• Lorem ipsum

Glutenvrij kerstdiner: 10 x vergeet hier niet aan te denken

2 Nov 2018
door Didi de Koning, Nienke Brok, Marieke de Groot en Lotte Damen

 

Glutenvrij kerstdiner: er komt veel bij kijken

Er komt veel kijken bij het organiseren en bereiden van een glutenvrij kerstdiner. Hieronder staan een aantal belangrijke aandachtspunten voor een glutenvrij kerstdiner die het organiseren 10x makkelijker maken. Wanneer je gaat dineren met kerst is het altijd verstandig om dit te melden aan de gasten waarmee je eet, zodat zij op de hoogte zijn en er rekening mee kunnen houden.

 

 

 

Vergeet bij een glutenvrij kerstdiner bij vrienden of familie niet te denken aan...

 

 

... 'opschepgevaar'

Wanneer er kruisbesmetting plaatsvindt, wordt een glutenvrij product besmet met gluten van een niet-glutenvrij product. Kruisbesmetting vindt plaatst door onzorgvuldigheid.

 

Stel je voor: je gaat bij familie eten waar niet volledig glutenvrij gekookt is. De kinderen hebben alvast hun (niet-glutenvrije) pasta opgeschept. Ze hebben daarna de glutenvrije saus over de pasta heen gegoten, maar ze hebben daarbij per ongeluk de (niet-glutenvrije) pasta met de lepel aangeraakt. De lepel is daarna teruggegaan in de pan met saus. Jij schept vervolgens je glutenvrije pasta op en giet hier ook saus overheen. Je hebt voor je het weet een hap genomen van je glutenvrije pasta met de glutenvrije saus die besmet is met gluten.

 

 

... het klaarmaken van jouw ovenschotels in je eigen oven

De oven die jij thuis hebt bevat ongetwijfeld geen gluten. De oven van familie en vrienden bevat dit waarschijnlijk wel. Vergeet daarom niet om je lasagne thuis al te bakken. Zo voorkom je dat de glutenvrije lasagne alsnog besmet raakt met gluten. De oven wordt besmet doordat gluten zich verspreiden door de lucht met de ventilator.

 

Extra tip: het serveren van een koude lasagne is natuurlijk geen optie. Bak daarom de ovenschotel vlak voordat je weg gaat af. Dek vervolgens de lasagne met aluminiumfolie af en wikkel deze in een dikke deken. Zo blijft deze langer heet en kun je alsnog een warme ovenschotel op tafel zetten.

 

 

...het servies op een speciale glutenvrije ondergrond staat

Wanneer je schoon servies uit de vaatwasser haalt en op een met gluten besmet aanrecht zet, zal het servies besmet raken met gluten. Dit servies is dan onbruikbaar voor mensen met een glutenintolerantie. Voor jou klinkt dit natuurlijk vanzelfsprekend, maar voor jouw gastheer en gastvrouw niet. Daarom is het handig om dit van te voren te melden.

 

Extra tip: vergeet daarbij ook niet te vertellen dat diegene zijn of haar handen goed moet wassen bij het uitruimen van de vaatwasser en het servies te zetten op een plek die niet besmet is met gluten, wat inhoud dat die plek van te voren schoongemaakt moet zijn.

 

 

...'kliederaars'

Kerst staat bekend om de vele gerechten, waaronder soepen en sauzen die op tafel staan. Soepen en sauzen zijn vaak niet glutenvrij doordat zeeen bindmiddel bevatten waar gluten in zitten. Tijdens het opscheppen kan er kruisbesmetting plaatsvinden.

Al heb je glutenvrije gerechten gemaakt en nog zo goed gelet op kruisbesmetting: dan nog moet je opletten. Een pan met soep die op tafel staat kan ook besmet raken doordat iemand een stukje kruimelend stokbrood boven een pan glutenvrije soep heeft gehouden die vervolgens besmet geraakt is door een kruimeltje van het stokbrood. Let daarom goed op kruisbesmetting aan tafel.

 

 

 

... het inrichten van één deel van de tafel met glutenvrije producten

Om kruisbesmetting tegen te gaan is het daarom handig om alle glutenvrije gerechten aan één kant van de tafel te zetten waar jij zit.

 

Meer weten over kruisbesmetting, lees dan het artikel: ‘Kruisbesmetting hoe werkt het?’. Daar vind je meer handige tips over dit onderwerp om jouw glutenvrije leven net even makkelijker te maken

 

 

 

Extra tip voor een kerstdiner buitenshuis

Ga je buiten de deur kerst vieren? Dan is het belangrijk dat de gastheer of vrouw goed is ingelicht over de (voorzorgs)maatregelingen die nodig zijn om te treffen. Gelukkig vind je in dit artikel alle informatie over alles wat van belang is te weten als je een glutenvrije gast ontvangt. Stuur het artikel dan ook door naar de gastheer of vrouw met het verzoek deze goed door te lezen.

