• Lorem ipsum

Glutenvrij vakantie boeken: deze 5 tips helpen je op weg

19 Jun 2018
door Noortje Meerman van Haaren


Glutenvrij vakantie boeken

De vakantieperiode breekt weer aan, een tijd waarin velen lekker een paar weekjes onbezorgd op vakantie gaan! Onbezorgd; dat geldt echter niet voor iedereen, want als je last hebt van een voedselallergie (bijvoorbeeld tarwe-allergie) of -intolerantie (glutenintolerantie) is het niet altijd vanzelfsprekend dat je relaxed op vakantie gaat. Je kent de omgeving niet, spreekt de taal (amper), enzovoort! Hier volgen mijn beste tips om een glutenvrije vakantie te boeken:


Tip 1. Blijf in Europa

Als je binnen Europa blijft, heb je in ieder geval het 'geluk' dat het bij wet verplicht is om voedingsmiddelen van de juiste allergeneninformatie (hoofdallergenen) te voorzien: deze verplichting geldt voor alle verkopers van voedingsmiddelen dus zowel bij supermarktproducten als in restaurants. Buiten Europa is dat weer iets ingewikkelder!
 

 

Tip 2. Verdiep je in de accommodatie en kies je vervoersmiddel 

Het kiezen van je vakantiebestemming is natuurlijk al bepalend voor het 'risico'. Ga je met de auto of een camper weg, dan kan je deze volstoppen met 'allergievrije hapjes'. Ga je echter 'all in' en bevalt het niet, dan heb je de rest van de week wel een probleempje. Ga je naar een hotel, check dan vooraf of er een koelkast in je kamer zit voor je allergievrije eten/drinken. Door je er vooraf in te verdiepen geeft dit duidelijkheid en dus ook rust.



Tip 3. Kies populaire vakantiebestemmingen

Tegenwoordig is het zo dat mensen steeds vaker last hebben van allergie of intolerantie. Je bent geen uitzondering meer; er is meer vraag en dus aanbod (geluk bij een ongeluk dus eigenlijk). Bovendien zijn eetgewoonten op populaire vakantiebestemmingen vaak redelijk gelijk aan de onze en dat maakt de keuze in de buitenlandse supermarkt of een restaurant wellicht weer iets makkelijker! De glutenvrije logo's op producten haal je er natuurlijk ook zo uit.



Tip 4. Maak het de koks makkelijker en voorkom problemen

Wat ik in Nederland vaak merk als ik uit eten ga, is de 'taalbarrière' tussen de bediening en de chef-kok. Bijvoorbeeld: je vertelt aan de dame in de bediening dat je een (koe)melkallergie hebt, dit wordt door haar vertaald als in ''aan deze tafel zit iemand met lactose-intolerantie''. Iemand met een allergie voor koemelk (eiwit) kan geen producten eten die alleen lactosevrij (enzym) zijn gemaakt. Dit voorbeeld is bij mij niet één keer gebeurd, maar echt héél vaak! Ik heb er toen over nagedacht hoe ik dit kon oplossen: soms kan je de kok zelf even spreken, maar ik heb ook wel meegemaakt dat dit geweigerd werd. Ik heb toen een kaartje gemaakt (formaat visitekaartje) dat nu altijd in mijn portemonnee zit. Op de ene kant heb ik de allergieën staan en op de andere kant: ,,Wat kan wel!'' (ik merk dat koks dat soms lastig vinden, omdat ik vegetariër ben).
 
Wat ik net omschreef is in het buitenland, als je de taal niet spreekt, natuurlijk nog sneller het geval. Maak daarom jouw eigen allergiekaartje in de taal van het land. Vraag iemand die de taal spreekt om je te helpen of ga zelf aan de slag met een boekje of Google Translate!



Tip 5. Vertrouw op je niet-pluis-gevoel

Omdat het bij mij geregeld mis is gegaan, heb ik daar wel van geleerd. Tegenwoordig ga ik dus ook gewoon weg als ik het niet vertrouw, doe dat op vakantie dus ook gewoon. Kijk overal goed naar, ook qua hygiëne, want sporen of een kruisallergie zijn natuurlijk ook zo ontstaan! Je kan natuurlijk niet altijd zelf in de keuken gaan kijken, maar je kan wel op andere dingen letten. Worden bijvoorbeeld in een buffet restaurant de serveertangen- of lepels door elkaar gebruikt? Gaat er ook normaal brood in het rooster of is er een apart broodrooster voor glutenvrij brood? 
 
En tot slot: deze tip is wellicht overbodig, maar neem gewoon altijd voor de eerste dagen wat voor jezelf mee. Glutenvrije crackers, rijst- en maïswafels: het weegt allemaal niet zoveel dus kan het prima in de tas! Fijne ontspannen vakantie gewenst!
 
 
 
 
 
Noortje is vaste gastblogger op Glutenvrijemarkt.com. Ze heeft maar liefst 3 opleidingen op voedingsgebied succesvol afgerond en specialiseert zich nu in orthomoleculaire voedingsleer. Als ervarings- en voedingsdeskundige inspireert Noortje ons om gezond én lekker allergievrij te eten én laat ze zien dat dit ook heel goed mogelijk is als vegetariër of veganist. Meer lezen van Noortje? Neem een kijkje op haar blog De Allergievrije Vega(n)!
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter