• Lorem ipsum

Is kaas glutenvrij?

17 Apr 2018
door Samantha Han

 

Hoe wordt kaas gemaakt?

Zoals je misschien wel weet, wordt kaas gemaakt van melk. Het maken van kaas is eigenlijk niets anders dan het concentreren van de vaste bestanddelen uit melk. De eiwitten, vetten en mineralen uit melk zijn dan gescheiden van het vocht in de melk en daar wordt vervolgens zout aan toegevoegd. Nadat de kaas zijn definitieve vorm heeft gekregen, moet deze nog minimaal 4 weken rijpen om goed hard te worden en zijn kenmerkende smaak te krijgen (1).

 

 

Wat is gluten?

Gluten is een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in bepaalde granen. Graansoorten die van nature gluten bevatten zijn: tarwe, spelt, rogge en gerst. Ook zijn er granen die vaak in aanraking komen met de bovengenoemde glutenbevattende granen. Deze granen kunnen dan door kruisbesmetting toch gluten gaan bevatten. Het gaat om de volgende granen: haver, boekweit en quinoa.

 

Producten die gemaakt worden met glutenbevattende granen zijn onder andere: brood, beschuit, crackers, gebak, koek, pasta, pizza, couscous, bulgur en seitan (2). Je leest er meer over in dit blogartikel.

 

 

Zitten er gluten in kaas?

Kaas is niet gemaakt van glutenbevattende granen en is dus in principe glutenvrij. Betekent dat dan dat je alle soorten kaas kan eten als je geen gluten mag hebben? Helaas niet. Er zijn enkele soorten kaas die wel gluten bevatten. Sommige kazen bevatten gluten omdat ze hiermee in aanraking zijn gekomen in de fabriek (kruisbesmetting). Ook kazen met toevoegingen (zoals bepaalde kruiden) kunnen gluten bevatten en daarnaast zijn er ook enkele buitenlandse kazen die gluten bevatten doordat ze gepaneerd zijn. Ga je binnenkort bijvoorbeeld naar Frankrijk op vakantie? Let hier dan goed op!

 

 

Welke kaas kan ik dan eten?

Hollandse kaas van koe-, geiten- of schapenmelk is vrij van gluten. Smeerkaas, kaas met toegevoegde kruiden en buitenlandse kazen kunnen wel gluten bevatten. Als deze kazen gluten bevatten, dan moet dit op de verpakking aangegeven worden (2). Lees de verpakkingen daarom goed. De meeste soorten kaas zijn vrij van gluten. Je kunt dus gemakkelijk blijven genieten van deze Hollandse specialiteit.

 

Meer weten over verborgen gluten?

Wanneer je coeliakie hebt, kun je erg ziek worden van het kleinste spoortje gluten. Het is dan extra belangrijk goed op te letten of wat je eet ook écht glutenvrij is. Op verborgen gluten letten is dan ook echt noodzakelijk. Je leest hier meer over verborgen gluten.

 

 

Bronnen

1: Zuivelonline. Kaas

2: Voedingscentrum. Gluten en het glutenvrij dieet

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter