• Lorem ipsum

Bevat gerst gluten?

28 Jan 2019
door Didi de Koning

 

Wat is gerst?

Gerst is net als tarwe een grassoort en valt onder de graansoorten. Productie van gerst vindt voornamelijk plaats in Rusland, Canada, Spanje, Duitsland en Frankrijk. Gerst wordt gebruikt in bijvoorbeeld griesmeel of verwerkt in brood. Verder kun je van gerstvlokken gerstepap maken of muesli.

 

 

Is gerst glutenvrij?

Nu is de grote vraag natuurlijk: is gerst glutenvrij? Het antwoord is: nee, gerst is niet glutenvrij en kan helaas niet gegeten worden door mensen met coeliakie.

 

Wees niet getreurd, want er zijn genoeg glutenvrije graansoorten waar je net zo lekker muesli of pap van kan maken als met gerst. Denk bijvoorbeeld aan glutenvrije haver, boekweit, teff en quinoa. Maak bijvoorbeeld eens deze heerlijke quinoapap 's ochtends! 

 

 

Verwar gerst niet met gierst!

Taalkundig zit het verschil hem maar in één letter, maar voor jouw gezondheid is dit een cruciaal verschil! Gierst is namelijk wél glutenvrij. Het is een verzamelnaam voor een aantal gewassen met zaden die allemaal net even een andere vorm hebben. De belangrijkste gierstsoort is sorghum. 

 

 

 

Glutenvrije producten

Ben je benieuwd waar naar nog meer gluten zitten? Zoals of er gluten zitten in zetmeel? Of zitten er misschien wel gluten in wijn? Lees meer van onze artikelen over de vraag welke producten wel of geen gluten bevatten.

 

 

Bronnen

1: Ambachtelijke Korenmolenaars Gilde. Over graansoorten.

2: Mens en Gezondheid. Geneeskracht van Gerst.

3: Nederlandse Coeliakie Vereniging. Details over gluten in producten.

4: Voedingscentrum. Granen en graanproducten.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter