• Lorem ipsum

Waar zitten géén gluten in?

13 Mar 2019
door Nadine Bakker

 

Waar zitten géén gluten in? 

Eet je net glutenvrij of kook je voor iemand die glutenvrij eet? Het kan lastig zijn om te beginnen, want.. waar moet je beginnen? Wat kun je met glutenintolerantie of -sensitiviteit wel of niet eten? Hier vind je op een rijtje wat wél geschikt is met het bijbehorende dieet.

 

 

 

Glutenvrij eten aan de hand van de schijf van vijf

Even een korte introductie.. Voor een helder overzicht bespreken we de glutenvrije producten met de structuur van de schijf van vijf. De informatie kan echter bij elk ander dieet toegepast worden als richtlijn voor glutenvrije producten. Om zeker te zijn dat alle informatie juist is, zijn alleen betrouwbare bronnen gebruikt, zoals Voedingscentrum (1) en Allergenen Consultancy (2). Zo, dan is het nu tijd voor de glutenvrije schijf van vijf!

 

 

Glutenvrijemarkt.com | FruitjeSchijf 1: Groente en fruit

Alle verse groenten en fruit zijn van nature glutenvrij! Hoera! Genoeg lekker fruit om te nuttigen zoals banaan, appel, mango, perziken en mandarijntjes. 

 

 

Glutevrijemarkt.com | BroodjeSchijf 2: Brood- en graanproducten

Deze categorie bevat normaliter gluten. Gelukkig zijn er ondanks dat een hoop alternatieve opties. Aardappelen en zilvervliesrijst zijn van nature glutenvrij, dus eetbaar! Daarnaast bestaan er verschillende glutenvrije granen of zaden. Let op: door kruisbesmetting kunnen deze granen alsnog gluten bevatten. Check altijd de verpakking! 

 

 

Glutenvrije granen zijn:

 

Brood en pasta bevatten gluten. Deze producten kun je vervangen door glutenvrij volkorenbrood,glutenvrije volkoren crackers en glutenvrije volkoren pasta. Wil jij meer weten over glutenvrije granen? Lees dan dit artikel over welke granen je wel of niet kunt eten. 

 

 

Glutenvrijemarkt.com | KipkluifSchijf 3: Vlees en vis, peulvruchten, eieren, noten en zuivel

Onbewerkte vis en vleesproducten zijn van nature glutenvrij. Maar ook peulvruchten, tofu, eieren en noten kun je gerust nuttigen. Let wel op dat er door bewerkingen en marinade er alsnog gluten kunnen voorkomen in deze  producten. Altijd de achterkant lezen dus!

Peulvruchten zijn alfalfa, bonen, erwten, klaver, linzen, lupinen, mesquite, pinda's, sojabonen en tamarinde. Deze zijn naast een goede eiwitbron ook een bron van vezels en koolhydraten. Een geschikte basis dus voor een glutenvrij dieet. 

Melk, yoghurt, kwark en kaas van koe-, geiten,- of schapenmelk zijn vrij van gluten. Zuivelproducten met toevoegingen zoals vla, vruchtenkwark, smeerkaas en buitenlandse kazen kunnen wel gluten bevatten. 

 

 

Glutenvrijemarkt.com | OlieflesjeSchijf 4: Olie en bereidingsvetten

Ben jij een fan van vettigheid en olie? Bingo. Olie en bereidingsvetten zijn glutenvrij. Roomboter, halvarine en margarine zijn meestal glutenvrij, maar kunnen ook bewerkt zijn. Houd dat dus in de gaten. 

 

 

 

Glutenvrijemarkt.com | CocktailSchijf 5: Drinken en alcoholische dranken

Water en limonade kun je altijd drinken. Koffie en thee zijn vaak glutenvrij, let wel op dat sommige koffie soorten gluten bevatten en dat bepaalde soorten kruiden thee met mout bewerkt zijn. 

Op alcoholisch gebied kun je glutenvrij goed terecht. Dranken zoals champagne, cider, port, sherry, rode en witte wijn, rosé zijn glutenvrij. Hetzelfde geldt voor helder gedistilleerde dranken zoals jenever, gin, whisky en brandewijn. Bij de productie van die dranken blijven de gluten in de reststof achter, dus zelfs als er een gluten-bevattend graan is gebruikt, kun je het gewoon drinken.

 

 

Zit er geen gluten in bier?

Helaas blijft 'echt' bier een hekel punt. In bier wordt mout gebruikt. Mout ontstaat door, in de meeste gevallen, door gerste- of tarwekorrels te laten kiemen en daarna te drogen. Een deel van het gluten wordt tijdens dit proces afgebroken en een deel blijft achter. Sommige leveranciers geven aan dat het bier glutenvrij is omdat het mout is gescheiden. Na tests van het NCV blijkt dat veel van deze 'glutenvrije' bieren helemaal niet glutenvrij zijn. Het NCV raadt dan ook ten zeerste aan om alleen bieren te drinken met het officiële Europese glutenvrij-logo. Het logo is verwerkt in de banner van deze blog. 

 

 

Waar vind ik veilig bier?

Gelukkig zijn er genoeg leveranciers die wel 100% glutenvrij bier leveren. Glutenvrijemarkt.com is daar een goed voorbeeld van. Er zijn zelfs 60 (!) soortenbier wij je uit kan kiezen, bijvoorbeeld:

 

Glutenvrijemarkt.com | Estrella1. Smaakvol Spaans Estrella bier 

 

 

 

Glutenvrijemarkt.com | Glutenvrij Daas2. Belgisch wit-bier Daas 

 

 

 

Glutenvrijemarkt.co | Duits Tripel bier3. Stevige Duitse Tripel van Brunehaut

 

 

 

 

 

 

Weten wat je dus absoluut niet kunt eten met glutenintolerantie?

Natuurlijk is het ook handig om te weten waar wél gluten in zit. Bekijk daarom deze lijst waarop staat waar gluten in zit. Ook ontdek je op onze website wat te doen als je bezoek krijgt dat geen gluten mag eten.

 

 

Bronnen

1: Voedingscentrum. Gluten en een glutenvrij dieet. 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter