7 gram droge gist
  • Eventueel een beetje boter of olie om het brood smeuïger te maken
  • Eventueel een beetje suiker als het brood niet goed rijst


Bereiding:

Doe alle ingrediënten samen in een kom en meng dit goed voor zeker vijf minuten. Vet een bakblik in en doe hier het deeg in. Hierin laat je het deeg ongeveer 35 minuten rijzen. Het deeg bevindt zich dan ongeveer aan de rand van het blik. 

Verwarm de oven voor op 200 graden en bak hierin het brood gaar in ongeveer 45 minuten. Na het bakken laat je het brood afkoelen op een rooster onder een droge doek gedurende een uur. Natuurlijk is elke oven anders, dus let zelf op dat je het brood lang genoeg in de oven laat zitten.

 

Mixwell - Glutenvrije Bruine Broodmix (102)

Mixwell is een Zweeds bedrijf wat alleen glutenvrije producten produceert. Wij zijn enorm tevreden over de meelmixen van dit merk en kunnen deze ten zeerste aanraden. De broodmixen zijn op basis van tarwezetmeel (max. 20mg gluten per kilo) en dat geeft het brood een heel lekkere structuur. Probeer het volgende recept voor bruin brood eens:


Benodigdheden:


Bereiding:

Mix alle ingrediënten door elkaar, het liefst in een broodbakmachine. Heb je deze niet? Geen probleem, kneed het mengsel goed door met de hand. Doe dit zeker gedurende vijf minuten. Vet een broodvorm (1,5 liter) in en doe hier het deeg in. Dek het af met een theedoek. Laat het deeg 30 tot 35 minuten rijzen.

Bak het brood in 20 tot 25 minuten af in het lagere gedeelte van de oven nadat je de oven op 200 graden hebt voorverwarmd. Laat het brood nu eerst een uur afkoelen voordat je het snijdt. Eet smakelijk!

 

Semper - Vezelbroodmix (Grov Mix)

Semper is een kwalitatief hoogstaand merk als het aankomt op glutenvrije voeding en ook de broodmixen van dit merk zijn uitstekend. Gebruik bijvoorbeeld deze vezelbroodmix om een lekker bruin brood te bakken uit de oven met het volgende recept:


Benodigdheden:

  • 1 pak Semper Vezelbroodmix
  • 450 ml lauw warm water
  • 50 ml olie
  • 25 gram verse gist
  • 1 theelepel zout
  • Eventueel broodkruiden


Bereiding:

Roer de verse gist door het lauwe water (circa 37 graden). Voeg hierna de broodmix, de olie en het zout toe. Voeg nu eventueel ook broodkruiden toe. Blijf mengen tot het een glad beslag is geworden. 

Vet een broodvorm (1,5 liter) in en doe hier het beslag in. Dek het deeg nu af en laat het gedurende 40 minuten rijzen. Verwarm intussen de oven voor op 250 graden. Bak op deze temperatuur het brood af in circa 30 minuten. Laat het brood hierna afkoelen voor dat je het serveert. Alle ovens zijn anders, dus houd zelf in de gaten of het bakken goed gaat. Bon appetit! 

 

Recepten voor glutenvrij brood bakken op onze website

Op onze blog staan nog veel meer recepten om zelf je eigen glutenvrije brood te bakken. Bekijk bijvoorbeeld waarmee je glutenvrij wit brood bakt of hoe je een lekker meerzadenbrood bakt van Finax!

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter