16 Jun 2016

Zelf glutenvrij brood bakken: hoe doe je dat?

Zodra je te horen krijgt dat je glutenvrij moet eten zijn er een hoop vragen en keuzes waar je voor komt te staan. Waar je eerst zonder enige besef een snee brood at, moet je nu gaan nadenken: “welk brood mag ik eten?”. Je kunt kiezen voor het kant-en-klaar glutenvrije brood van bijvoorbeeld Schär of je storten in de wereld van het zelf glutenvrij brood bakken. Het kan een hele tijd duren voor je jouw zelfgebakken glutenvrij brood hebt geperfectioneerd. Om je een klein beetje te helpen hebben we deze blog geschreven.

Wil jij zelf glutenvrij brood maken? Leer de basics! 

Het kost wat tijd en verschillende pogingen om het brood bakken onder te knie te krijgen. Maar als het eenmaal lukt, willen een hoop mensen niet anders meer. Waar begin je nu precies? Om te beginnen kun je brood op twee verschillende manier bakken, in de oven en in een broodbakmachine. Daarnaast zijn er verschillende basis ingrediënten die in een glutenvrij brood gaan. Je kunt een broodmix gebruiken of zelf aan de slag gaan met verschillende meelsoorten. Over het algemeen bestaat er 1 basisrecept voor het bakken van glutenvrij brood.

Dit recept bevat:

  • 500 gram glutenvrije bloem
  • 5 gram glutenvrije gist
  • Een beetje olie
  • 10 gram zout
  • 300 ml lauw water


Het basisrecept voor glutenvrij brood bakken:

Het basisrecept is simpel. Je bakt het brood als volgt: doe de bloem, de gist en het zout in een kom en voeg water toe. Roer goed door tot de bloem bevochtigd is. Stort de broodmix op je werkblad en kneed het deeg met je handen tot het een soepel deeg is. Als het glutenvrije deeg klaar is, doe je het in een kom en zet je het op een warme plek om het 60 minuten te laten rijzen. Zet je oven aan op 200 graden Celsius en doe het deeg in een cakevorm (vet deze eerst een beetje in met olie). Zodra de oven voorverwarmd is, moet het brood ongeveer 45 minuten de oven in. Laat het brood vervolgens 30 minuten afkoelen en smullen maar! Vries na het afkoelen het brood in om later te kunnen genieten van een vers glutenvrij brood! De grootste tip is, geef vooral niet op en blijf proberen tot je het bakken van jouw overheerlijk glutenvrij brood onder de knie hebt!Glutenvrij brood bakken met broodmix of onze diverse meelsoorten: keuze genoeg!

Brood bakken kun je doen met veel verschillende meelsoorten. Er bestaan universele meelsoorten, bestaande uit één ingrediënt. Ook zijn er glutenvrij broodmixen, waar je niet veel meer aan hoeft toe te voegen om een brood te bakken. Voordeel is dat het lekker makkelijk is, nadeel is dat je er minder je eigen draai aan kunt geven.


Een aantal populaire soorten glutenvrij meel zijn:


Buiten dat deze meelsoorten perfect te gebruiken zijn in het bakken van glutenvrij brood, kun je ze ook prima als basis gebruiken voor glutenvrije koekjes, pannenkoeken, cake en taart. Altijd handig om in huis te hebben dus!

Je kunt glutenvrije broodmix kopen, maar dan moet je eerst een keuze maken uit onze vele soorten! Je kunt bijvoorbeeld glutenvrije broodmix bestellen met meer of minder vezels. Bij sommige moet je meer en bij andere minder ingrediënten toevoegen. Ook is er een verschil tussen de biologische en niet-biologische broodmixen. Daarnaast hebben wij van vele merken glutenvrije broodbakmix in het assortiment, zoals van Doves FarmConsenza en Finax. Keuze genoeg, dus!Breng variatie aan in je zelfgemaakt glutenvrij brood

Heb je een favoriet recept, wat goed voor je werkt, maar wil je wel eens wat afwisseling? Lees dan gauw verder!


Variatie tip 1: wissel af met meelsoorten

Gebruik je áltijd boekweitmeel, maar ben je de smaak een beetje beu? Vervang eens een beetje met een andere glutenvrije meelsoort toe. Gebruik bijvoorbeeld wat Kastanjemeel voor een licht nootachtige smaak. Je kunt ook een beetje amandelmeel gebruiken voor de afwisseling. Zo krijg je een heel ander soort glutenvrij broodje. Het is het experimenteren waard!Variatie tip 2: maak er een luxe brood van!

Een luxe brood, wat bedoelen we daarmee? Voeg lekkere en gezonde extra’s toe aan je glutenvrije brood. Meng bijvoorbeeld zaden door je beslag of stukjes noten of zuidvruchten. Gezond én lekker!Op zoek naar glutenvrije brood recepten?

Ben je geïnspireerd geraakt? Zoals je ziet kun je met de producten van Glutenvrijemarkt.com veel ingrediënten afwisselen en combineren. Daardoor zijn de mogelijkheden om jouw perfecte brood te bakken ein-de-loos. Bestel dan ook eenvoudig en snel via onze website. Wij zorgen voor een perfecte service een snelle levering!


Ben je op zoek naar recepten om glutenvrij brood te bakken? Kijk eens op onze Pinterest pagina en het is nog nooit zo makkelijk geweest om jouw glutenvrije brood zelf te maken! Ook vind je recepten op onze blog, zoals recepten met Mixwell witte bloem

Reacties
Graag zou ik de hoeveelheden van glutenvrije bloem en samenstelling. VB 200 gr bruinmeel. 100 g maizena enzevoort
Brigitte - 22 Mar 2021 - 14:10
Beste Nelly,
Nee, dat klopt niet, al onze mixen zijn glutenvrij! Sommige mixen bevatten wel glutenvrij tarwezetmeel; die mixen zijn dan wel glutenvrij, maar niet tarwevrij.
Ik hoop dat dit het verduidelijkt. Mocht je nog vragen hebben, dan kun je altijd even mailen naar [email protected]
Groetjes, Vivian
Vivian - 11 Nov 2020 - 09:32
Beste mensen. In zover ik het begrijp zijn uw meel mixen wel tarwe gluten vrij maar niet gluten vrij.
Klopt dat.
Dit zet me op het verkeerde been toch?
Nelly ten Brink. - 10 Nov 2020 - 19:09
Laat een reactie achter