• Lorem ipsum

Buikpijn na het eten van brood? Het kan coeliakie zijn!

30 Jan 2019
door Lotte Damen

 

Om te ontdekken of de buikpijn na het eten van brood samenhangt met coeliakie, is het handig om eerst te weten wat gluten is, waar gluten in zit, wat coeliakie is en welke klachten kunnen duiden op deze aandoening. 

 

 

Wat is gluten en waar zit het in?

 

Wat is gluten?

Gluten is een mengsel van eiwitten en bevindt zich in de graansoorten tarwe, kamut, rogge, spelt en gerst.

 

Gluten in brood

De graansoorten die gluten bevatten, zijn tarwe, kamut, rogge, spelt en gerst welke je voornamelijk terug vindt in brood, crackers, koekjes. Maar ook in producten waarvan je het in eerste instantie niet verwacht.

 

 

Wat is coeliakie?

Coeliakie, oftewel glutenintolerantie, (uitgesproken als seu-lia-kíe) is een chronische auto-immuunziekte waarbij het lichaam antistoffen aanmaakt tegen de eigen darmcellen. Dit gebeurt na het eten van gluten. Gluten is de trigger die bij mensen met coeliakie klachten kan veroorzaken, zoals buikpijn. Heb je coeliakie en eet je een product met gluten, dan raakt je darmwand beschadigd. Als dit lange tijd zo doorgaat, kan dit tot vele andere problemen leiden. 

 

 

Heb je regelmatig buikpijn na het eten van brood?

Er zijn verschillende symptomen die erop kunnen wijzen dat je coeliakie hebt. Direct na het eten van een product met gluten, waaronder brood, kunnen klachten ontstaan zoals misselijkheid, een opgezette buik,  buikpijn, energietekort, diarree of juist verstopping.

 

Wanneer je elke keer nadat je iets met gluten eet, last hebt van buikpijn of een andere klacht, dan kan dit duiden op coeliakie. Twijfel je of je coeliakie hebt? Neem dan zeker contact op met je huisarts om vast te kunnen stellen of er sprake is van een glutenintolerantie of wellicht van iets anders. 

 

 

Wat als het geen coeliakie is? 

Je huisarts kan je helpen vast te stellen waar je buikpijn na het eten van brood en eventuele andere klachten dan wel vandaan komen. Een aantal andere oorzaken kunnen zijn:Glutensensitiviteit

Het kan natuurlijk zijn dat de huisarts geen coeliakie bij je vaststelt. Wanneer je toch erge klachten ervaart na het eten van een product met gluten, heb je wellicht last van glutensensitiviteit. Als je glutensensitiviteit hebt, dan heb je geen aantoonbare coeliakie, maar ervaar je wel (darm)klachten na het eten van glutenbevattende producten. Het is een erkende aandoening, maar het lichaam maakt geen antistoffen tegen eigen darmcellen na het eten van gluten. Het volgen van een glutenvrij dieet leidt wel tot vermindering van de klachten. Tarwe-allergie

Heb je naast buikpijn, ook last van klachten zoals jeuk aan je mond of keel, een verstopte neus, jeuk aan je ogen, diarree, vermoeidheid en een zware ademhaling? (1) Dan is het verstandig je te laten testen op een tarwe-allergie, wat overigens geheel iets anders is dan coeliakie. Aangezien veel broodsoorten en glutenbevattende producten tarwe bevatten, is het soms niet duidelijk of de klachten door gluten ontstaan of juist door tarwe. Niet helemaal bekend met het verschil tussen gluten en tarwe? Lees hier meer.

 Heb je last van klachten? Neem dan altijd contact op met je huisarts!

Heb je last van vervelende klachten na het eten van glutenbevattende producten die je belemmeren in het dagelijkse leven? Aarzel dan niet en neem gelijk contact op met je huisarts om te laten onderzoeken waar deze klachten vandaan komen. Wil je meer weten over hoe de huisarts een diagnose stelt? Lees dan meer over de diagnose coeliakie!

Reacties
Jan
13 Jan 2023
Heb cacou met melk engvulde koek
Kreeg buikpyn laterbood metpitten Al 4dagen last van darme n
Laat een reactie achter