 

 

 

Vergeet bij een glutenvrij kerstdiner bij jou thuis niet...

 

 

...je gasten in te lichten over het glutenvrije diner

Je hebt een glutenintolerantie en het lijkt je leuk om dit jaar kerst bij jou thuis te vieren. Je wilt voor iedereen hetzelfde koken en dus is alles glutenvrij. Overleg dit van tevoren met je gasten, benadruk hierbij wel hoe belangrijk het voor jou is om zorgeloos te kunnen eten.

 

Extra tip: mocht iedereen hiermee akkoord zijn, vergeet dan niet bij je uitnodiging voor het kerstdiner alsnog te vermelden dat het een glutenvrij kerstdiner wordt. Zo weet iedereen van tevoren wat hen te wachten staat. Door deze informatie nogmaals te delen met je gasten neemt niemand onverwachts een niet-glutenvrij gerecht mee. Better safe than sorry.

 

 

...een menukaart te maken

Er bestaan honderden recepten voor hele lekkere kerst gerechten die glutenvrij zijn. Kies een combinatie van gerechten die goed bij elkaar passen, zodat je een voor-, hoofd- en nagerecht hebt. Maak een menukaart met alle glutenvrije gerechten, de gasten kunnen kijken wat er op tafel komt. Op deze manier maak je van een glutenvrij kerstdiner een echt leuke ervaring en laat je zien: glutenvrij eten kan heel leuk en lekker zijn! Wat dacht je bijvoorbeeld van het serveren van deze glutenvrije kersthapjes?

 

 

 

 

Vergeet met glutenvrij uit eten gaan tijdens kerst niet...

 

 

...zelf een restaurant uit te kiezen

Als je dit jaar uit eten gaat met kerst, stel dan voor dat jij het restaurant uitkiest. Op deze manier weet je zeker dat het restaurant ook glutenvrije gerechten serveert. Reserveer ruim van te voren in verband met de drukte en jouw speciale dieetwens.

 

Is er iemand anders die het restaurant al heeft gekozen? Vraag dan de naam van het restaurant op om te informeren of het restaurant ook voor jou geschikt is. Door geïnformeerd te zijn zit jij, net zoals de rest, zorgeloos aan tafel en kun je echt genieten van de avond.

 

Biedt het restaurant geen glutenvrije gerechten aan? Overleg dan met de persoon die het restaurant gekozen heeft of je samen op zoek kan gaan naar een ander restaurant. Ditmaal een restaurant waar ze ook glutenvrije gerechten serveren.

 

Extra tip: ben je nog op zoek naar een glutenvrij restaurant? Dan is hier een heel handig artikel over glutenvrije restaurants waar je terecht kunt tijdens kerst.

 

 

 

Denk eventueel ook aan...

 

 

...samen de glutenvrije gerechten doorspreken

Bespreek samen de glutenvrije gerechten die je op tafel kunt zetten. Kijk of jullie het hele kerstdiner glutenvrij maken of dat jij andere gerechten krijgt voor geserveerd. Beslis wat voor jullie allemaal het beste uitkomt.

 

 

 

...samen de boodschappen doen

Wanneer het kerstdiner glutenvrij gaat zijn, kun je samen boodschappen doen. Op deze manier kun je laten zien waar je allemaal uit kan kiezen en welke mogelijkheden er zijn. Jij weet immers het beste wat je wel en niet mag eten.

 

Ga samen de keuken in en bereid samen het kerstdiner voor. Gebruik jouw kennis over glutenvrij eten. Zo leert de gastheer of gastvrouw bij wie je eet ook nog iets van glutenvrij eten en zal het voor de volgende keren ook makkelijker zijn!

 

 

 

 

Nog een extra tip voor een geslaagd kerstdiner!

 

...drankjes! Die bevatten soms ook gluten

Niet alle drankjes zijn glutenvrij. Bier bevat in de meeste gevallen gluten, afkomstig van de gluten in tarwe. Echter bestaat er wel bier dat glutenvrij is: bekijk onsglutenvrije bier assortiment.

 

Wijn is populair tijdens de kerstdagen. Dit drankje is in principe glutenvrij. Lees hier meer over wijn en gluten.

 

 

 

 

Vragen over een glutenvrij kerstdiner?

Heb je vragen het glutenvrij kerstdiner of over glutenvrij koken? Laat een bericht achter onder dit artikel om zo spoedig mogelijk antwoord te krijgen van onze voedingsexperts.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter