• Lorem ipsum

Typische zoetigheden voor Koningsdag, maar dan glutenvrij

24 Apr 2020
door Eva

1. Tompouce

Dit typisch Nederlandse gebakje bestaande uit bladerdeeg, banketbakkersroom en glazuur hoort bij Koningsdag. Normaal gesproken zal je een tompouce 27 april op de hoek van iedere straat kunnen kopen, maar dit jaar gaat het even anders. (Alhoewel het heel wat lastiger zou zijn een glutenvrije tompouce te vinden op de markt.) Dan is het wel een goede reden om het dit jaar eens zelf te proberen. Klik hier voor een recept voor glutenvrije oranje tompouce.

 

2. Poffertjes

Nederlanders zijn fan van poffertjes! En wij van Glutenvrijemarkt.com ook! Met deze poffertjesmix ze zet je wel heel makkelijk een heerlijke portie poffertjes op tafel. Er hoeft alleen maar melk, eieren en gist bij.

Ben je ook melkvrij? Dan kan je het volgende recept volgen voor (naar mijn mening) de lekkerste poffertjes ooit. 

Ingrediënten:

Bereiding:

Meng de droge ingrediënten in een kom. Voeg vervolgens de eieren en rijstdrink erbij en mix tot het een glad beslag is geworden. Voeg als laatste het glutenvrije bier aan het beslag toe.

Giet het beslag in een voorverwarmde poffertjespan (let op: zet het vuur niet te hoog). Draai de poffertjes om met een vork zodra de bovenkant van het beslag gestold is.  

 

3. Wafels

Het is dan misschien niet typisch Hollands, maar op de Koningsmarkt kan je er flink voor in de rij moeten staan: wafels. Ze zijn extra lekker als je ze opwarmt en serveert met poedersuiker, warme chocoladesaus, jam of (vanille)ijs. (Als je het lekker vindt, kan je ze ook hartig maken met bijvoorbeeld kaas of zalm.) Wij hebben ook een aantal wafels in ons assortiment. 

Wil je liever zelf wafels maken? Dat kan natuurlijk ook! Hier vind je een recept voor glutenvrije Brusselse wafels. Het kost misschien wat meer werk, maar de geur van verse wafels maakt alles goed.

 

4. Muffins en cake

Op Koningsdag vind je overal in het land muffins in alle soorten en maten; naturel, met oranje glazuur, met creaties van marsepein, enzovoort. Kinderen met geschminkte gezichten verkopen hun huisgemaakte creaties trots aan de voorbijgangers van hun marktkleedje. 

Hier volgen een aantal glutenvrije opties voor Koningsdag 2021:

Als je kant-en-klare muffins of cake wil, hebben wij een aantal producten voor je op een rijtje gezet:

Als je zelf muffins of cake wil maken, kan je een van de onderstaande bakmixen proberen:

 

Hoe maak jij Koningsdag 2021 speciaal? Laat het ons weten in de comments!

Reacties
Eva
29 Apr 2021
Hallo Emilie,
Bedankt voor je reactie! Fijn dat je ook meedenkt voor mensen met verschillende allergieën.
Emilie
24 Apr 2021
Vegan, en nóg allergie vriendelijkere uitvoering:
1/2 banaan staat gelijk aan 1 ei.
Of
2 eetlepels appelmoes, staat óók gelijk aan
1 ei.
Voor andere recepten waar meergranenmeel, en zaden/pitjes in verwerkt worden, kun je óók:
1 eetlepel gebroken lijnzaad, en 3 eetlepels water gebruiken voor 1 ei. ( Het zogenaamde flexei )
Ik zelf ben oa allergisch voor: eiwit van zoogdieren,(vlees, melk, kaas, kwark, yoghurt, boter, alles wat afkomstig is van zoogdieren dus. En de vervangers vind ik gelukkig vaak in vegan producten
Tarwe
Ei
Suikerbiet suiker.
Rietsuiker verdraag ik prima gelúkkig.
Hopelijk lukt, het met deze tips, mensen met een ei allergie nu óók om deze lekkere recepten te kunnen maken
Laat een reactie achter