• Lorem ipsum

Bevat zetmeel gluten?

8 Oct 2018
door Didi de Koning

Wat is gluten?

Gluten is een eiwit dat afkomstig is uit het kiemwit van bepaalde graanproducten. Daarom bevatten onder andere gerst, rogge, tarwe, emmer, spelt en durum gluten. Deze graanproducten bestaan niet alleen uit gluten maar uit veel meer componenten, waaronder ook zetmeel. Lees ook dit artikel over het verschil tussen gluten en tarwe.

 

Wat is zetmeel?

Zetmeel is een koolhydraat dat in het lichaam bij de vertering omgezet wordt in glucose, wanneer het lichaam energie nodig heeft. Zetmeel komt in verschillende voedingsmiddelen voor, zoals al eerder genoemd in graanproducten. Maar niet alleen daarin! Zetmeel zit van nature ook in maïs, knolgewassen zoals aardappelen en in peulvruchten zoals kikkererwten.

 

Verschillende soorten zetmeel

Omdat zetmeel in verschillende voedingsmiddelen zit, kan het ook uit verschillende voedingsmiddelen gewonnen worden. Zo bestaat er bijvoorbeeld aardappelzetmeel, maïszetmeel en tarwezetmeel.

 

Bevat zetmeel gluten?

Aardappelen en maïs zijn van zichzelf glutenvrij, daarom bevatten maïszetmeel en aardappelzetmeel geen gluten. Ook het zetmeel in peulvruchten is glutenvrij.

Tarwe bevat van nature natuurlijk wél gluten. Bevat tarwezetmeel dan ook gluten, of toch niet?

Bij het winnen van tarwezetmeel wordt er gebruik gemaakt van een speciaal wasproces van de tarwe. Hierbij wordt het tarwezetmeel gescheiden van de gluten. Alleen blijven er daarna altijd nog een beetje gluten over, waardoor tarwezetmeel over het algemeen niet glutenvrij is.

 

Wel bestaat er glutenvrij tarwezetmeel waarbij de tarwe zó goed gewassen is, dat de gluten er zo goed als helemaal uit zijn gehaald. Er zit dan in ieder geval minder dan 20 milligram per kilogram aan gluten in het product. Dit zit onder de grens van de hoeveelheid gluten die een glutenvrij product mag bevatten. Iemand met een glutenintolerantie kan het zetmeel in deze gevallen dus eten.

 

Om een product glutenvrij te maken, is de gluten tegenwoordig vaak vervangen door aardappelzetmeel en glutenvrij tarwezetmeel. Wanneer op een verpakking van een glutenvrij product staat dat er tarwezetmeel in zit, zal dit dus altijd glutenvrij tarwezetmeel zijn en kun je het zonder zorgen eten!  

 

Meer weten over het effect van gluten op je darmen?

Wil je weten wat het effect is van gluten op je darmen? Lees dan dit artikel!

 

Bronnen

1: Jansma, W., Mars, J., Stoutjesdijk, P.G., Vegter, H.J. (1982) Separation of gluten and starch from wheat flour.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter