• Lorem ipsum

Kun je huiduitslag krijgen van glutenintolerantie?

3 Dec 2018
door Lotte Damen

 

Een voedselintolerantie is niet hetzelfde als een voedselallergie. Toch kunnen beide aandoeningen tot uiting komen in de vorm van huidproblemen zoals huiduitslag. Om welke vormen huiduitslag gaat dit? Kun je bijvoorbeeld eczeem krijgen door gluten? Lees snel verder om te ontdekken of jouw huiduitslag iets te maken kan hebben met gluten.

 

 

Dit is de meest voorkomende huidaandoening

Als gevolg van spijsverteringsproblemen, door bijvoorbeeld een glutenintolerantie, kunnen er ontstekingen aan de huid ontstaan. Dermatitis herpetiformis is de huidaandoening die het meest voorkomt onder patiënten die last hebben van huidproblemen. Toch komt de aandoening niet vaak voor, namelijk bij 0.01% tot 0.3% van de bevolking in Noord-Europa (1).

 

 

Dermatitis herpetiformis

Dermatitis herpetiformis, ook wel de ziekte van Dühring genoemd, is een huidaandoening die, net als coeliakie, te maken heeft met een (meestal verborgen) overgevoeligheid voor gluten. Genetisch is te zien dat dezelfde eigenschappen aanwezig zijn als bij personen met coeliakie. Dit maakt de aandoening erfelijk. Zo hebben familieleden van personen met dermatitis herpetiformis een sterk verhoogd risico op het ontwikkelen van deze huidaandoening, maar óók op het ontwikkelen van coeliakie. Een op de vijf patiënten heeft een familielid met óf coeliakie óf dermatitis herpetiformis. 

 

Het komt ook voor dat er een overgevoeligheid voor kaliumjodide is in bepaalde voedingsmiddelen zoals schaaldieren of gejodeerd zout. De precieze oorzaak van dermatitis herpetiformis is nog onbekend. Wel zijn er sterke aanwijzingen dat deze huidaandoening een auto-immuunziekte is, net als coeliakie. Dit betekent dat de aanwezigheid van antistoffen tegen de gluten zorgt voor een reactie met bepaalde bindingen in de huid, waardoor problemen ontstaan zoals uitslag (2). 

 

Dermatitis herpetiformis is te herkennen aan de vorming van jeukende blaasjes, blaren of bultjes op de huid. Deze bevinden zich vooral op de huid van de knieën, de schouders, de billen of de buitenkant van de ellebogen. De klachten lijken erg op die van eczeem, toch zijn dit twee verschillende aandoeningen.

 

Iedereen met dermatitis herpetiformis is overgevoelig voor gluten en dient dus glutenvrij te eten. Omdat slechts 10% van de mensen met deze huidaandoening maag-darmklachten ervaart (3), is de diagnose coeliakie niet even makkelijk te stellen. Op de lange termijn kan onbehandelde dermatitis herpetiformis, net als coeliakie, leiden tot een grotere kans op op andere auto-immuunziekten zoals schildklierafwijkingen (4). 

 

 

Andere huidaandoeningen en gluten

Van meer huidaandoeningen is bekend dat er een link is met gluten en dat er veelal verbetering van klachten optreedt door het volgen van een glutenvrij dieet. De volgende huidaandoeningen komen regelmatig voor onder coeliakie patiënten:

 

  • Psoriasis: Een auto-immuun ontstekingsziekte in de huid, gekenmerkt door schilfering en roodheid (5).
  • Alopecia Areata: Dit is een auto-immuunziekte die zich uit in de vorm van haarverlies (6).
  • Chronische urticaria (netelroos): Deze huidaandoening kenmerkt zich door terugkerende jeukende roze / rode bultjes met een bleke plek in het midden (7). De oorzaak kan een auto-immuunziekte zijn. 

 

Natuurlijk zijn er ook coeliakie patiënten zonder huidaandoeningen! Het verband ligt waarschijnlijk bij het feit dat veel huidaandoeningen, net als coeliakie, auto-immuunziekten zijn.

 

 

Eczeem door gluten?

Een link tussen huidproblemen en coeliakie is niet altijd even snel gelegd, omdat iemand met deze problemen niet altijd maag-darmklachten ervaart. In de huid uit coeliakie zich voornamelijk als dermatitis herpetiformis en de klachten van deze aandoening lijken op eczeem.

 

Tussen gluten en eczeem is echter geen oorzakelijk verband. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat iemand met coeliakie geen eczeem kan hebben.

 

Indien iemand klachten ervaart die kunnen wijzen op dermatitis herpetiformis, is het nodig om op coeliakie te testen. Naast dermatitis herpetiformis, kun je last krijgen van andere huiduitslagen (zoals hierboven genoemd) als je coeliakie hebt. Verbetering van deze huidklachten vindt plaats na het starten van een glutenvrij eetpatroon.

 

 

Dus: kun je huiduitslag krijgen van glutenintolerantie?

Ja, je kunt huiduitslag krijgen van glutenintolerantie. Dit komt veelal tot uiting als dermatitis herpetiformis, psoriasis, alopecia areata of netelroos. Dermatitis herpetiformis lijkt qua klachten op eczeem, er is echter geen link tussen gluten en eczeem! Eczeem door gluten komt dus niet voor.

 

 

Heb jij last van huidklachten en denk je dat het door gluten komt?

Krijg je huiduitslag na het eten van glutenbevattende producten en is er nog geen coeliakie gediagnosticeerd? Maak dan gelijk een afspraak met de huisarts of huidarts om te testen of je een glutenintolerantie hebt.

 

 

Erfelijkheid van coeliakie (symptomen)

Net als coeliakie, is de huidaandoening dermatitis herpetiformis erfelijk (8). Lees hier alles over hoe het genetisch precies zit dat coeliakie erfelijk is. Heb je symptomen die op coeliakie kunnen wijzen? Bekijk dan eens dit handige overzicht.

 

 

 

Bronnen

1: De Groot AC, Stoof TJ. Dermatitis herpetiformis. Samenvatting Richtlijnen Dermatologie. 2015:88-93

 

2: Huidarts. Dermatitis herpetiformis / Ziekte van Dühring

 

3: Zwaan, Juglen. 14 vaakst voorkomende tekenen glutenintolerantie, 30 november 2016. A Healthy Life.

 

4: Glutenvrij. Dermatitis herpetiformis; de ziekte van Dühring.

 

5: Ludvigsson JF, Lindelöf B, Zingone F, Ciacci C. Psoriasis in a nationwide cohort study of patients with celiac diseaseJ Invest Dermatol. 2011 Oct;131(10):2010-2016

 

6: Caproni M, Bonciolini V, D'Errico A, Antiga E, Fabbri P. Celiac Disease and Dermatologic Manifestations: Many Skin Clue to Unfold Gluten-Sensitive Enteropathy. Gastroenterol Res Pract. 2012.

 

7: Haussmann J, Sekar A. Chronic urticaria: a cutaneous manifestation of celiac diseaseCan J Gastroenterol. 2006 Apr;20(4):291-3.

 

8: Reunala T. Dermatitis herpetiformis: coeliac disease of the skinAnn Med. 1998 Oct;30(5):416-418.

Reacties
Ameli
11 Sep 2021
Ik merk zelf de nadelen van gluten. Ik heb vaak last van huidklachten. Nu ben ik gestopt met het eten van gluten en zie dat mijn huid veel beter is geworden. Uitslag is ook weg. Ik Hier ook een leuke blog over eczeem
https://www.biobey.be/huidproblemen/3-vormen-van-eczeem-en-hun-behandeling/
Laat een reactie achter