• Lorem ipsum

Ervaringsverhaal Johanna: glutenvrij eten vroeger en nu

5 Sep 2017
door Marieke de Groot

"Goed dat ze een grote broek aan heeft, dan lijkt het nog wat"

Toen onze dochter een jaar en twee maanden was, kreeg ze een liesbreuk. Daar is ze toen aan geopereerd. Daarna herstelde ze nooit meer echt goed. Van een gezellige baby werd zij een huilpeuter. Niets was goed. Alleen als ze aan mijn heup hing was ze rustig. 

We waren al onder controle van een kinderarts sinds de geboorte. Deze man zei een keer: "goed dat ze een grote broek aan heeft, dan lijkt het nog wat". Wat ontzettend onaardig was dat en hij keek ook niet verder waarom Monique niet goed groeide. We zijn dan ook na de liesbreuk naar een andere kinderarts gegaan. Deze lieve man had al vrij snel in de gaten dat er iets niet goed was met onze lieve dochter. Vervolgens kreeg ze verschillende onderzoeken en werd ze een week opgenomen. Daar kwam uit dat Monique glutenintolerant was. Na de diagnose

Het eerste wat we deden na de diagnose was naar de diëtist gaan. Er werd ons toen een hoop duidelijk. Ook werd de Nederlandse Coeliakie Vereniging onder onze aandacht gebracht, waar we veel aan hebben gehad. We konden heel snel het verschil merken tussen een glutenkind en een glutenvrij kind. Wat een blije dochter hadden we weer!

 


Glutenvrij eten toen en nu


Producten en boodschappen

In de eerste paar jaar bakte ik zelf glutenvrij brood en cake. Onze dochter is nooit een grote eter geweest, maar ze wist wel wat ze lekker vond. Ik haalde het meel vooral bij de Albert Heijn in Alkmaar. Dat was de eerste supermarkt waar ze glutenvrije producten verkochten naar mijn idee. De Ekoplaza in Alkmaar was ook een aanrader. Beperkt werden daar snacks zoals frikandellen en kroketten verkocht.


Pasta aten we bijna niet, want dat was slecht te krijgen en als we het aten dan kreeg Monique glutenvrije pasta en aten wij gewone pasta. We hadden drie pannen op het vuur. Ook aten we regelmatig aardappelen en groenten, maar ook rijst. Van dat laatste maakte ik veel soorten gerechten, zoals nasi of rijst met kipragout of goulash. 


Koekjes bakte ik op zaterdag. Dat was ook erg gezellig om te doen. Ook gingen we ieder jaar naar een beurs en kochten we voor een langere periode broodjes en meel.

 

Er komt nog meer bij kijken

Bij dat glutenvrije eten kwam echt wel veel kijken. Omdat wij in de kop van Noord-Holland wonen, moesten we altijd best een eind rijden om aan eten te komen. Toen onze dochter pas de diagnose had kregen we een tegemoetkoming in de onkosten. Nu is er wel belastingaftrek, maar dat is veel minder. Gelukkig zijn de prijzen nu wel veel betaalbaarder. Informatie was vroeger ook erg beperkt en nu veel beter.


Mijn verhaal is van 27 jaar geleden, toen er heel weinig over gluten bekend was. Ik had nooit kunnen bedenken dat er nu zoveel producten te vinden zouden zijn in de supermarkt, maar vooral is er een enorme keuze online en tegen een redelijke prijs. De tijden zijn echt veranderd!

 

Glutenvrije ervaringen lezen?

Vind je het fijn om de ervaringen te lezen van anderen die glutenvrij eten of koken? Lees bijvoorbeeld het verhaal van Kimmy of van Eva. Herken jij je in hun ervaringen? 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter