• Lorem ipsum

Welke soorten vezels zijn er en hoe gebruik je deze?

8 Mei 2018
door Bo de Lange

Waar zijn vezels goed voor?

Vezels zijn onderdeel van een gezond voedingspatroon. Ze spelen een belangrijke rol in het spijsverteringsstelsel (darmen), je hongergevoel, je darmflora, je stoelgang en een lager risico op hartziekten, beroerte, darmkanker en diabetes type 2. Over de gezondheidseffecten wordt meer uitgelegd in dit artikel.

 

Glutenvrije vezels

Je kan zelf je voedingspatroon verrijken door gebruik te maken van glutenvrije vezels. Wij hebben een overzicht gemaakt van de losse glutenvrije vezels die in onze webshop verkrijgbaar zijn, zodat je ze makkelijk kunt vergelijken:

 

  • Fibrex van Natufood: deze glutenvrije voedingsvezel is gemaakt uit suikerbieten (bevat geen suikers hoor!). Fibrex heeft een natuurlijke smaak en kan daarom aan veel producten worden toegevoegd. Denk bijvoorbeeld aan yoghurt of soep. Ook kun je Fibrex gebruiken in bakproducten zoals koekjes, brood of pannenkoeken. De aangeraden hoeveelheid van Fibrex is 2-3 eetlepels verspreid over de dag. Drink hier voldoende water bij, want Fibrex neemt net als andere vezels veel vocht op. Gebruik van Fibrex kan bijdragen aan een regelmatige stoelgang, verzadigingsgevoel en een constantere bloedsuikerspiegel, omdat het ervoor zorgt dat suikers gelijkmatiger in je lichaam worden opgenomen.

  • Le Poole voedingsvezels: dit product bevat appelvezels. Dit is een combinatie van oplosbare en niet-oplosbare vezels. Ook deze vezels zetten in volume uit omdat ze vocht opnemen. Drink er dus voldoende bij. Dit product is zeer geschikt om het vezelgehalte in je baksels mee te verhogen! Appelvezels bevatten van nature pectine, dit stofje heeft ook weer een positief effect op de spijsvertering.

  • Psyllium vezels van Finax:deze mogen natuurlijk niet ontbreken in het rijtje glutenvrije vezels! Psyllium vezels zijn hetzelfde als gemalen vlozaad. Psyllium vezels hebben de eigenschap om tot wel twintig keer hun eigen gewicht in water op te kunnen nemen. Ook hier moet je dus voldoende vocht bij drinken. Psyllium bevat, in tegenstelling tot Fibrex en appelvezels, een lijmende eigenschap waardoor deze vezel uitstekend geschikt is in bijvoorbeeld glutenvrij brood. Gebruik psyllium dus in je bakwerk voor optimaal effect.

 

 

Welke glutenvrije producten bevatten vezels?

Het kan natuurlijk dat je het niet zo ziet zitten om zelf aan de slag te gaan met losse vezels, en liever kiest voor een kant-en-klaar product. Ook hierin kun jij een gezonde keuze maken. Net als gewoon wit brood bevat glutenvrij wit brood weinig vezels. Een vezelrijk glutenvrij brood is een betere keuze. Wil je meer lezen over gezonde vezelrijke glutenvrije broden, lees het hier!

 

Bronnen

1: Xandra bakt brood. Glutenvervangers en bindmiddelen. 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter