Bevat gerst gluten?

Bevat gerst gluten?

Gerst, een eeuwenoude graansoort die veel wordt gebruikt in producten. Een bekend product wat gerst bevat, is bier. Daarnaast bevatten veel soorten brood gerst. Of gerst glutenvrij is? Dat lees je in dit artikel.

 

Wat is gerst?

Gerst is net als tarwe een grassoort en valt onder de graansoorten. Productie van gerst vindt voornamelijk plaats in Rusland, Canada, Spanje, Duitsland en Frankrijk. Gerst wordt gebruikt in bijvoorbeeld griesmeel of verwerkt in brood. Verder kun je van gerstevlokken gerstepap maken of muesli.

 

 

Is gerst glutenvrij?

Nu is de grote vraag natuurlijk: is gerst glutenvrij? Het antwoord is: nee, gerst is niet glutenvrij en kan helaas niet gegeten worden door mensen met coeliakie.

 

Wees niet getreurd, want er zijn genoeg glutenvrije graansoorten waar je net zo lekker muesli of pap van kan maken als met gerst. Denk bijvoorbeeld aan glutenvrije haver, boekweit, teff en quinoa. Maak bijvoorbeeld eens deze heerlijke quinoapap 's ochtends! 

 

 

Verwar gerst niet met gierst!

Taalkundig zit het verschil hem maar in één letter, maar voor jouw gezondheid is dit een cruciaal verschil! Gierst is namelijk wél glutenvrij. Het is een verzamelnaam voor een aantal gewassen met zaden die allemaal net even een andere vorm hebben. De belangrijkste gierst soort is sorghum. 

 

 

 

Glutenvrije producten

Ben je benieuwd waar naar nog meer gluten zitten? Zoals of er gluten zitten in zetmeel? Of zitten er misschien wel gluten in wijn?

 

 

Bronnen

1: Ambachtelijke Korenmolenaars Gilde. Over graansoorten.

2: Mens en Gezondheid. Geneeskracht van Gerst.

3: Nederlandse Coeliakie Vereniging. Details over gluten in producten.

4: Voedingscentrum. Granen en graanproducten.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden